Na nový podvod upozorňuje aj polícia.

Podvody, ktoré sa šíria emailom alebo SMS správami či cez všemožné komunikačné aplikácie, sú dnes bežnou vecou, s ktorou sa stretávame viackrát do mesiaca. Aj napriek tomu je vhodné upozorniť na nový podvod, ktorý aktuálne útočí na Slovákov.

Varuje naň aj Polícia Slovenskej republiky, ktorá na svojom Facebooku upozornila na nové podvodné správy. Tie zneužívajú rodičovské city a snažia sa vytvoriť dojem, že vaše dieťa má pokazený telefón a má nové telefónne číslo, na ktorom ho môžete kontaktovať.

Podvodná správa, ktorá zneužíva rodičovské cityZdroj: Polícia Slovenskej republiky
Podvodná správa, ktorá zneužíva rodičovské city

Podvodná správa, ktorú zverejnila polícia, sa šíri cez služby WhatsApp, iMessage a ďalšie. Správa obsahuje niekoľko nelogických drobností, ktoré naznačujú, že ide o podvod. Správa je odoslaná zo zahraničného čísla (predvoľba +66) a nie priamo z nového čísla vášho akože dieťaťa. To samo o sebe nedáva logiku. A druhá vec je, že akože dieťa v správe adresátovi vyká.

Bez ohľadu na nelogickosť správy, pokiaľ vám takáto správa príde, máte deti a chcete si overiť situáciu, najjednoduchším spôsobom je kontaktovať vaše dieťa, resp. deti cez niektorý z komunikačných kanálov, ktoré bežne používate.

A podobne ako v prípade ostatných podvodov – v žiadnom prípade neodpovedajte na správu, nekontaktujte uvedené číslo a neposielajte žiadne osobné údaje, informácie o platobnej karte alebo peniaze. Ak máte potvrdené, že ide o podvod, správu ignorujte a číslo si zablokujte.

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit