Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) aj naďalej pracuje na tom, aby Slovensko bolo modernou digitálnou krajinou. Významným krokom v kontexte globálneho úsilia o vývoj, nasadenie a využívanie umelej inteligencie (AI) naprieč rôznymi sektormi a národnými hranicami je pre Slovensko najnovšie aj pozícia spolupredsedníckej krajiny v tzv. Integrovanom partnerstve v oblasti AI.

Univerzálne digitálne technológie, medzi ktoré patrí aj AI, prinášajú so sebou nespočetné príležitosti, ale aj výzvy, ktoré presahujú hranice jednotlivých štátov a sektorov. Zvýšené uznanie výhod a rizík, ktoré AI prináša, vedie k vzniku viacerých iniciatív pre správu AI na celom svete. Tie zahŕňajú okrem štátov aj širšie skupiny zainteresovaných strán, čím zdôrazňujú potrebu zapojenia všetkých relevantných subjektov.

Nedávno založená iniciatíva Integrované partnerstvo v oblasti AI (GPAI) spája členov OECD a krajiny tzv. Globálneho partnerstva v oblasti AI, teda celkovo 44 krajín na šiestich kontinentoch, s cieľom presadzovať ambiciózny program implementácie bezpečnej a dôveryhodnej AI zameranej na človeka a zakotvenej v tzv. princípoch OECD vo vzťahu k AI. Tieto princípy prijaté v roku 2019 počas slovenského predsedníctva v OECD predstavujú jeden z prvých a najúspešnejších komplexných medzinárodných dokumentov týkajúcich sa správy a riadenia AI.

Pozícia Slovenska ako spolupredsedajúcej krajiny integrovaného partnerstva spolu s Indiou ako aktuálnou predsedníckou krajinou GPAI a Srbskom ako nasledujúcou predsedníckou krajinou GPAI vyplýva z nášho predsedníctva v Pracovnej skupine OECD pre správu AI (AIGO), v ktorej je Slovensko zastúpené sekciou digitálnej agendy MIRRI SR.

„Pre Slovensko je veľkou cťou, že môžeme spolupredsedať Integrovanému partnerstvu v oblasti AI. Vidíme, že naše úsilie prináša konkrétne výsledky v podobe lepšej koordinácie a spolupráce na medzinárodnej úrovni,“ uviedol štátny tajomník pre informatizáciu Ivan Ivančin

Jednou z úloh AIGO bolo zrevidovať spomenuté princípy OECD vo vzťahu k AI. Revízia princípov sa úspešne podarila vo februári tohto roka a v apríli tieto revidované princípy schválil aj Výbor OECD pre digitálne politiky. Jeden z najdôležitejších a najkomplikovanejších bodov revízie princípov bola aktualizácia definície AI, ktorá sa bude ďalej vyvíjať. Aktualizovaná definícia už dnes priamo ovplyvnila obsah prvého medzinárodného dohovoru o AI negociovaného na pôde Rady Európy, ako aj obsah aktu o AI na pôde EÚ.

„Tieto úspechy umožňujú Slovensku v globálnom kontexte prispievať k efektívnejšej a inkluzívnejšej implementácii AI. Práve na takýchto fórach dokáže aj malá krajina, akou je Slovensko, formovať budúcnosť AI tak, aby bola prínosom pre celé ľudstvo,“ uzavrel štátny tajomník Ivančin.

Značky: