Tento projektor sme testovali v domácnosti a dobre sme si to užili. Je to projektor, s ktorým premeníte obývačku na kinosálu. Filmy na veľkej uhlopriečke pritom vyzerajú akosi lepšie a pôsobivejšie. Rovnako veľmi dobre tento projektor reprodukuje aj audio. Poďme ale po poriadku.

Autori tohto projektora si dali za cieľ sprostredkovať divákovi verný obraz, bez skreslenia. Teda taký, ako pôvodne zamýšľali autori filmu. Je to predovšetkým projektor na filmy alebo hry, pokojne ho ale využijete aj na prezentácie. Hlavnou výhodou je však vernosť farieb, pretože tento projektor dodržuje medzinárodný štandard Rec. 709. Znamená to, že červená farba krvi, ktorú vidíte vy na svojom plátne je naozaj taká červená ako ju videla kamera na scéne. Bežné domáce projektory totiž bývajú konštruované tak, že poskytujú skôr umelo presaturovaný obraz, čím maskujú to, že zobraziť vernú farbu nie je pre ne až také jednoduché. Niečo takéto sa vám s BenQ W2000 nestane, jedine ak to budete zámerne chcieť.

Elegantný vzhľad projektora BenQ W2000

Elegantný vzhľad projektora BenQ W2000

Ak to naozaj chcete, môžete si zmeniť režim farby napr. na hráčsky alebo živý, k dispozícii sú aj dva používateľské režimy, kde si nastavíte podanie farieb podľa seba. BenQ W2000 používa na zobrazenie obrazu technológiu DLP a použité rotačné koliesko je vyhotovené so 6 plochami (teda RGBRGB) a potiahnuté špeciálnym materiálom na reprodukciu farieb. Rozlíšenie projektora je Full HD.

Ovládacie prvky na projektore

Ovládacie prvky na projektore

Vynikajúcou vlastnosťou BenQ W2000 je účinná stranová korekcia lichobežníkového obrazu. Predstavte si, že máte malú obývačku a pred bielou plochou máte postavené sedačky na sledovanie obrazu. V malom priestore nemôžete dať projektor za seba a napr. sa vám nechce ho umiestniť na strop. Chcete ho dať vedľa seba – vpravo alebo vľavo v uhle do 15°. Korekciou lichobežníkového obrazu docielite, že pred vami je presný obdĺžnikový obraz, ktorý sledujete s maximálnou uhlopriečkou.

BenQ W2000 je projektor s krátkou projekčnou vzdialenosťou a už zo vzdialenosti 2,5 metra docielite obraz, ktorý má uhlopriečku až 100 palcov. To je výhodné, lebo za takúto uhlopriečku by ste pri televízore dali majetok. Okrem toho BenQ W2000 umožňuje aj mechanický vertikálny posuv objektívu, teda môžete si polohu prezentovaného obrazu sami prispôsobiť. Rovnako mechanicky dokážete nastaviť zoom obrazu a presné zaostrenie obrazu. A to vie byť až žiletkovo ostré. Prvky na ich nastavenie sa nachádzajú pod odsúvateľnými dvierkami na hornej časti projektora.

Takto sa nastavuje zoom, ostrenie a vertikálny posun objektívu

Takto sa nastavuje zoom, ostrenie a vertikálny posun objektívu

Vo výbave BenQ W2000 nájdete ďalej po stranách dva reproduktory s výkonom 2 × 10 W. Ich zvuk je celkom dobrý, postačuje na ozvučenie filmu.

Celkový dizajn projektora je elegantný a ladný. Biela farba pôsobí luxusne, podobne je ladené aj diaľkové ovládanie s prehľadne usporiadanými prvkami a ich podsvietením. Oceňujeme jednoduchosť inštalácie. Projektor jednoducho vyberiete von z krabice a pripojíte ho do elektriny. Potom sa projektor spýta na režim svojho umiestnenia (priama projekcia, projekcia zo stropu či spätná projekcia), vyberie sa jazyk ovládania (napr. čeština) a následne môžete prezentovať obraz. Celé je to hotové do dvoch minút. Projektor si v rámci možností sám nastaví obdĺžnikový obraz a rozpozná pripojený zdroj obrazu. Pri prevádzke je tichý, v eco režime je jeho hlučnosť len 27 dBA. Projektor sa dá prispôsobiťprojekcii na stenu akejkoľvek farby, ideálna je však biela.

Medzi zdrojmi obrazu môže byť aj MHL, teda prezentovať sa dá aj zo smartfónov s týmto výstupom. Prezentovať môžete aj z USB kľúča, ale je tu aj starší VGA vstup. Projektor podporuje vstup aj výstup audia. Ako príslušenstvo sa dá kúpiť ešte bezdrôtové pripojenie pre tento projektor, čo je výhodné hlavne pri projekcii zo stropu. Na voľnom priestranstve je dosah bezdrôtového pripojenia až do 30 metrov.

Zadná časť obsahuje dostatočne veľa pripojovacích konektorov

Zadná časť obsahuje dostatočne veľa pripojovacích konektorov

Výkon projektora je 2000 ANSI lúmenov, čo znamená, že prezentovať film môžete bez obáv aj cez deň. Životnosť lampy je v normálnej prevádzke 3500 hodín, v smart eco prevádzke je to 6000 hodín. Elektrický výkon lampy je 240 W. Časom síce obraz mierne degraduje, ale po výmene lampy je ako z dodávky projektora. Hmotnosť projektora je 3,7 kg a dá sa pohodlne prenášať.

V celkovom hodnotení ide o ideálneho spoločníka napr. na prežitie vianočných sviatkov spolu s filmami, rozprávkami alebo hrami. Obraz vo veľkosti 100 palcov umožňuje sledovať obraz z veľkej vzdialenosti aj skupine ľudí. Tí si s ním vychutnajú presné podanie farieb, nebude ich pritom rušiť hluk projektora. Výhodou je aj možnosť umiestnenia projektora na strop alebo aj do strany tak, aby nezavadzal. Prezentáciou obrazu priamo z mobilného telefónu tiež vzniká možnosť zdieľania rôznych príbehov zo života. Toto je projektor, ktorý si užijete.

Cena: 1099 Eur
Zapožičal: BenQ

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní touchIT, č. 6/2015, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.