Samsung práve predstavil svoju novú vlajkovú loď v oblasti skladacích telefónov. Je ním druhá verzia Foldu a nesie meno Galaxy Z Fold2 5G. Predávať sa začne od 18. septembra za cenu 1999 eur. Predobjednávky začínajú od 1. septembra. Na Slovensku sa bude dať kúpiť v značkových predajniach Samsungu, na stránke Samsung.sk a tiež v obchode alza.sk. Všetci majitelia dostanú ako darček dostanete 4-mesačné predplatné na YouTube Premium.

Dizajnom sa Galaxy Z Fold2 5G podobá na originálny Z Fold, je ale väčší a prináša moderné možnosti, ktoré už predstavil Samsung napr. pri modeli Galaxy Note20 a Note20Ultra. Polepšil si hlavne z hľadiska displeja, fotoaparátov, audia a softvéru.

Samsung celkovo verí, že éra tradičných smartfónov bez skladania pomaly ale isto končí. Skladací smartfón totiž predstavuje ideálnu kombináciu telefónu a tabletu a to je pre viacero používateľov vysnímavná kombinácia.

Väčšie displeje a lepší zvuk

Z Fold2 má tak uhlopriečku displeja 7,6 palca (Fold má 7,3 palca), sú tu tenšie rámčeky a je to tzv. nekonečný (infinity) displej. V podobe tabletu má Z Fold2 na dĺžku 128,2 mm a na výšku 159,2 mm. Predvolený jas displeja je 450 nitov, maximálny 700 nitov, krátkodobý extrémny až 900 nitov. To je v porovnaní s minulosťou asi o 100 nitov viac. Hlavný displej kryje sklo Ultra Thin Glass.

V zloženom stave, teda ako telefón má Z Fold2 uhlopriečku 6,2 palcov (pôvodný Z Fold má 4,6 palca). V zloženom stave má telefón v najhrubšom mieste 16,8 mm, v najtenšom 13,8 mm.  Je to o pár desatín až jednotiek mm menej ako má originálny Z Fold.

Displej Z Fold2 má tiež adaptívnu frekvenciu zobrazenia a to od 11 až do 120 Hz. V prípade zobrazenia statického článku sa používa frekvencia 11 Hz, na filmy je to 11 alebo 240 Hz a na hry 48 alebo 120 Hz.

Ďalšie vylepšenie priniesol Samsung do oblasti zvuku. Je vybavený dvojicou stereo reproduktorov, ktoré vznikli v spolupráci s firmou AKG a mali by byť oba rovnocenné.

Viac práce na pánte a inšpirácia z vysávača

Asi najviac práce sa odviedlo pri konštruovaní pántu, ktorý zaisťuje sklápanie oboch displejov. Konštruktéri sa museli popasovať s tým, že do priestoru pántu sa nesmie dostať prach a musí slúžiť dlhodobo. Údajne si konštruktéri brali príklad z tyčových vysávačov a ich kefy. Z Fold2 teda naozaj má v priestore pántu štetinky.

Navyše, konštruktéri sa tu inšpirovali úspechom Galaxy Z Flip, ktorý je možné využiť v podstate ako statív. Teda vyklopený displej relatívne pevne drží v rôznych polohách a tak je možné položiť telefón na stôl a ľahko urobiť rodinnú fotku so všetkými účastníkmi bez toho, aby ste museli niekoho žiadať o pomoc. V prípade Z Fold2 je tento uhol od 75° do 115°.

Režim Flex a statív ako súčasť smartfónu

Existuje niekoľko aplikácií, ktoré plne podporujú skladaciu vlastnosť týchto telefónov a dokážu zmeniť svoje rozhranie podľa toho, či ich zobrazujete v zloženom alebo v otvorenom stave telefónu. Príkladom sú Google mapy, kde je to naozaj plynulé a táto aplikácia naplno využíva potenciál nových typov telefónov. Prirodzene, musí byť na to prispôsobený aj operačný systém.

S využitím Flex režimu (statív) a App Continuity funguje napr. fotografovanie, YouTube, prehrávanie videa. Flex režim podporujú aj natívne Samsung aplikácie ako Galéria, Video volanie alebo Kalendár. Novú vlastnosť Flex režimu oceníte aj keď chcete napr. z vášho športového či umeleckého výkonu urobiť bez cudzej pomoci pekné video. Funguje tu navyše zaujímavá vlastnosť, že keď sa nahrávate samostatne a niekto si k vám počas nahrávania prisadne, telefón to zaregistruje a rozšíri zorné pole, aby zachytil aj druhého účastníka.

Funkcia Capture View Mode na spodnej polovici zobrazí až päť snímok alebo okienok s videozáznamami, na hornej potom náhľad aktuálnej scény. Pri tvorbe kompozície sa môžete spoľahnúť na špeciálnu funkciu Auto framing. Vďaka nej máte pri natáčaní voľné ruky a prístroj bude naďalej automaticky ostriť na ústredný motív, dokonca aj keď sa pohybuje.

Selfie fotky po novom a pro video režim

Z Fold2 mení aj to, ako realizujete Selfie fotky. Tie totiž robíte s využitím kvalitnejších zadných fotoaparátov ale vďaka skladaciemu dizajnu sa pri fotení stále vidíte. Do Z Fold2 sa preniesol aj režim Pro Video, ktorý si veľmi ceníme na Galaxy Note20 a Note20Ultra. Aj v prípade Foldu môžete využiť nahrávanie hlasu cez bezdrôtové Bluetooth slúchadlá (napr. Buds Live) a tiež si môžete nastaviť úroveň hlasitosti mikrofónu. Na výber je aj nahrávanie hlasu pred telefónom, za ním, všesmerové nahrávanie a nahrávanie cez slúchadlá pripojené pomocou USB-C rozhrania. Ani v tomto prípade nie je k dispozícii 3,5 mm jack port.

Pri fotografovaní môžete využiť také moderné možnosti ako je nočná fotka (napr. 14 sekúnd snímania nočnej scény) a opäť s výhodou využiť  to, že Z Fold2 vlastne obsahuje zabudovaný statív. Alebo je tu Single Take (Jednotlivé snímanie), kedy sa z danej scény vytvorí celá séria fotiek a krátkych videí, ktoré dokážete využiť napr. pri Instagrame.

Viac aplikácií na jednom displeji

Áno, toto je vlastnosť, ktorá by mohla prinútiť používateľov používať skladací telefón. Funguje v otvorenom režime, kedy si na veľkom displeji naraz zobrazíte viacero aplikácií a máte možnosť prenášať údaje medzi nimi. A to veľmi jednoducho, len prstom (drag and drop). Tie aplikácie, ktoré takto často používate si môžete vzájomne spárovať a potom ich spustiť na jeden dotyk.

My takto napr. využívame zobrazenie našej stránky TOUCHIT.SK a editora článkov vo WordPress + adresár s príslušnými fotkami. Presne v tomto mieste sa potom najviac prejavuje výhoda telefónu s veľkým displejom, keď môžete dosiahnuť podobne efektívneho štýlu práce na telefóne, ako to poznáte z notebooku.

Strategické aliancie

Všetko bude teraz záležať na tom, aké aplikácie budú optimalizované na tento štýl práce, aby sa dal plynulo meniť ich spôsob zobrazenia. Z natívnych aplikácií sú to momentálne Správy, Kontakty, Telefón, Moje súbory, Internet, Kalendár, Hodiny, Video volania, Pripomienky, Kalkulačka a Galéria. Výhodou je, že Samsung má dobrú spoluprácu z Microsoftom a dočkáme sa aj dokonalého prispôsobenia pre Word, Outlook a pod. Podobne je na tom Gmail, YouTube, Google Mapy, Fotky ale aj Spotify. Je veľmi dobre, že Samsung má veľa partnerstiev.

Prémiová služba Galaxy Z Premier Service

Ako majiteľ Galaxy Z Fold2 5G môžete využiť službu Galaxy Z Premier Service, vďaka ktorej máte k dispozícii špeciálne zostavený tím produktových špecialistov. Vďaka nim sa jednoduchšie dohadujú schôdzky a individuálne konzultácie s expertami a je tiež možné jednoducho zistiť, ako naplno využiť všetky jedinečné prednosti Galaxy Z Fold2 5G. Okrem toho pri nákupe Galaxy Z Fold2 5G z oficiálnej slovenskej distribúcie získate poistenie náhodného poškodenia po dobu jedného roka od dátumu nákupu zariadenia. A v neposlednom rade Samsung sľubuje priebežné aktualizácie operačného systému Android v troch generáciách. Z Fold2 prichádza s operačným systémom Android 10.

Farby

Galaxy Z Fold2 5G prichádza na trh v dvoch farbách – tento rok v populárnej bronzovej a čiernej. Farbu samotného pántu je možné prispôsobiť a na výber je tu strieborná, červená, modrá a zlatá. Na Slovensku však toto prispôsobenie je je možné. Existuje aj verzia spojená s módnou značkou Thom Browne, tá sa tiež nebude predávať u nás.

Pri nákupe Galaxy Z Fold2 5G z oficiálnej slovenskej distribúcie automaticky získavate poistenie náhodného poškodenia zariadenia po dobu jedného roka od dátumu nákupu zariadenia.

Technické parametre

Displej: Hlavný 7,6-palcový, QXGA+ (2208 × 1768), AMOLED 2X, Infinity-O, Predný 6,2-palcový, HD+ Super AMOLED (2260 × 816)

Rozmery: Rozložený stav: 159,2 × 128,2 × 6,9 – 6,0 mm, Zložený stav: 159,2 × 68 × 16,8 – 13,8 mm

Hmotnosť: 282 gramov

Zadné kamery: ultraširoká 12 MPx, F2.2, hlavná 12 MPx, Dual Pixel AF, OIS, F1.8, teleobjektív 12 MPx, F2.4

Predná kamera: 10 MPx, F2.2

Kamera na obale: 10 MPx, F2.2

Odomknutie: snímač odtlačku prsta, rozpoznanie tváre

Procesor: 7 nm, 8-jadrový, 64-bit (výrobca nie je špecifikovaný)

Vnútorná pamäť: 256 GB

Kapacita RAM: 12 GB

Dual SIM: jedna eSIM a jedna nanoSIM

Batéria: Z dvoch kusov, celková kapacita 4500 mAh

Nabíjanie: Rýchle, Bezdrôtové

Sieť: LTE, 5G

Pripojenie: BT 5.0, Wi-Fi 6, UWB (ulra wide band)

Audio: dva high-dynamic reproduktory

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.