Skupina Murrelektronik, s centrálou v Oppenweileri/Nemecku, je medzinárodne pôsobiaci špecialista na decentralizovanú automatizačnú techniku s viac ako 2000 zamestnancami na celom svete.

Hoci medzi bežnými ľuďmi nie je tak známa, v biznise ide o skutočne známe meno, ktoré pracuje pre takých velikánov, akými sú BMW, Daimler, Volkswagen, Audi, Kia či Škoda, ale aj mnoho ďalších mimo automobilového biznisu. Murrelektronik zároveň začína pôsobiť vo väčšom aj na Slovensku, kde sídli lokálna pobočka spoločnosti s odvážnymi plánmi do budúcna. O súčasných, ale aj budúcich aktivitách spoločnosti sme sa rozprávali s jej generálnym riaditeľom pre Rakúsko a krajiny strednej a východnej Európy, Andreasom Chromym (ACH).

TOUCHIT: Na začiatok sa nám skúste predstaviť. Kto je v skratke Andreas Chromy?

Chromy_EMV_MG_0008_MedRes_web2016_3_nowat

ACH: V súčasnosti pracujem pre spoločnosť Murrelektronik od roku 2008 na pozícii generálneho riaditeľa pre Rakúsko a krajiny strednej a východnej Európe, kde som zodpovedný za medzinárodný predaj a strategické riadenie pobočiek v Rakúsku, Maďarsku a, samozrejme, aj tu na Slovensku. Čiastočne tiež riadim trh prostredníctvom distribútorov v Slovinsku, Srbsku, Chorvátsku, Čiernej Hore, Rumunsku, Bulharsku, Rusku a v Kazachstane.

V roku 2008 som začal budovať rakúsku pobočku spoločnosti Murrelektronik vo Viedni (Schwechate). Neskôr som sa podieľal aj na vzniku dcérskych spoločností v maďarskom Györi (2012) a na Slovensku (2015). Od vzniku lokálnych pobočiek sa náš tím rozrástol na súčasných 30 zamestnancov.

TOUCHIT: Bežní ľudia na Slovensku doposiaľ zrejme nepočuli o spoločnosti Murrelektronik. Ako by ste sa predstavili našim čitateľov, prečo by vás mali poznať?

ACH: V Murrelektronik vyvíjame a vyrábame vysoko kvalitné výrobky pre elektrické rozvodne a elektronické stroje, pričom sa snažíme presadzovať tzv. „Zero Cabinet“, víziu s decentralizovaným inštalačným konceptom, ktorý je z nášho pohľadu nevyhnutný. Máme široko diverzifikovaný sortiment výrobkov pre elektrické rozvodne a rôzne koncepty elektrických inštalácií – od skríň až po rozhranie s viac ako jedným miliónom výrobkov na sklade. Naše komponenty dokážu zabezpečiť optimálne riadenie výkonu v strojoch a systémových inštaláciách, pričom jednotlivé komponenty sú vzájomne dokonale zladené.

Jednoducho povedané, Murrelektronik je popredným dodávateľom káblových zväzkov s takmer nekonečnou škálou typov káblov, farieb a typov konektorov. Aj preto si nás vybralo množstvo partnerov z rôznych oblastí priemyslu, ako sú napríklad letecký priemysel, obrábacie stroje, logistika a manipulácia s materiálom či automobilový priemysel.

TOUCHIT: Naopak, v biznise patríte medzi známe mená na trhu. Ako dlho Murrelektronik existuje? Predstavte nám históriu spoločnosti.

ACH: Spoločnosti Murrelektronik založil v roku 1975 Franz Hafner v nemeckom Oppenweileri s istou víziou. Dnes je Murrelektronik nadnárodná spoločnosť, ktorá je stále vlastnená tým istým človekom a riadená tou istou víziou. Spomeniem ešte zopár, pre nás dôležitých míľnikov:

– Internacionalizácia: začiatkom 80-tych rokov

– 2004: uvedenie Murrelektronik Cube systémov

– Od roku 2007: založenie pobočiek v strednej a východnej Európe

Murrelektronik_EmparroApplikation_web2016_3_nowat

TOUCHIT: Spomínate rast a expanziu na zahraničné trhy už začiatkom osemdesiatych rokov. Kde všade Murrelektronik pôsobí?

ACH: Celosvetovo zamestnávame viac ako 1900 zamestnancov, a to na každom kontinente. Naša spoločnosť je zastúpená v 50 krajinách, vrátane 24 pobočiek po celom svete, štyroch globálnych logistických centier v Nemecku, USA, Brazílii a Číne a štyroch výrobných závodoch v Oppenweileri (centrála), Stollbergu, Šanghaji a Stode (Česká republika). Práve v Českej republike sa vyrábajú moduly pre riadiacu techniku, distribučné systémy, transformátory a napájacie zdroje.

TOUCHIT: V týchto dňoch Murrelektronik pracuje, či skôr poskytuje riešenia pre mnoho známych značiek, ako napríklad BMW, Ford, Daimler, Siemens, Lieberr. Ako dokázal Murrelektronik nadviazať spoluprácu s takýmito svetovo známymi spoločnosťami?

ACH: Základom nášho obchodného modelu je byť „blízko k zákazníkovi“. Na jednej strane pracujeme s našim globálnym kľúčovým oddelením, ktoré je zodpovedné za konceptuálny návrh produktov pre individuálne požiadavky našich zákazníkov. Na strane druhej pôsobíme lokálne prostredníctvom našich obchodných manažérov a technickej podpory, ktorí ponúkajú individuálnu podporu pre našich medzinárodných zákazníkov na mieste a sú tak doslova „blízko k zákazníkovi“.

TOUCHIT: Ako riešenia od Murrelektronik týmto zákazníkom pomáhajú? Pokojne uveďte príklad.

Murrelektronik_Produktion_3_web2016_3_nowat

ACH: Spomeňme napríklad obľúbený automobilový priemysel. Roboty KUKA sú známe po celom svete. Legendárne oranžové roboty možno nájsť vo výrobných zariadeniach po celom svete. Spoločnosť ponúka jedinečný produktový rad, ktorý pozostáva zo všetkých možných druhov robotov, ktoré môžu byť použité v najrôznejších priemyselných odvetviach. Tím elektrotechnikov v spoločnosti KUKA v Taliansku dôkladnou analýzou zistil, že robustné zbernicové MVK moduly od Murrelektronik naplnia priemyselné očakávania a vytvoria silné riešenie automatizácie procesov. Tieto zbernicové moduly, prinášajú skutočné zrýchlenie – od spustenia až po prenos dát je vykonané v čase kratšom ako 500 ms. Minimalizujú tiež tok informácií, vďaka čomu ich transferujú do ovládacieho prvku rýchlejšie. A ako všetci vieme, rýchlosť a efektivita je v priemysle kľúčová.

TOUCHIT: Aké plány má Murrelektronik do budúcna?

ACH: V súčasnosti dodávame výrobky a riešenia po celom svete pre viac ako 22 tisíc zákazníkov. Patria medzi ne napríklad aj spoločnosti ako BMW, Daimler, Volkswagen, Audi, Ford, Kia, Škoda a Lutz Precision, ktoré pôsobia v Rakúsku alebo krajinách strednej Európy. Našim cieľom do budúcnosti je zvýšiť obrat o 30 %. Vidíme obrovský potenciál rastu, vzhľadom na nedávne založenie pobočky v Bratislave a pozitívny výhľad pre ďalší rozvoj trhu na slovenskom trhu – napríklad pri výstavbe výrobných závodov spoločností z automobilového trhu.

Murrelektronik_Emparro-Family_web2016_3_nowat

Môžeme tiež zdôrazniť tri významné skutočnosti pre blízku budúcnosť, medzi ktoré patria dynamicky rozvíjajúce sa trhy vo východnej Európe, zvýšený záujem v Ázii (napríklad založenie pobočky v Singapure) či ďalší vývoj v USA, Kanade a Mexiku.

TOUCHIT: Počuli sme tiež o projekte „Industry 4.0“. Môžete nám v krátkosti vysvetliť aký je jeho účel a aké výhody to prinesie?

ACH: Cieľom Murrelektronik je spojiť ľudí, objekty a systémy a vytvoriť tak dynamickú a samo-organizovanú sieť s pridanou hodnotou, ktorá beží v reálnom čase v celej spoločnosti a môže byť priebežne aktualizovaná na základe rôznych kritérií, ako sú náklady, čas a spotreba zdrojov.

Ako líder trhu má Murrelektronik jasnú víziu pre modul priemyselnej zbernice budúcnosti. V súčasnej dobe sa koncepty modulov pasívnych či aktívnych decentralizačných inštalácii stávajú realitou a neustále technické požiadavky zahŕňajú vysokú úroveň ochrany IP (IP67), vďaka čomu môžu komponenty pracovať aj mimo vyhradeného priestoru, čím sa uvoľní cenný priestor.

Cieľom je zvýšiť konkurenčnú výhodu zákazníkov prostredníctvom inteligentných inštalačných riešení. Ak by sme to celé chceli zhrnúť – v budúcnosti budú kompaktné zbernicové moduly od Murrelektronik zosieťované online a budú poskytovať prehľad o systémových stavoch, mať prínos k úsporám energie a funkciami pre monitorovanie prevádzkových podmienok.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.