Canonical, výroba Ubuntu OS, chce vyrobiť tablet, ktorý fungoval aj ako základ stolného počítača.

Vo firme stále veria princípu konvergovaných zariadení a pokúšali sa o to už so svojím telefónom Ubuntu Edge. Ten by mal dva bootovacie systémy. Android v režime a Ubuntu mobile v režime telefónu a v režime desktopu by išlo o Ubuntu Desktop. Plány sa zatiaľ nenaplnili, oživenie zatiaľ neočakávame.

edge_ubuntu_nowat

Teraz prišli s myšlienkou 10,1“ tabletu s názvom Aquaris M10, ktorý by fungoval na podobnom princípe. Zapojili by ste k nemu monitor a bezdrôtový set myši a klávesnice. Tým by ste ho prepojili. Tablet je výrobkom španielskeho výrobcu BQ, no beží na ňom systém Ubuntu. Parametrovo ani dizajnovo nejde o žiadnu extra záležitosť. Má 2 GB RAM a procesor MediaTek s frekvenciou 1,5 GHz. Váži menej ako Apple iPad Air a podľa správ vyzerá byť odolný.

Canonical bude hľadať ďalších výrobcov, s ktorými by rokoval o použití systému Ubuntu v ich zariadeniach. Podľa krátkych testov sa hovorí o tom, že systém ešte nie je plynulý a odladenie bude viac ako nevyhnutné.

Ako celý projekt dopadne ešte nie je isté. No je pravdepodobné, že viacerí výrobcovia sa zapoja do myšlienky, ktorú zatiaľ najďalej dotiahol práve Microsoft. Ten ponúka v spojení s vlajkovými Lumiami funkciu Continuum.

Zdroj: The Verge

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.