Budúcoročný topmodel Samsung Galaxy S23 Ultra by mal mať o niečo lepší fotoaparát a nový čipset, ale takmer nezmenený dizajn a batériu. Všetky doterajšie fámy zhrnul portál Tomsguide.com.

Fotoaparát

Hoci základnými parametrami sa aktuálna generácia S22 Ultra nelíši od predchodcu S21 Ultra, kvalita snímok je u terajšej verzie vyššia. Očakávaný S23 Ultra však má ale ísť aj cestou zlepšovania týchto parametrov.

Jedným z hlavným údajne bude 200 Mpx snímač hlavného fotoaparátu. Ten má byť schopný vytvárať snímky buď v natívnom 200-megapixlovom rozlíšení, prípadne 12,5 Mpx pomocou spájania susediacich obrazových bodov do tzv. superpixlov. Bohužiaľ, chýbať vraj bude 50 Mpx rozlíšenie, ktoré majú iné smartfóny s týmto snímačom.

Ostatné objektívy zadného fotoaparátu asi zostanú na rovnaných hodnotách. To znamená dvojicu 10 Mpx snímačov s trojnásobným a desaťnásobným optickým zoomom, ako aj 12 Mpix širokouhlý objektív.

Čipset

Srdcom novej vlajkovej lode bude prakticky naisto čipset Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, ktorého benchmarky ukazujú pôsobivý výkon. Zatiaľ nie je jasné, či ním budú vybavené modely na všetkých trhoch, alebo Európa vrátane Slovenska zase dostane vlastný procesor od Samsungu, v tomto prípade Exynos 2300. Bohužiaľ, čipsety tejto značky sa v posledných rokoch vyznačovali nižším výkonom a horšou energetickou efektívnosťou.

Batéria a nabíjanie po starom

V tejto oblasti asi nenastane zmena. Batéria si vraj zachová tohtoročnú kapacitu 5000 mAh, hoci vďaka novému úspornejšiemu čipsetu by telefón mohla vydržať napájať o niečo dlhšie. Naisto však nepôjde o zásadne dlhšiu výdrž.

Vyslovene sklamaním je podľa nás rýchlosť nabíjania. Tá má zostať na hodnote 45 wattov, akú sme videli už u Note 10 Plus (pri Note 20 Ultra dokonca klesla na 25 wattov). V čase keď rôzne čínske značky bežne ponúkajú 65 či 80 wattov a nájdeme aj 120 či 180-wattové nabíjanie, by si aj vlajková loď Samsungu, ktorá naisto bude stáť minimálne okolo 1200 eur, zaslúžila vyššiu rýchlosť.

Takmer nezmenený dizajn, ale nové farby

Podobne ako u základného modelu S23, ani u Ultry by sme sa nemali dočkať zásadnejších dizajnových noviniek. Nová generácia sa bude ponášať na tú súčasnú, má byť len o niečo dlhšia, širšia a ťažšia ako S22 Ultra. Pôjde však iba o jednotky milimetrov a gramov, takže prakticky nebadateľné zmeny.

Ťažko povedať, či si dnes niekto ešte vyberá telefón podľa farby, keď ich väčšina z nás ich aj tak balí do puzdier, v ktorých farbu zadného krytu väčšinou vôbec nevidieť. Sú však ľudia, ktorí uprednostňujú priehľadné obaly a tých môže zaujímať, že S23 Ultra vraj bude dostupný v béžovej, čiernej, zelenej a svetloružovej farbe. Tieto odtiene majú byť jednotné pre celý modelový rad S23.

O cene nového Galaxy S23 Ultra sa zatiaľ nič nehovorí, ale pochybujeme, že by medziročne došlo k zlacneniu. Aktuálna generácia sa začala predávať v závislosti od veľkosti úložiska za 1250 až 1450 eur, u budúcoročnej očakávame nejaké zdraženie. Na to si však musíme počkať do predstavenia, ktoré by mohlo byť už v polovici januára.

Zdroj: Tomsguide.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.