Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Všetky vlaky na trati Žilina – Rajec nahradené náhradnou autobusovou dopravou do 30. apríla 2025
  • Podrobné informácie o náhradnom cestovnom poriadku nájdete vo vyhľadávači v aplikácii a na webe ZSSK
  • Cestujúci v Žiline budú využívať nové nástupištia
  • Modernizáciu realizuje manažér železničnej infraštruktúry – Železnice Slovenskej republiky

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) oznamuje, že od utorka 1. októbra 2024 dôjde k ďalšej fáze modernizačných prác na železničnom uzle Žilina zo strany manažéra železničnej infraštruktúry, Železníc Slovenskej republiky (ŽSR). Zmodernizovaná infraštruktúra v budúcnosti zabezpečí spoľahlivejšie a komfortnejšie cestovanie. ZSSK vynakladá maximálne úsilie, aby sa aktuálna situácia čo najmenej dotkla cestujúcej verejnosti a zabezpečila plynulosť železničnej dopravy.

Modernizácia v Žiline pre vás prinesie tieto zmeny:

Vlaky na trati Žilina – Rajec

Všetky vlaky na trati Žilina – Rajec nahradené náhradnou autobusovou dopravou (NAD), ktorá bude premávať podľa špeciálneho cestovného poriadku. Počas víkendov a sviatkov dôjde k výraznejším zmenám odchodov a príchodov spojov oproti súčasnosti. Autobusy náhradnej dopravy budú pristavené pred budovou železničnej stanice na hlavnej ceste vpravo pri nástupištiach č. 6 a 7. Očakávaná doba trvania týchto obmedzení je do 30. apríla 2025.

Cestovný poriadok náhradných autobusových spojení je zapracovaný vo vyhľadávači v aplikácii IDeme vlakom a na webe ZSSK. Podrobné informácie o náhradných autobusových zastávkach a cestovnom poriadku nájdete na podstránke Výluky.

Cestovné lístky je potrebné zabezpečiť si vopred. Sú dostupné v pokladniciach ZSSK, ako aj online prostredníctvom webovej stránky, mobilnej aplikácie IDeme vlakom alebo formou SMS.

Upozorňujeme, že v autobusoch nie je možné prepravovať bicykle a zvieratá bez uzavretej schránky, s výnimkou psov so špeciálnym výcvikom pre osoby so zdravotným postihnutím. Preprava príručnej batožiny bude možná v súlade s prepravným poriadkom ZSSK.

Nové nástupištia pre cestujúcich

Cestujúci budú využívať nové nástupištia č. 3 a 4, ktoré budú slúžiť pre všetky vlaky okrem smeru Rajec. Pre regionálne rýchliky z Bratislavy bude vyhradené dočasné nástupište „U“, ktoré je prístupné z podchodu od Národnej alebo Uhoľnej ulice. Dôvodom zmien sú stavebné práce na nástupištiach 1, 1R, 2, 5, 6, 7.

Cestujúcim odporúčame vytvoriť si dostatočnú časovú rezervu na presun k novým nástupištiam, najmä k nástupišťu „U“, ktorého prístup z vestibulu železničnej stanice môže trvať 10 až 15 minút. Pre pohodlie sú k dispozícii výťahy na oboch stranách podchodu (P. O. Hviezdoslava a Uhoľná ulica).

Dočasné obmedzenia prinesú v budúcnosti výrazné zlepšenia v plynulosti a bezpečnosti železničnej dopravy v Žilinskom uzle.

Značky: