Zmena platí pre systémy iOS a Android.

Hoci sa situácia v uplynulých mesiacoch výrazne zlepšila, tak podvodné e-maily sú stále bežnou súčasťou našich životov. Pokým niektoré maily je možné už na prvý pohľad označiť za podvodné, tak niekedy môže byť ťažké rozlíšiť legitímnu správu od spamu. S týmto problémom by mohli do budúcnosti ešte viac pomôcť modré značky, ktoré sú známe z prostredia Gmailu na webe. 

gmail-modra-znackaZdroj: TOUCHIT
Modré značky na webe

Modré značky v službe Gmail informujú o tom, že odosielateľ je skutočne ten, za ktorého sa vydáva. Zárukou je certifikát, ktorý je odosielateľovi vydaný na základe procesu overovania. Overovanie BIMI bolo v službe Gmail zavedené v roku 2021. Ide o otvorený štandard, ktorý pomáha nielen samotnému poskytovateľovi e-mailovej služby, ale najmä bežným používateľom ľahšie identifikovať pôvodného odosielateľa správy

Google v snahe chrániť používateľov služby Gmail rozširuje overovacie značky aj pre mobilné zariadenia. Gmail pre Android a iOS začne zobrazovať overovaciu značku vedľa odosielateľov, ktorí prijali BIMI s VMC. Táto funkcia je už dlhšie dostupná na webe a bude trvať niekoľko týždňov, kým sa dostane ku všetkým používateľom mobilných zariadení. Overovacia značka v Gmaile už čoskoro zaručí aj v smartfónoch, že odosielateľ je skutočne tým, za koho sa vydáva.

Modrá značka v aplikácii Gmail pre AndroidZdroj: 9to5google
Modrá značka v aplikácii Gmail pre Android

Gmail podporuje aj Common Mark Certificate (CMC) od BIMI. Ak má odosielateľ CMC, ale nie VMC, platforma zobrazí jeho avatara bez overovacej značky. Majte však na pamäti, že overovacie značky sa zobrazia len v oficiálnej Gmail aplikácii. Ak používate e-mailového klienta tretej strany, symbol sa nebude zobrazovať.

Okrem toho, že modrá značka zvyšuje dôveryhodnosť odosielateľa, tak táto funkcia prispieva k celkovej bezpečnosti e-mailovej komunikácie a pomáha chrániť používateľov pred phishingovými útokmi.

Gmail okrem toho podporuje aj nový typ certifikátu BIMI, ktorý umožňuje širšiemu okruhu odosielateľov využívať BIMI bez registrácie ochrannej známky požadovanej pri vydaní certifikátu overenia značky (VMC).

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.