Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Štúdio CALTY Design Reaserch navrhlo niektoré z najdôležitejších modelov spoločnosti Toyota za posledné roky, ako napríklad nový Land Cruiser, GR Supra, Camry, Highlander a Toyota C-HR. Pri príležitosti 50. výročia spustenia prevádzky ukázalo projekty, ktoré boli predtým  utajované. Je medzi nimi aj vozidlo Baby Lunar Cruiser vytvorené s úmyslom dobyť Mesiac.

Štúdio CALTY v Kalifornii bolo splnením vízie doktora  Shoichira Toyodu a Eija Toyodu. Spoločnosť existuje od roku 1973 a jej začiatky boli starostlivo ukrývané, čo umožnilo rozvoj mimoriadne kreatívnej vetvy spoločnosti. Jeho pracovníci mali chuť experimentovať a ich kreativita sa neobmedzovala len na osobné alebo nákladné autá. Ako prvé dizajnérske štúdio značky na západnom pobreží USA sa CALTY podieľalo na aktívnom vývoji vizuálnej stránky vozidiel Toyota – aj tých, ktoré sú dostupné na európskom trhu. Od Toyoty Celica z roku 1978, ktorá sa stala nesporným bestsellerom svojej doby, až po najnovší Land Cruiser, ktorý sa začne predávať v roku 2024.

Päť desaťročí inovatívneho dizajnu

Za posledných 50 rokov sa úloha CALTY Design Reaserch vyvíjala spolu s vývojom značky Toyota. Všetko sa dialo pod bdelým dohľadom výkonného viceprezidenta Mamoru Yaegashiho. Rovnako ako projekt terénneho vozidla na báze Land Cruisera, ktorého model v mierke 1:5 bol predstavený vedeniu Toyota Motor Corporation.

Zmena pracovných techník v 80. rokoch otvorila dizajnérom nové možnosti. V tom čase sa s obľubou navrhovali vysokovýkonné športové autá. Jedným z nich bolo MX-1 z roku 1983. Vyznačovalo sa centrálnym systémom motora a dverami, ktoré sa zdvíhali nahor. Ďalší projekt MX-2 bol vylepšený o volant, ktorý bolo možné prispôsobiť na pravostranné alebo ľavostranné riadenie.

O desaťročie neskôr hrala CALTY kľúčovú úlohu pri uvádzaní nových modelov Toyoty na trh. V tom čase vznikli napríklad modely Tacoma (1995), Prius (1997) alebo Avalon (2000). Dizajnéri CALTA pracovali aj na modeloch, ktoré sa nikdy nedostali do výroby. Vytvorili napríklad svoju víziu modelu Supra A80. Zväčšili  motor, kolesá, zadný spojler, kľučky dverí a držiaky zrkadiel, aby sa tak posilnil imidž športového auta. Tento projekt nebol nakoniec schválený, ale niektoré nápady CALTY možno vidieť vo štvrtej generácii športového vozidla, ktorá bola uvedená na trh v roku 1993.

V roku 2010 generálny riaditeľ Toyoty Akio Toyoda vyslovil svoju túžbu zbaviť sa „nudných áut“. Tak sa začala nová éra v dizajne osobných a ďalších automobilov. V roku 2012 bol predstavený koncept Fin-Vii nazývaný „smartfón na kolesách“ a Lexus LF-LC, ktorý sa neskôr dostal do výroby ako Lexus LC. Dizajnéri  vložili celé srdce aj do dizajnu 2014 FT-1, auta, z ktorého sa neskôr stala GR Supra. Dizajnérska spoločnosť tiež ovplyvnila štýl automobilov ponúkaných v Európe, vrátane prvej generácie Toyoty C-HR, Highlander, Camry či najnovšieho Land Cruiseru. CALTY zároveň realizuje projekty budúcich trendov vo veľkých mestách – vznikol tak prototyp Scion NYC, ktorý predpokladá riadenie vozidla vo vzpriamenej polohe.

Jedinečná vízia – Baby Lunar Cruiser

Pri príležitosti svojho výročia predstavilo štúdio CALTY doteraz nevídané prototypy, vrátane futuristického lunochodu Baby Lunar Cruiser (BLC), ktorý bol inšpirovaný jazdou na mesačnom teréne. Tím dizajnérov spolu s Toyotou a Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) skombinoval tradičné riešenia z pôvodného modelu FJ40 Land Cruiser a medziplanetárneho prieskumného vozidla.

Baby Lunar Cruiser je poháňaný elektromotormi a ovládaný pomocou joystickov. Má bezvzduchové pneumatiky a kompaktné rozmery, vďaka čomu je veľmi dobre manévrovateľný. Vyčnievajúca sklenená strecha a panoramatický displej na palubnej doske zaručujú dobrú viditeľnosť. Baby Lunar Cruiser odkazuje na legendárne terénne vozidlá značky so vzhľadom prednej masky, ktorá je označená nápisom TOYOTA. K dispozícii je tiež kompletná sada kamier, senzorov a radarov potrebných na navigáciu v náročných podmienkach. Interiér je vybavený nastaviteľnými sedadlami Spaceframe a M.O.L.L.E panelmi umožňujúcimi bezpečné uchytenie rôznych druhov predmetov vo vnútri kabíny.

Pohľad do budúcnosti V súčasnosti je štúdio CALTY skupinou talentovaných dizajnérov interiéru či karosérií, dizajnérov CMF, špecialistov na farby, modelárov z hliny, digitálnych sochárov, špecialistov na vizualizáciu a výskumníkov, ktorí pracujú na vozidlách budúcnosti s nulovými emisiami – od športových áut až po nákladné autá. „Sme v procese vývoja z éry automobilového priemyslu do éry mobility. Som presvedčený, že CALTY je lídrom tohto procesu,“ povedal Simon Humphries, Chief Branding Officer a Head of Design v Toyota Motor Corporation. Tieto slová môžu potvrdiť prelomové a inovatívne prototypy, akými sú Lexus Electrifed Sport z roku 2021 a najnovšie generácie Land Cruiser a Tacoma, ktorých predaj je naplánovaný na rok 2024.

Značky: