Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Víťaz Inovačnej súťaže spoločnosti Centire – projekt drevenej klávesnice pre hendikepovaných HandCubeKeys má za sebou úspešnú prezentáciu na najväčšom slovenskom technologickom festivale IXPO. Práve tá bola hlavnou cenou v tejto súťaži a autor projektu tak mal možnosť osloviť nielen konečných spotrebiteľov, ale aj možných ďalších partnerov či investorov. Počas festivalového víkendu 26. – 28. 4. 2019 si na Tyršove nábrežie, kde sa podujatie konalo, našli do stánku HandCubeKeys cestu tisícky nadšencov technológií a inovácií.

Drevená klávesnica, ktorej cieľom je uľahčiť prácu s počítačom telesne či mentálne postihnutým, sa na festivale medzi ďalšími technologickými inováciami vôbec nestratila. Práve naopak, vzbudila obrovský záujem. Princíp jej fungovania je v tom, že v drevených kockách je zabudovaný čip, ktorý komunikuje buď so snímačom priprevneným na prste, alebo reaguje na svetelný lúč. Každá kocka obsahuje okrem písmena aj obrázok, vďaka ktorému môžu užívatelia vyjadriť aj emóciu.

Okrem samotných návštevníkov a fanúšikov technológií a inovácií zaujala aj iné spoločnosti. „Ľudia mali veľký záujem, či už vyskúšať si klávesnicu, alebo sa porozprávať o tom ako funguje. Tiež sme vzbudili záujem iných spoločností, ktoré nás oslovovali, či by sme s nimi nechceli spolupracovať. Dostali sme napríklad ponuku od jednej automobilky, ktorá robí rôzne prezentácie pre školy, aby sme u nich prezentovali aj my,“ neskrýval nadšenie autor projektu HandCubeKeys Ľubomír Belavý. V prezentačnom stánku sa okrem návštevníkov a spoločností objavil aj slovenský premiér Peter Pellegrini, ktorý má k novým technológiám a inováciám blízko. „Pán premiér sa u nás zastavil na niekoľko minút. Zaujímalo ho, ako klávesnica funguje, páčil sa mu nielen nápad, ale aj samotná realizácia,“ dodáva Belavý.

„Podobné súťaže majú zmysel a môžu pomôcť naštartovať rôzne startupy či projekty, ktoré majú potenciál, no potrebujú pomoc s rozbehom“, potvrdzuje Ľubomír Billý z vyhlasovateľskej spoločnosti Centire. „Keď sme sa rozhodli uskutočniť Inovačnú súťaž, chceli sme pomôcť projektu, ktorý si to nielen zaslúži, ale aj potrebuje. Práve na HandCubeKeys vidíme, že táto súťaž mala zmysel,“ povedal Ľubomír Billý. Víťazný projekt získal okrem možnosti zúčastniť sa na IXPO aj preplatenie nákladov na realizáciu svojho stánku až do výšky 3000 €, marketingovú a PR podporu spolu s mentoringom od vyhlasovateľskej spoločnosti.

Značky: