Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Najnovšia Toyota Land Cruiser získala ocenenie Dizajn roka v hlasovaní motoristického magazínu Topgear.com Awards 2023. Auto presvedčilo novou interpretáciou klasických tvarov svojich legendárnych predchodcov. Toyota Land Cruiser 250 sa objaví v showroomoch v roku 2024.

Land Cruiser je už viac ako 70 rokov synonymom odolnosti, spoľahlivosti a neuveriteľných schopností v teréne. Najnovšia generácia legendy urobila technologický pokrok a štylisticky sa vracia ku svojim koreňom. Odkazy na hranaté modely série J7 a ikonickú Toyotu FJ Cruiser sú viditeľné na prvý pohľad. Za svoj nadčasový vzhľad bola nová Toyota Land Cruiser ocenená v tohtoročnom vyhlasovaní cien Topgear.com Awards 2023 titulom Dizajn roka. „Na trhu faux-roaderov a traktorov Chelsea sa zdá, že nový Land Cruiser 250 dosiahol správnu rovnováhu. Tým, že Toyota čerpala inšpiráciu z minulosti a dala Land Cruiseru atletickejšiu, skutočnejšiu a charakteristickejšiu tvár, dosiahla ideálny výsledok,“ povedal Tom Ford, šéfredaktor Topgear.com.

Nadčasový vzhľad

Nadčasová silueta nového Land Cruiseru ide ruka v ruke s praktickosťou a zlepšenými jazdnými schopnosťami v teréne. Mohutným vzhľadom a hranatým tvarom karosérie sa vracia ku koreňom. Krátke previsy, rezané rohy auta a zúžená spodná časť karosérie zas uľahčujú jazdu v teréne. Nová generácia automobilu je 4 925 mm dlhá, 1 980 mm široká a 1 935 mm vysoká. Rázvor náprav je 2 850 mm.

Auto môže mať päť alebo sedem miest na sedenie. Kokpit je pevný a funkčný, čo zdôrazňuje horizontálne usporiadanie tlačidiel a spínačov, ktoré sa ľahko používajú najmä pri jazde v teréne. Nízka kapota a znížená línia okien s väčšími bočnými oknami poskytujú vodičovi lepší výhľad.

V predpredaji sú k dispozícii dve verzie

V predpredaji budú dve výbavy Executive a First Edition. First edition bude k dispozícii iba ako 7-miestna verzia s panoramatickou strechou, v prípade výbavy Executive tvorí základ 5-miestna verzia a na výber bude 7-miestna a panoramatická strecha.

Verzia Executive má nový pôsobivý dizajn exteriéru, ktorý vyjadruje základnú silu a schopnosti vozidla s čistým a moderným vizuálom, kde sa forma podriaďuje funkcii. Stupne výbavy sa vizuálne odlišujú tým, že verzia Executive je vybavená 20-palcovými diskami z ľahkej zliatiny a rozdielnymi prednými svetlometmi.

Väčšie možnosti vďaka novej platforme GA-F

Toyota Land Cruiser je jedným z najpopulárnejších modelov v histórii značky. V 170 krajinách sa doteraz predalo viac ako 11,3 milióna exemplárov tohto terénneho vozidla, ktoré má vo svojej DNA neskutočné terénne schopnosti. Nová generácia využíva osvedčené riešenia jeho predchodcov a kombinuje ich s modernými technológiami. Model, navrhnutý na platforme GA-F si zachováva štruktúru rámu, ktorá je o 50 % tuhšia ako u jeho predchodcu.

Najnovšia verzia Land Cruiseru je ako prvá v histórii modelu vybavená elektrickým posilňovačom riadenia (EPS), ktorý uľahčuje manévrovanie a jazdu po nerovnom povrchu. Je to tiež prvý model Toyoty, ktorý je vybavený systémom odpojenia predného stabilizátora (SDM), zlepšujúcim jeho jazdné vlastnosti v teréne. Systém Multi-Terrain Monitor bol obohatený o kamery a HD obrazovku, vďaka čomu má vodič ešte lepší prehľad o situácii okolo auta a pod ním. V novom Land Crusieri bol tiež vylepšený systém variabilných jazdných vlastností v závislosti od terénu (Multi-Terrain Select) a automaticky prispôsobuje výkon podmienkam na trase.

 Výkonný motor a limitovaná verzia First Edition

Nová Toyota Land Cruiser debutuje s dynamickým a úsporným 2,8-litrovým turbodieselovým motorom s výkonom 204 k/150 kW, ktorý je spojený s osemstupňovou automatickou prevodovkou Direct Shift. Toto spojenie umožňuje ťahať príves s hmotnosťou až 3,5 tony. Začiatkom roka 2025 sa ponuka rozšíri o elektrifikovaný pohon so 48-voltovým mild hybridným systémom. V prvých týždňoch predaja na európskom trhu bude k dispozícii limitovaná verzia First Edition. Z tejto verzie Land Cruiseru bude vyrobených len 3 000 exemplárov. Okrem iného bude disponovať aj okrúhlymi svetlometmi, dvojfarebným lakom karosérie pieskovou alebo dymovo modrou a emblémami „First Edition“. V kabíne sú predné sedadlá upravené špeciálnym lemovaním a prešívaním čalúnenia.

Uvedenie ďalšieho nového modelu Land Cruiser na trh dosiahlo ďalší míľnik vďaka spusteniu predpredaja prostredníctvom online rezervácií.

Príchod prvých vozidiel do Európy vrátane Slovenska je naplánový na október 2024.

Značky: