Doba neúprosne smeruje k internetu vecí a automatizácii zariadení, ktorých je v domácnostiach čoraz viac. Veď prečo by sme si neuľahčili aj také domáce práce ako vysávanie. Robotické vysávače pritom vysávajú samostatne aj bez vašej pomoci. Vy tak máte o niečo viac času na iné, zábavnejšie činnosti ako je vysávanie. Aktuálne sme testovali robotický vysávač Samsung POWERbot VR9000. Pri teste nás zaujala navigácia vysávača a mapovanie priestoru tak, aby povysával naozaj každý kúsok.

Vysávač Samsung POWERbot VR9000 s dobrým sacím výkonom

Vysávač Samsung POWERbot VR9000 s dobrým sacím výkonom

 

Prvé vybavenie a vysávanie

V dodávke dostávate vysávač, laserový diaľkový ovládač, nabíjací adaptér, náhradný filter, virtuálnu stenu a kefku na čistenie vysávača. Už pri prvom spustení a zábere vysávača na pomerne znečistenom koberci je poznať, že v tomto smere bude medzi robotickými vysávačmi naozaj dobrý. Technológia Digital Inverter Technology vytvára dostatočný sací výkon 30 W. Tento model má zväčšenú bubnovú kefu so šírkou 311 mm, čoho výsledkom je rýchlejšie vysávanie, vďaka šírke záberu. Taktiež disponuje systémom Cyclone Force, ktorý má za úlohu oddeľovať prach a nečistoty zo sacieho priestoru do vonkajšej nádoby a zabraňuje tak upchávaniu filtra.

Ten vydrží omnoho dlhšie a vyžaduje menej údržby. Filter veľmi dobre zachytáva prach a nevracia ho do priestoru. To je výborné, hlavne pri alergikoch a deťoch. Vysávač si poradí aj s káblami na zemi a bubnová kefa sa do nich nezamotá. Pri väčšom odpore zapne spätný chod a kábel nenamotá. Pri kobercoch s vysokým vlasom to platí tiež, kefa sa do nich nezamotá, ale ich ani veľmi nepovysáva. Klasické koberce, tvrdé podlahy, laminát a dlažby vysáva dobre. Zber nečistôt je do 0,7 l nádobky, ktorá sa ľahko odníma a čistí. V našej testovacej domácnosti až na pár detailov vyčistil priestory dobre. (Samsung-Powerbot-VR9000-2.jpg – K prekonávaniu nerovností prispievajú veľké kolesá, vhod príde aj podsvietený displej)

Dizajn a navigácia

Dizajn vysávača je moderný, vyrába sa v troch farebných vyhotoveniach – modrá, medená a strieborná. Konštrukcia je prispôsobená tak, aby bol vysávač schopný dostať sa čo najbližšie k stenám a do rohov, čím zanecháva minimum nepovysávaných plôch. Pri stenách a okolo predmetov tak zostávajú cca 2 až 3 cm nepovysávané.

Zariadenie disponuje viacerými modernými technológiami. Full View Senzor na dokonalý pohyb po domácnosti a zamedzenie kolízie s predmetmi. Skenuje miestnosť, aby vysávač predišiel uviaznutiu v prípadnej prekážke a pádu zo schodov. 10 senzorov v zariadení a kamera vo vrchnej časti, so systémom Visionary Mapping Plus má za úlohu zmapovanie miestnosti a navrhnúť optimálnu trasu pre vysávač. Toto tvrdí výrobca.

Samsung-Powerbot-VR9000-1_vyd2016_2_nowat

Realita však nie je celkom taká. V obývačke s množstvom predmetov to mal vysávač ťažké a bol pomerne zmätený, pričom niekedy aj narážal do predmetov. Na navigáciu navyše potrebuje dostatok svetla. Pri poklese kapacity batérie sa automaticky vráti k dokovacej stanici, nabije sa a pokračuje v mieste, kde skončil. Návrat k nabíjačke je trochu chaotický, ale nakoniec sa mu k nej vždy podarilo trafiť. Najlepšie sa orientuje za dobrého svetla v miestnosti, kde nie je veľa predmetov. Tam mu to šlo celkom dobre. Chválime, že povysával každý kus plochy, kde mal prístup a nič nevynechával.

Zariadenie nám počas testu 3-krát uviazlo v prekážke. Výhodou je, že po uviaznutí vypne vysávanie. V balení nájdete aj Virtual Guard. Túto „škatuľku“ položíte na vami určené miesto a vytvorí sa tak virtuálna stena, za ktorú vysávač neprejde. Prahy zariadeniu problém nerobia, cca 1,5 až 2 cm výšku zdolá bez problémov.

Ovládacie prvky a ponuka režimov

Ovládanie vysávača je pomocou jednoduchého diaľkového ovládača. V prípade núdze sú na vysávači zakomponované tri základné dotykové tlačidlá – on/off, zmena programu a vrátenie k nabíjačke. Vítaná je funkcia Point Cleaning, keď laserom zabudovaným v ovládači posvietite na miesto s nečistotou a vysávač ju príde povysávať. Reálny dosah lasera je 1,5 m. Vysávač je možné ovládať aj manuálne, pomocou smerových šípok na ovládači. Sedem režimov umožňuje vybrať najlepší spôsob vysávania v rôznych situáciách. Vysávač je vybavený štyrmi štýlmi vysávania (automat, vysávanie na mieste, vysávanie na maximum a manuálne vysávanie), dvoma režimami nastavenia časového rozvrhu a režimom senzora prachu. Taktiež má v ponuke tichý mód, keď zníži výkon a neruší vás hlukom.

Samsung Powerbot VR9000 D_vyd2016_2_nowat

Zariadenie poháňa batéria s kapacitou 3900 mAh. Na jedno nabitie vydrží cca 1,5 hodiny, ale záleží aj od povrchu, kde vysáva a náročnosti na navigáciu. Na batériu nám povysával cca 60 m2. Nabíjanie je samostatné, bez potreby zásahu a trvá 2.35 h do plnej kapacity.

VR20H9050UW-SA-1062528-2_vyd2016_2_nowat

Hodnotenie
+ sací výkon, dizajn, šírka záberu kefy, bezvreckový systém, laserový ovládač, náhradný filter v balení, prejazdnosť prahov do výšky 2 cm
– orientácia a navigácia okolo predmetov, časté narážanie, problém pri nedostatku svetla, občasné uviaznutie vysávača v prekážke

Cena: 991 EUR
Zapožičal: Samsung

Verdikt

Sací výkon tohto vysávača je na dobrej úrovni, navigácia má nedostatky, ale určite v domácnosti pomôže a povysáva. S vysávačom sme si užili aj zábavu pri sledovaní niektorých manévrov, ale k dokonalosti má ešte pred sebou dlhú cestu.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE