Funkciu pre detekciu snímok obrazovky z Androidu 14 si adaptujú viaceré aplikácie.

Detekciu vytvorenia snímok obrazovky spopularizovala sociálna sieť Snapchat ešte pred niekoľkými rokmi. Dôvodom pre takúto funkciu bol zámer aplikácie odosielať snímky len na jedno pozretie, ktoré sa nemajú dostať na oči osobám, pre ktoré snímky nie sú určené. Práve možnosť vytvárania snímok obrazovky by však mohla celý tento koncept narušiť, preto Snapchat prišiel s funkciou informácie o tom, že používateľ vytvoril snímku obrazovky.

S možnosťou využitia takejto funkcie však prišiel aj operačný systém Android 14, ktorý ponúka aplikáciám zistiť, kedy používatelia vytvorili snímku obrazovky. Viaceré aplikácie tak už s adaptovaním tejto funkcie začali a prvé výsledky sú na svete.

Aplikácie budú vedieť, keď vytvoríte snímku obrazovky

Používatelia nemeckej nákupnej aplikácie OTTO boli prekvapení, keď sa im po vytvorení snímky obrazovky v spodnej časti obrazovky objavila nová notifikácia. Používateľov informovala o tom, že aplikácia túto snímku obrazovky zaregistrovala, čo je nová možnosť pre aplikácie od verzie systému Android 14. Táto aplikácia je jednou z prvých, ktorá túto možnosť využila a v najbližšej dobe možno očakávať, že ich počet bude narastať.

Android 14 upozorňuje na snímky obrazovkyZdroj: androidpolice.com
Android 14 upozorňuje na snímky obrazovky

Google k novej funkcii priniesol aj vyjadrenie, ktorým vysvetľuje, ako vlastne funguje a prečo prišla práve do verzie Android 14.

Na vytvorenie štandardizovanejšieho prostredia na zisťovanie snímok obrazovky Android 14 predstavuje rozhranie API na detekciu snímok obrazovky, ktoré chráni súkromie. Toto rozhranie API umožňuje aplikáciám registrovať spätnú väzbu na základe jednotlivých aktivít. Tieto spätné väzby sa vyvolajú a používateľ je upozornený, keď urobí snímku obrazovky, ak je táto aktivita viditeľná.

Aplikácia obsah snímky obrazovky nevidí

Google taktiež priniesol upresnenie funkcie, ktorá prišla do Androidu 14. Aplikácie sú podľa Googlu informované, keď používateľ vytvorí snímku obrazovky. Obsah tejto snímky však bežne nevidí, ak si aplikácia neprispôsobí funkciu a nebude chcieť vidieť jej obsah.

Vývojári aplikácie sa tiež môžu rozhodnúť, čo s touto informáciou ďalej. Napríklad v prípade komunikačných aplikácií môžu odoslať upozornenie druhému používateľovi a informovať ho o tom, že bola vytvorená snímka obrazovky konverzácie.

Nová funkcia však môže registrovať vytvorené snímky obrazovky len v prípade, že sa vytvorili štandardným spôsobom systémovými tlačidlami alebo inou metódou. Nedokáže však zaregistrovať snímky obrazovky vytvorené prostredníctvom root aplikácií pre snímky obrazovky a taktiež snímky obrazovky správ v notifikáciách.

Zdroj: androidpolice.com, androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.