Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Otázky kybernetickej bezpečnosti sú doménou najmä veľkých korporátov, pritom sa týkajú každého jedného podnikateľa. Hacknutie zámkov na garážach, mobilných telefónoch a vstupoch do areálov sú každodenné hrozby vo firmách.  71 % všetkých kybernetických útokov je finančne motivovaných, nasleduje krádež duševného vlastníctva a špionáž, hovorí štatistika Data Breach Investigations Report (2020).

Spoločnosti a podnikatelia musia dbať nielen na ochranu citlivých osobných dát, ale aj ochranu pred kybernetickými hrozbami. Hackerský útok vo firme môže v praxi znamenať preniknutie do firemnej siete a získanie kontroly nad zariadeniami alebo citlivými údajmi o spoločnosti, jej predstaviteľoch a zamestnancoch. V ohrození sú heslá, prístupy k bankovým účtom, aj osobné údaje.

„Otázka kybernetickej bezpečnosti sa týka každého podnikateľa, zahŕňa ochranu telefónov, počítačov, tvorbu hesiel, ako uchovávať a nezdieľať prístupy, ako stiahnuť citlivé informácie či kde ich uchovávať. Vo firmách spadajú pod kybernetickú bezpečnosť aj elektronické vstupy do areálov či plastové vstupné kartičky. Cez tento kúsok plastu sa hackeri vedia dostať ku všetkým spomínaným záznamom firmy,“ upozorňujeMária Krahulecová, spoluzakladateľka Qubit Conference®.

Práve preto, aby si podnikatelia vedeli poradiť aj s takými hrozbami, pripravuje Qubit Conference® technické laby, ktorých sa môžu zúčastniť cyber security špecialisti a prakticky si vyskúšať, ako sa chrániť proti kybernetickým útokom a ako zabezpečiť firmu pred útokmi hackerov.

„Mnohí sa na nás obracajú, aby sme im pomohli vzdelávať sa a vyskúšať si programovanie špecifických úkonov pod drobnohľadom mentora,“ hovorí M. Krahulecová. Pre malých a veľkých podnikateľov, ale aj súkromné osoby je určený tech lab otvárajúci otázky fyzickej bezpečnosti, ktorý bude viesť Jiří Vanek. Informácie z tohto tech labu môžu využívať aj malé firmy. Tech lab venovaný technológii eBPF zase priblíži revolučnú technológiu, ktorú si „zatiaľ“ môžu dovoliť len giganti, ale cyber security špecialisti majú jedinečnú príležitosť si túto technológiu vyskúšať v prvý deň Qubit Conference®.  

Ako sa chránia svetoví giganti?

„Giganti ako Google, Meta, Netflix či Seznam používajú revolučnú technológiu eBPF, ktorá slúži na ochranu zariadení, keď je nám známa zraniteľnosť, ale nie je k dispozícii oprava alebo nie je možné toto zariadenie okamžite reštartovať,“ vysvetľuje M. Krahulecová. Laicky sa dá povedať, že eBPF je jeden z milióna druhov programovacích jazykov, ktorý prináša nové prístupy pre kybernetickú bezpečnosť.

Tech lab v prvý deň aprílovej Qubit Conference® je určený pre technikov, ktorí chcú rozvíjať svoje zručnosti a vedomosti v oblasti kybernetickej bezpečnosti. „eBPF je revolučná technológia, ktorá umožňuje inštrumentáciu jadier Linuxu, MS Windows a iných operačných systémov bez skutočného programovania jadra. Je široko akceptovaný veľkými spoločnosťami ako Seznam, Google, Meta a Netflix pre vysokovýkonné vyrovnávanie záťaže, zmierňovanie DDoS a firewalling. Ďalšie známe prípady použitia zvyšujú pozorovateľnosť pre kybernetickú bezpečnosť a monitorovanie výkonu. Menej známa je možnosť zastaviť vykonávanie funkcií vrátane systémových volaní,“ vysvetľuje Josef Niedermeier, software developer, ktorý bude trénerom tech labu a predvedie účastníkom programovanie eBPF.

Qubit Conference® je hlavnou udalosťou roka v oblasti kybernetickej bezpečnosti v strednej Európe. S radom odborných prednášok a špičkových rečníkov z celého sveta slúži ako centrum pre budovanie vzťahov a zdieľanie najprogresívnejších nápadov, technológií a stratégií formujúcich budúcnosť digitálnej bezpečnosti. Na trhu je už desať rokov a s rokom 2024 prináša revolúciu v tom, ako vnímame a integrujeme ľudský dotyk do vyspelých technológií. Qubit Conference® Praha, 22.-24. apríl 2024, s názvom „Bringing humans back to cyber“ zavádza do diskusie hodnotu ľudského faktora v ére, keď sa technologický pokrok pohybuje neuveriteľnou rýchlosťou. „Bringing humans back to cyber“ nie je len slogan, ale aj príležitosť pre odborníkov na celom svete podeliť sa o svoje názory a nápady, ako by sme mali vnímať a začleňovať ľudský faktor do technologických inovácií.

Značky: