Víťazkou prestížnej súťaže Pilsner Urquell Master Bartender 2025 sa stala Martina Chúpková z reštaurácie Kantína v Lietavskej Lúčke. Ocenenie si prevzala na Makro Czech Gastro Fest v Prahe, kde sa súťaž najlepších výčapníkov plzenského ležiaka po prvýkrát konala pred širokou verejnosťou. Slovenské výčapníčky a výčapníci aj tento rok ukázali, že patria medzi elitu.
Titul najlepšej výčapníčky plzenského ležiaka za rok 2025 získala Martina Chúpková z reštaurácie Kantína v Lietavskej Lúčke. Presadila sa nielen majstrovským čapovaním piva, ale aj hlbokými znalosťami o plzenskom ležiaku a schopnosťou odovzdávať svoje nadšenie pre pivnú kultúru širokej verejnosti. Okrem putovnej trofeje sa môže tešiť aj zo symbolickej finančnej odmeny vo výške 1 842 eur.
„Tento titul si veľmi vážim – je to pre mňa pocta aj radosť. Finálové dni boli plné napätia aj krásnych momentov. Najviac si cením, že sme sa mohli stretnúť českí a slovenskí kolegovia spoza výčapu, vymeniť si skúsenosti a zdieľať nadšenie pre plzenský ležiak. A tiež, že som mohla ukázať, čo všetko sa za čapovaním skrýva – je to o technike a starostlivosti, ale aj o prístupe k ľuďom, ktorým pivo čapujeme,“ hovorí víťazka Pilsner Urquell Master Bartender 2025 Martina Chúpková.
Na skvelom druhom mieste sa umiestnil Marek Haríň z prevádzky Pilsner restaurant U Kemov v Banskej Bystrici. Práve z tejto prevádzky pochádza aj minuloročná víťazka, čím prevádzka potvrdzuje dlhodobú kvalitu svojich ľudí. Tretie miesto vybojoval vďaka svojmu umeniu Peter Bohuš z reštaurácie ZanziBar v Nitre. V tomto ročníku súťaže Pilsner Urquell Master Bartender, ktorá dlhodobo prispieva k rozvoju pivnej kultúry a zvyšovaniu kvality čapovaného piva, uspeli traja víťazi medzi rekordným počtom 209 prihlásených účastníkov zo Slovenska. Zaujímavosťou je, že až 50 % prihlásených tvorili ženy. Vo finále ostal tento pomer zachovaný a sily si zmeralo 10 najlepších súťažiacich – z toho 5 mužov a 5 žien. Finalisti museli prejsť náročnými disciplínami, ktoré preverili ich praktické zručnosti v čapovaní, a súčasne museli preukázať aj znalosti o histórii a výrobe piva, pivnej kultúre a predviesť, ako vedia komunikovať s hosťami.
Finále po prvýkrát pred divákmi
Súťaž tento rok priniesla historickú novinku – vôbec prvýkrát mohli finálový súboj najlepších slovenských a českých výčapníkov sledovať diváci z radov verejnosti. Po úvodnom finálovom dni, ktorý sa tradične uskutočnil v plzenskom pivovare, sa totiž finalisti na druhý deň presunuli do Prahy, kde sa v boji o titul stretli v rámci Makro Czech Gastro Festu v O2 Universe. Po celý deň sa tak museli vysporiadať s reálnymi podmienkami festivalového ruchu a dokázať, že vedia dokonale zvládnuť čapovanie aj pod tlakom. Návštevníci festivalu, naopak, mohli na vlastné oči sledovať ich schopnosti a ochutnať dokonale načapovaný plzenský ležiak. Do jednej z disciplín sa navyše mohli sami zapojiť. V jednej z finálových výziev totiž museli súťažiaci v skrátenej škole čapovania odovzdať dobrovoľníkom z publika svoje znalosti a v krátkom čase ich naučiť, ako najlepšie správne čapovať.
„Úroveň tohto ročníka bola mimoriadne vysoká a tým, že sme do neho prvýkrát zapojili divákov, dostala súťaž o najlepšieho výčapníka plzenského ležiaka úplne nový rozmer. Videli sme skvelé výkony a nadšenie pre túto dôležitú profesiu, ktoré je základom pivnej kultúry. Výčapníci sú srdcom každej prevádzky a keď sa vedia skvele starať o pivo, zážitok hostí je jedinečný,” dodáva Václav Berka, emeritný vrchný sládok Plzeňského Prazdroja.