Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Nikon sa teší z piatich víťazstiev EISA Awards 2024 – 2025 v piatich samostatných kategóriách.

  • Nový fotoaparát Z6III získal ocenenie „Pokročilý full-frame fotoaparát 2024-2025“, a to len necelé dva mesiace po svojom uvedení na trh
  • Nikon Zf si odniesol cenu za najlepší „full frame fotoaparát 2024-2025“
  • Objektív NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena bol ocenený ako najlepší „Portrétny objektív“
  • Objektív NIKKOR Z 28-400 mm f/4-8 VR získal ocenenie v kategórii „Superzoom objektív 2024-2025“
  • Objektív NIKKOR Z 180-600 mm f/5,6-6,3 VR sa stal najlepším v kategórii „Superteleobjektív so zoomom roku 2024-2025“

Úplne nový full-frame hybridný fotoaparát Nikon Z6III bol ocenený za to, že prináša „mnohé funkcie profesionálnych fotoaparátov Z8 a Z9 za nižšiu cenu“ – a v niektorých oblastiach ich dokonca prekonáva. Od „výrazne jasnejšieho“ nového hľadáčika OLED až po „všestrannejší 3,2-palcový plne vyklápateľný displej“.

Porotcovia ocenili ohromujúcu kvalitu obrazu fotoaparátu a poznamenali, že „Z6III zaujme vynikajúcim správaním sa pri vysokých hodnotách ISO“.

Vo svojej kategórii bol model Zf opísaný ako „špičkový mirrorless fotoaparát, ktorý spája ikonický vzhľad klasickej 35 mm filmovej zrkadlovky Nikon FM2 s najnovšou digitálnou technológiou“. Porotcovia, ktorí uvítali celý rad pôsobivých funkcií, vyzdvihli zároveň jeho retro dizajn ako „skutočný predajný argument“.

Objektív NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena zaujal porotcov svojím „rýchlym automatickým zaostrovaním, vynikajúcou ostrosťou, kontrastom a nádherným vykreslením rozostreného pozadia“, čo viedlo označeniu „vynikajúci portrétny objektív“.

„Najdlhší superzoom objektív na svete pre full frame fotoaparáty“, NIKKOR Z 28-400 mm f/4-8 VR, bol ocenený pre svoje schopnosti pokryť „obrovský rozsah fotografických situácií“ vďaka 14,2-násobnému pomeru priblíženia.

„Pôsobivý teleobjektív so zoomom“ NIKKOR Z 180-600 mm f/5,6-6,3 VR zaujal aj svojou ostrosťou a atraktívnou cenou, ktorá pomáha sprístupniť fotografovanie divokej prírody a športu širokej verejnosti. Porotcovia dokonca konštatovali, že „rýchle a tiché automatické zaostrovanie je porovnateľné s omnoho drahšími objektívmi“.

Päť prestížnych ocenení dokazuje priekopnícku konštrukčnú a technickú dokonalosť produktov spoločnosti Nikon, ktorá prináša vzrušujúce a inovatívne zariadenia umožňujúce fotografom a kameramanom posúvať hranice možností pri ich práci.

Komentáre EISA k oceneniu fotoaparátu Nikon Z6III „Advanced Full-Frame Camera“ 2024-2025

Nikon Z6III prináša mnohé funkcie profesionálnych fotoaparátov Z8 a Z9 za priaznivejšiu cenu. V niektorých oblastiach ich dokonca prekonáva. Napríklad jeho nový hľadáčik OLED je výrazne jasnejší a dokáže zobraziť veľký farebný priestor DCI-P3. Najmä nadšenci videa pravdepodobne privítajú všestrannejší 3,2-palcový plne vyklápateľný displej. Nový 24,5Mpx čiastočne skladaný obrazový snímač s rýchlym čítaním znižuje skreslenie pri efekte „rolling shutter“. Eliminuje tiež výpadok hľadáčika počas sériového snímania, ktoré je možné pri maximálnej rýchlosti 60 snímok vo formáte JPEG alebo 20 snímok v nekomprimovanom formáte v plnom rozlíšení za sekundu. Pokiaľ ide o kvalitu obrazu, Z6III zaujme vynikajúcim správaním sa pri vysokých hodnotách ISO. Ďalšou silnou stránkou je stabilizátor obrazu, ktorý poskytuje kompenzáciu až 8 stupňov v aktívnom bode automatického zaostrovania.

Komentáre EISA k oceneniu fotoaparátu Nikon Zf „Full-Frame Camera“ 2024-2025

Nikon Zf je špičkový mirrorless fotoaparát, ktorý spája ikonický vzhľad klasickej 35 mm filmovej zrkadlovky Nikon FM2 s najnovšou digitálnou technológiou. Jeho 24MP plnoformátový snímač, obrazový procesor EXPEED 7 a citlivosť ISO 100-64 000 umožňujú plne profesionálne fotografovanie a natáčanie. Fotoaparát je vybavený výkonným automatickým zaostrovaním podporovaným technológiou Deep Learning AI, ktorá dokáže rozpoznať ľudí, zvieratá, autá a lietadlá. Mal tiež jeden z najúčinnejších systémov stabilizácie obrazu medzi full-frame mirrorless aparátmi, spolu s funkciou Pixel Shift multi-shot na vytváranie snímok s vysokým rozlíšením. Skutočným predajným argumentom je však aj jeho pekný retro dizajn s analógovými voličmi pre nastavenie expozície.

Komentáre EISA k oceneniu objektívu NIKKOR Z 135mm f/1.8 S Plena “Portrait Lens” 2024-2025

Objektív NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena prináša všetko, čo spoločnosť Nikon vie o výrobe vynikajúceho portrétneho objektívu pre digitálne fotoaparáty. Na silne obsadený trh vstupuje s rýchlym automatickým zaostrovaním, vynikajúcou ostrosťou, kontrastom a nádherným vykreslením rozostreného pozadia – bokehu. Bokeh je výnimočne vyvážený bez rušivých artefaktov. Tento objektív utesnený proti poveternostným vplyvom si veľmi dobre vedie aj pri všeobecnom fotografovaní, ako aj pri serióznej produkcii videa. Pre tých, ktorí chcú objektív ovládať podľa svojich potrieb, je na jeho tubuse dvojica programovateľných funkčných tlačidiel.

Komentáre EISA k oceneniu objektívu NIKKOR Z 28-400mm f/4-8 VR “Superzoom Lens” 2024-2025

S objektívom NIKKOR Z 28-400 mm f/4-8 VR vytvorila spoločnosť Nikon najdlhší superzoom objektív na svete pre full frame fotoaparáty. Jeho 14,2-násobný pomer priblíženia znamená, že dokáže pokryť obrovský rozsah fotografických scén a žánrov vrátane krajiny, cestovania a divokej prírody. Okrem toho je vybavený kvalitným stabilizačným systémom na fotografovanie z ruky spolu s rýchlym a tichým krokovým motorom, ktorý umožňuje rýchle a tiché automatické zaostrovanie aj na rýchlo sa pohybujúce objekty. Jeho optika s vysokým rozlíšením poskytuje pôsobivé výsledky v rôznych situáciách bez ohľadu na to, či je objekt blízko alebo ďaleko. Bokeh má tiež pekný pravidelný tvar bez efektu cibuľového štruktúr v rozostrených svetlách. Napriek širokému rozsahu zoomu je objektív primerane kompaktný a cenovo dostupný. Vďaka tomu by mal osloviť mnohých bežných používateľov, cestovateľov a dokonca aj fotoreportérov.

Komentáre EISA k oceneniu objektívu NIKKOR Z 180-600 mm f/5,6-6,3 VR “Super-Telephoto Zoom Lens” 2024-2025

NIKKOR Z 180-600 mm f/5,6-6,3 VR je pôsobivý teleobjektív so zoomom za atraktívnu cenu, čo umožňuje fotografovanie divokej prírody a športu pre širšiu verejnosť. Vďaka 3,3 násobnému zoomu od stredného po superteleobjektív je tento objektív veľmi ostrý v celom rozsahu ohniskových vzdialeností. Hoci je svetelnosť pomerne nízka, funkcia redukcie vibrácií pomáha udržiavať ostrosť pri fotografovaní z ruky – poskytuje až 5,5 expozičného stupňa kompenzácie chvenia.

Rýchle a tiché automatické zaostrovanie je porovnateľné s drahšími objektívmi a komplexné utesnenie proti poveternostným vplyvom chráni pred prachom a ľahkým dažďom.

Ocenenia EISA Awards každoročne získavajú nové produkty, ktoré v sebe spájajú najpokročilejšie technológie a žiadané funkcie s prvotriednym výkonom. Ocenenia EISA Awards siahajú od cenovo najdostupnejších produktov s vysokou hodnotou až po produkty modernej elektroniky s tými najvyššími ambíciami. Kategórie ocenení sa z roka na rok menia, pričom odzrkadľujú evolúciu dizajnu a pripojenia produktov, ale každý víťaz ocenenia EISA Award je tým najlepším vo svojej triede. 

Viac informácií nájdete na webovej stránke EISA: https://www.eisa.eu/.

Značky: