Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Európska recyklačná platforma (ERP), ktorej súčasťou je na Slovensku SEWA, a. s., je ideálnym partnerom pre výrobcov výpočtovej techniky a ďalších elektronických zariadení.

Zvlášť pre tých, ktorí sa usilujú vyrábať zariadenia ohľaduplné k životnému prostrediu (eco – friendly). Technická norma ERP pre auditovanie spracovateľov odpadu z elektrických a elektronických zariadení bola totiž systémom EPEAT uznaná ako norma pre kategóriu počítačov a displejov v krajinách EÚ a EFTA.

EPEAT je celosvetový ratingový systém, ktorý hodnotí elektroniku – napr. mobilné telefóny, televízory, tlačiarne, kopírky, počítače, či displeje – z hľadiska jej dopadov na životné prostredie. EPEAT tiež zostavuje rebríček hodnotených výrobkov a zvyšuje popularitu environmentálne vhodnej elektroniky. Nakladanie s výpočtovou technikou a elektronikou na konci jej životného cyklu je pritom jedným z dôležitých hodnotiacich kritérií certifikácie EPEAT.

Pravidelný audit spracovateľov odpadu z elektrických a elektronických zariadení (OEEZ) a jeho kritériá sú stále dôležitejšie. Aj preto bola technická norma ERP TS.EW.001 posudzovaná a po jej posúdení uznaná za štandard pre krajiny EÚ a EFTA. ERP v súčasnosti pravidelne audituje 34 spracovateľov OEEZ v 9 krajinách EÚ a EFTA.

Slovenská súčasť ERP – spoločnosť SEWA, a.s. posudzuje slovenských spracovateľov, svojich zmluvných partnerov, pravidelne, a to prostredníctvom audítorskej spoločnosti SGS. „Slovenskí spracovatelia elektroodpadu sa každoročne podrobujú podrobnému auditu, vďaka čomu tomu vieme našim zákazníkom a členom garantovať, že spĺňajú právne normy pre spracovanie elektroodpadu, kritéria ERP a teraz už aj EPEAT,“ povedal Jozef Kozák, výkonný riaditeľ SEWA, a.s.

Výrobcovia aktívni vo viacerých európskych krajinách oceňujú nadnárodné poskytovanie služieb ERP, ktoré im zabezpečuje súlad s platnými európskymi i miestnymi právnymi predpismi. „ERP je už od 2002 považovaná za experta v oblasti manažmentu OEEZ na konci životného cyklu a je jedinou skupinou, ktorá má vlastný systém spätného odberu a pôsobí v 15 európskych krajinách,“ uviedol Umberto Raiteri, prezident a generálny riaditeľ ERP. „Potvrdenie EPEAT, že kritériá ERP spĺňajú najvyššie existujúce environmentálne normy, nás napĺňa hrdosťou.

Značky: