Okrem textových správ a hlasových hovorov môžu od včera používatelia populárnej komunikačnej aplikácie Signal využívať aj videohovory.

Signal je bezplatná open source aplikácia, ktorá je výsledkom projektu organizácie Open Whisper Systems. Úspech, aj veľkú používateľskú základňu, získala najmä vďaka svojej bezpečnosti. Každá textová správa, ktorú človek na jednej strane odošle, je dokonale šifrovaná jedinečným kľúčom tak, aby si ju vedel prečítať len človek na druhej strane, ktorému je jej obsah určený (ide o tzv. end–to–end šifrovanie). Samotný text je zašifrovaný 256-bit AES kľúčom a HMAC-SHA256, čo vo výsledku znamená obranu proti tzv. „man-in-the-middle“ útoku. O bezpečnosť hlasových hovorov sa, pre zmenu, stará AES-CBC so silou 128 bitov a SHA1. Správy aj hovory sú takto zabezpečené len v prípade, že aplikáciu využíva odosielateľ aj príjemca. Platí to ako pri správach, tak i pri hovoroch a je nutné, aby boli obe komunikujúce strany pripojené na internet. Jej rozhranie je veľmi jednoduché a používanie intuitívne.

Včera Signal uvoľnil beta verziu novej funkcie videohovorov. Keďže ide o testovaciu verziu, je pravdepodobné, že zo začiatku bude obsahovať viacero chýb. Pokiaľ ju chcete začať využívať, musíte ju povoliť v nastaveniach (viď obrázok nižšie). Okrem videohovorov je nová tiež podpora platformy CallKit pre iOS. To znamená, že používateľ iPhonu bude môcť na hovory uskutočnené prostredníctvom Signalu odpovedať aj priamo zo zamknutej obrazovky, tak ako je tomu aj pri klasických hovoroch. Hovory sa tiež budú ukladať do zoznamu hovorov. To je vec, ktorá môže niekomu prekážať, nakoľko história hovorov z iPhonu sa synchronizuje do iCloudu používateľa. Ak tieto údaje nechcete posielať do cloudového úložiska od Apple, je potrebné si ju v nastaveniach vypnúť.

Aplikácia Signal je dostupná pre zariadenia s iOS a Androidom a stiahnuť si ju môžete bezplatne po kliknutí na odkazy nižšie.

Google Play
App Store

 

Zdroj: The Verge