V pravidelnom prehľade mobilných aplikácií predstavujeme najzaujímavejšie nové a aktualizované nástroje a hry pre platformy Android, iOS a Windows 10, ktoré nás v posledných týždňoch zaujali.

Adobe Photoshop Fix

Na iOS zariadenia zavítala v poradí už tretia aplikácia Photoshopu. Neskôr sa objaví aj na platforme Android. Nazýva sa Photoshop Fix a je zameraná na detailnejšie úpravy fotografií.

adobe_pohotoshop_fix

Pre rekapituláciu spomeňme, že Photoshop Express je editor fotografií, ktorý je zameraný na rýchle a jednoduché úpravy. Môžete aplikovať filtre, fotku orezať a meniť základné nastavenia jasu, ostrosti, tieňov, teplôt farieb atď. Takisto je k dispozícii funkcia automatického odstránenia červených očí a šikovná oprava žiadanej časti fotografie (pri využívaní tejto funkcie odporúčame priblížiť fotografiu čo najviac).

Photoshop Mix takisto umožňuje orezávať fotky a upravovať spomenuté vlastnosti (jas, kontrast, teplota). Taktiež môžete aplikovať filtre, ktorých je v ponuke o trochu menej. Aplikácia s prívlastkom Mix však vyniká v tom, že jednoduchým spôsobom umožňuje kombinovať viacero fotiek dokopy. V tomto prípade sa môžete hrať aj s vrstvami a zlúčiť objekt z jednej fotky a pozadie z druhej. Nástroj Express je určený pre bežných používateľov a rýchle úpravy fotiek, Mix využijú náročnejší jedinci, ktorí chcú s fotkami experimentovať. Ideálne, ak pracujú s viacerými súbežne.

Aj Photoshop Fix obsahuje základné nástroje, ktoré sme používali už vo verziách Express a Mix. Teda orezanie, úprava saturácie, jasu atď. Filtre v tomto prípade v ponuke nenájdete. Aplikácia však obsahuje pokročilé nástroje, ktoré upravujú fotku takým spôsobom, že menia dimenzie vybranej časti. Tieto nástroje vám pomôžu zmenšiť veľké líca, brucho alebo nos. A ženy si môžu nenápadne zväčšiť poprsie. Aj v prípade tohto nástroja odporúčame najskôr zoomovať a až potom aplikovať.

Rovnako sú k dispozícii utility na odstránenie problematických bodov. Ak máte na tvári vyrážky, táto funkcia bude vaša obľúbená. Rovnakú funkciu sme spomínali aj vo verzii Express, avšak Fix v tomto smere ponúka viacero možností a nastavení.

K dispozícii je dokonca aj samostatný nástroj na zjemnenie alebo zostrenie označenej oblasti. Takisto môžete meniť farbu a dotykom zosvetliť označenú plochu. Práve dotyk a výber plochy je pre túto aplikáciu špecifický. Zatiaľ čo v prípade aplikácie Photoshop Express aplikujete nastavenie farieb na celú fotografiu, v prípade Fix upravujete iba časti, ktorých sa dotýkate. Treba uznať, že na dotykových zariadeniach, najmä na tabletoch, takéto upravovanie fotiek funguje veľmi dobre. S aplikáciou sa pracuje pohodlne.

Adobe Photoshop Fix je výborné rozšírenie existujúceho portfólia mobilných Photoshop aplikácií. Podobne ako utilita Mix, aj Fix obsahuje pokročilé nástroje, s ktorými sa bežne v mobilných editoroch nestretávame. A zatiaľ čo Photoshop Express má viacero konkurentov – niekomu vystačia editačné nástroje v aplikácii Google Fotky, pre trochu náročnejších je k dispozícii Snapseed, Photoshop Mix a Photoshop Fix sú bezkonkurenčné aplikácie. Sú určené používateľom, ktorí chcú dotiahnuť svoje fotografie do dokonalosti.

Dodajme, že k používaniu Photoshopu Fix potrebujete bezplatný Adobe účet. Aplikácia dokáže pristupovať k vašim fotkám v iOS zariadení. Takisto si môžete importovať súbory zo služieb Creative Cloud, Lightroom. Podporovaný je aj Facebook a Dropbox. Aplikácia však nepodporuje RAW formát.

Link na stiahnutie pre iOS

 

Blinkist

Blinkist je internetová služba so zaujímavým nápadom. Predstavte si, že by niekto čítal veľké množstvo kníh zo žánru literatúry faktu a každú knihu spracoval v podobe krátkej verzie so všetkými najdôležitejšími informáciami. Tak, aby ste sa všetko podstatné dozvedeli v priebehu 15 minút.

blinkist_vyd5_nowat

Presne toto robí Blinkist. Hoci ide o webovú službu, mobilná aplikácia je dôležitou súčasťou ponuky pre používateľa. Väčšina z nás má totiž počas cestovania voľných 10 až 20 minút času. Túto dobu môžeme stráviť na Facebooku, chatovaním s kamarátmi alebo prečítaním skrátenej knihy cez aplikáciu Blinkist. Ako poznamenal jeden zahraničný bloger, „takmer všetky mobilné aplikácie ma robia sprostejším, avšak vďaka Blinkist sa stále učím nové veci“.

Služba momentálne obsahuje viac ako 800 kníh. Tie si môžete stiahnuť do telefónu, a to aj v audioverzii. Aplikácia vám odporučí knihu, ktorú by ste si mohli prečítať alebo si môžete vyberať podľa kategórií.

Blinkist sme si v redakcii obľúbili a počas cestovania sa sem-tam začítame do niektorej z kníh. Nie vždy však máme pocit, že by sme sa naučili niečo nové. Niekoho môže takisto odradiť platené členstvo. Aplikáciu však môžete počas niekoľkých dní využívať bezplatne, aby ste si službu vyskúšali.

Link na stiahnutie pre Android
Link na stiahnutie pre iOS

DiskUsage

DiskUsage je šikovná utilita pre Android, ktorá vám pomôže pochopiť, čo zaberá miesto vo vašom telefóne alebo tablete. Aplikácia ponúka podrobnejšie detaily v porovnaní s nastavením Úložisko, resp. Ukladací priestor, ktoré sa nachádza v nastaveniach systému Android.

diskusage_vyd5_nowat

DiskUsage sme využili pri testovaní telefónu Huawei P8, keď sme sa snažili prísť na to, čo skutočne zaberá miesto v telefóne. Správca súborov totiž ukazoval iba niektoré súbory a veľkosť obsadeného priestoru nesúhlasila s tým, čo nám hlásil telefón. DiskUsage v tomto smere pomohol a využitie úložiska zobrazil naozaj podrobne a správne.

Aplikácia delí dáta do jednotlivých kategórií a radí ich podľa veľkosti. V zozname nájdete položku aplikácie, ktorá sa následne člení. Ku každej aplikácii je k dispozícii údaj o veľkosti apk súboru a dát. Obb súbory, resp. ďalšie súbory sú zaradené v samostatnej kategórii. DiskUsage ponúka prehľadné rozhranie. Aplikáciu odporúčame, ak si chcete skontrolovať využitie úložiska.

Link na stiahnutie pre Android

Need for Speed No Limits

Nové mobilné Need for Speed si zaslúži pozornosť najmä kvôli názvu. Ak očakávate preteky na úrovni Asphalt 8 alebo Real Racing 3 (prípadne akéhokoľvek NFS, ktoré ste hrali na inej platforme), budete sklamaní.

nfs_vyd5_nowat

Need for Speed No Limits je napriek svojmu názvu o limitoch. F2P model sa tu prejavuje v plnej sile a hra vás bude obmedzovať paličkami paliva, za ktoré môžete jazdiť. Zo začiatku toto obmedzenie nepostrehnete, pretože budete získavať nové úrovne ako na bežiacom páse a pri zisku ďalšieho levelu sa palivo vždy doplní.

Zároveň si však začnete všímať, že s hrou niečo nie je v poriadku. A to z hľadiska herného dizajnu. Trate obvykle trvajú 30 sekúnd, nanajvýš minútu a málokedy predstavujú väčšiu výzvu. Hrateľnosť sa obmedzuje na nenáročné točenie volantom, keďže plyn je automatický a brzdiť nebudete. Jazdenie je veľmi priamočiare. Brzdiť takmer nemusíte, maximálne aktivujete drift a pomocou neho úspešne vytočíte aj pár ostrejších zákrut. Trate sú na jedno kopyto a pomerne rýchlo sa dostaví pocit stereotypu.

Hra vás motivuje získavaním plánov a komponentov. Zbieraním plánov si sprístupnite nové automobily, komponenty vylepšujú ich parametre. Ak nemáte dostatočne dobré parametre, Need for Speed vás nepustí ďalej, takže sa môžete venovať ostatným režimom alebo sa pokúsiť získať žiadaný komponent opakovaným jazdením už dokončených tratí. Ako keby toho stereotypu nebolo aj tak veľa. Alebo si môžete kúpiť škatuľu s tajomným predmetom za skutočné peniaze. Škoda, NFS No Limits ukazuje odvrátenú tvár mobilného hrania. Je to F2P titul s obmedzenou a málo zaujímavou hrateľnosťou a viacerými limitmi. Aj napriek tomu sa k nemu budete možno spočiatku vracať, kým vás hra razantne nezablokuje a nezačne (nepriamo) pýtať peniaze.

Link na stiahnutie pre Android
Link na stiahnutie pre iOS

Prechod na iOS

Túto aplikáciu sme do nášho výberu zaradili z dvoch dôvodov. V prvom rade ako pikošku, lebo ide o prvú aplikáciu spoločnosti Apple, ktorá vyšla na platforme Android. A v druhom rade kvôli tomu, že spočiatku išlo o jednu z najnegatívnejšie hodnotených aplikácií. Google Play obchod udáva, že z takmer 40 tisíc hodnotení je 30 tisíc 1-hviezdičkových. Dôvodom nie je zlé prevedenie alebo dizajn aplikácie, ale jednoducho fakt, že táto utilita vám pomôže s prenosom dát zo starého Android telefónu do iPhonu. A to sa nepáči fanúšikom operačného systému od Googlu.

prechod_ios_vyd5_nowat

Čo sa samotnej aplikácie týka, je naozaj veľmi jednoduchá. Či už funkciami alebo z hľadiska ovládania. Jej princíp spočíva v tom, že zadáte číselný kód, ktorý sa zobrazí na obrazovke iPhonu, do aplikácie Prechod na iOS a následne sa prenesú všetky potrebné dáta. Fotografie, správy, kontakty, záložky aj prihlásenie do Google účtu.

Link na stiahnutie pre Android

Sway

Sway je nový nástroj, ktorý je súčasťou kancelárskeho balíka Office. Microsoft ho prezentuje ako program, pomocou ktorého môžete vytvárať a zdieľať príbehy. Môžete ho využiť aj pri tvorbe prezentácií alebo reportov. Svojím spôsobom ide o modernejšiu alternatívu k PowerPointu.

sway_vyd5_nowat

Páči sa nám, že vytvorené „Swaye“ pôsobia ucelenejšie ako rozkúskované slajdy v PowerPointe. Pomocou Swayu môžete vytvoriť atraktívne príbehy, záleží iba na vašej šikovnosti. Nástroj umožňuje vytvoriť vlastný scenár a kombinovať text a multimédia pre potreby prezentácie. Používateľské rozhranie je prehľadné, rozdelené do viacerých častí, čo uľahčuje prácu s aplikáciou a tvorbu príbehov.

Sway je z hľadiska grafického rozhrania vzorom najmä pre ďalšie Windows aplikácie. Na tejto platforme vyzerá naozaj výborne. Ak radi tvoríte alebo sa vám zdá PowerPoint nudný, stiahnite si túto aplikáciu. Hoci dotykové verzie obvykle z hľadiska počtu funkcií zaostávajú, voči tejto aplikácii nemáme pripomienky.

Link na stiahnutie pre Android
Link na stiahnutie pre iOS
Link na stiahntie pre Windows Phone

Vainglory

Hra Vainglory nedávno zavítala na platformu Android a ide o najlepšiu MOBA hru, ktorú sme doteraz na mobilných zariadeniach hrali. Ak sa so skratkou MOBA stretávate prvýkrát, vedzte, že ide o pojem Multiplayer online battle arena. Teda online hra pre viacerých hráčov, ktorí bojujú v aréne proti sebe. Tento žáner je v poslednej dobe obľúbený najmä na počítačoch. Hry ako League of Legends, Dota 2 a Heroes of the Storm sa tešia veľkej popularite hráčov. Dôvod je ten, že hrať môžete zadarmo a kompetitívny koncept titulov je výbornou motiváciou k ďalšiemu hraniu. Nie je náhoda, že všetky tri tituly majú svoje medzinárodné turnaje, v ktorých profesionálne tímy hráčov bojujú o stovky tisíc (v niektorých prípadoch až o miliónov) dolárov.

vainglory_nowat

Žáner MOBA zavítal v podobe hry Vainglory aj na displeje mobilných zariadení. Počas testovania sme hrali na Android telefóne a na iPade. Tablet ponúka lepšiu používateľskú skúsenosť vďaka väčšej obrazovke. Hranie je pohodlnejšie a máte opticky lepší prehľad. Pomerne dobre sme si však zahrali aj na telefóne.

Koncept hry je postavený na zápasoch 3 vs 3. Každý hráč si vyberie jedného z hrdinov. Zvoliť si môžete zo skupiny postáv, ktoré ste si odomkli, resp. kúpili alebo z charakterov, ktoré sú počas daného týždňa prístupné zadarmo. Je výborné, že v prípade Vainglory nie je F2P model na úkor hráča. Bez platenia sa zahráte rovnako dobre ako jedinci, ktorí si kupujú hrdinov a ich špeciálne vizuály.

Nebudeme dopodrobna vysvetľovať princíp hry. Vainglory má výborne spracovaný tutoriál a ten oboznámi so všetkým podstatným aj úplných nováčikov. Ak ste hrali League of Legends alebo inú MOBA hru na počítači, vo Vainglory sa budete cítiť ako doma. Ak ste ešte nemali tú česť s týmto žánrom, Vainglory odporúčame. Hru vyskúšajte, aby ste pochopili, v čom spočíva dnešný MOBA fanatizmus. Koncept je zachovaný a ovládanie je výborne prispôsobené dotykovému displeju.

Link na stiahnutie pre Android
Link na stiahnutie pre iOS

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit