Na obežnú dráhu ju vynesie raketa Sojuz-2.1, ktorá vyštartovala krátko po 7. hodine ráno.

Ak chcete túto misiu sledovať on-line, tak nižšie nájdete odkaz na YouTube video so živým vysielaním. Nezúfajte, raketa síce vyštartovala, no slovenská družica ju opustí až pred obedom (okolo 11.25). Ide už o druhú slovenskú družicu, ktorá poletí do vesmíru – prvou bola skCUBE.

GRBAlpha

GRBAlpha

Štart vesmírnej rakety zabezpečuje ruská spoločnosť GK Launch Services, pričom štartuje z Bajkonuru (Kazachstan). Nosná raketa Sojuz-2.1 vynáša do vesmíru nielen našu družicu, ale aj ďalších 37 zariadení z až 18 krajín sveta. Zaujímavosťou je, že s touto družicou sa budú môcť spojiť aj rádioamatéri, návod nájdete – TU.

Popis misie

GRBAlpha je medzinárodná technologická misia, pričom nadväzuje na úspešnú misiu prvého slovenského satelitu skCUBE. Názov misie je skratkou anglických slov – Gamma Ray Bursts a Alpha naznačuje, že ide o prvú testovaciu misiu detektora gamma zábleskov. Ide o prekurzor pre plánovanú flotilu nanosatelitov CAMELOT (CubeSats Applied for Measuring and Localising Transients, respektíve CubeSaty aplikované na meranie a lokalizáciu prechodných javov). Misia GRBAlpha vznikla zlúčením vedeckých a rádio-amatérskych aktivít v jednom satelite. Po technickej stránke ide o nanosatelit s rozmermi 10x10x10 cm a hmotnosťou približne 1,1 kg. Na svojej palube nesie všetky základné systémy, teda palubný zdroj, vysielačku, palubný počítač, množstvo senzorov a vedecký experiment.

Vesmír

Vesmír

Srdcom vedeckého detektora je cézium jodidový kryštál s veľkosťou 7,5 × 7,5 × 0,5 cm. Keď ho zasiahne gama fotón, vzniknú v ňom optické fotóny, ktoré sú následne zaznamenané malými kremíkovými detektormi, ktoré budú vo vesmíre použité prvý krát. Hlavným cieľom misie je overiť fungovanie tohto detektora a jeho postupné degradovanie vplyvom nabitých častíc na obežnej dráhe. Na palube sa tiež nachádza detektor nabitých častíc (PSD) od Výskumného a skúšobného leteckého ústavu (VZLÚ).

Ak vás zaujíma, ako to celé dopadne, tak môžete sledovať živý prenos na Youtube, ktorý začal krátko po šiestej ráno, no slovenská družica bude vypustená až po 11. hodine (pre zaujímavosť – GRBAlpha sa bude po vypustení pohybovať na obežnej dráhe vo výške 537 až 561 km nad zemským povrchom).

Zdroj: kozmonautika.sk / Letecká fakulta Technickej univerzity v Košiciach

Prečítajte si aj:

Google: Na Slovensko opäť zavítajú autá Street View

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE