Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nadácia Orange a občianske združenie IPčko otvárajú unikátne kontaktné centrum s názvom Klub Machovisko, ktoré je útočiskom pre všetkých mladých ľudí, ktorí sa so svojimi starosťami potrebujú zveriť do rúk odborníkov. Kontaktné centrum v bratislavskom Starom meste ponúka anonymný bezpečný priestor na odbornú pomoc, ako aj trávenie voľnočasových a rozvojových aktivít.

Život v technicky vyspelej dobe má popri mnohých pozitívach aj svoje temné stránky. Virtuálne nástroje nikdy nenahradia fyzický kontakt a socializáciu, o ktorú boli najmä mladí ľudia počas prebiehajúcej pandémie ukrátení. Neistota, strata sociálneho kontaktu či nedobrovoľná izolácia zasiahli najviac ľudí pred 30. rokom života, ktorí sa so svojimi problémami nezdôverujú radi a neprispieva k tomu ani nedostatočná odborná psychologická pomoc, ktorá je našou spoločnosťou stále stigmatizovaná. Dlhoročné skúsenosti a vytrvalá práca občianskeho združenia IPčko však potvrdzujú, že ak majú ľudia k dispozícii útočisko, ktoré ich príjme bez predsudkov a poskytne im anonymný a bezpečný priestor, radi otvoria aj najskrytejšie zákutia svojej duše.

Aj preto o.z. IPčko s podporou Nadácie Orange preto 10. júna 2021 v bratislavskej mestskej časti Staré mesto otvorili unikátne kontaktné centrum s názvom Klub Machovisko, ktoré je novým bezpečným miestom pre všetkých mladých ľudí v kríze. V Klube Machovisko sa môžu mladí ľudia nielen stretnúť so svojimi rovesníkmi, ale aj získať anonymnú, bezplatnú a diskrétnu pomoc od niektorého zo skúsených psychológov a vyškolených dobrovoľníkov, ktorí sú im k dispozícii každý pracovný deň od 15:00 do 20:00.

Mach ako symbol prijatia, pochopenia a pomoci

Mach je indikátorom zdravia ekosystému, je nenahraditeľný, krehký a citlivý. Presne ako veľké množstvo mladých ľudí, ktorí pod vplyvom súčasnej rýchlej doby a nepriaznivých okolností spôsobených pandémiou môžu mať pocit, že sú spoločnosťou prehliadaní a na okraji jej záujmu. Presný opak je však pravdou a jediné čo potrebujú je pozornosť, šanca a prijatie, ktoré môžu nájsť v Klube Machovisko,Martin Hromkovič. riaditeľ Úseku B2C marketingu a značky Orange Slovensko a predseda Správnej rady Nadácie Orange. Klub Machovisko je nielen priestorom, v ktorom môžu mladí ľudia nájsť odbornú pomoc, ale je aj zážitkovým a rozvojovým klubom s pravidelnými prednáškami, koncertami amatérskych skupín, tvorivými dielňami, večermi so spoločenskými hrami, čítaním kníh či diskusiami s odborníkmi. Súčasťou klubu je okrem poradenskej miestnosti na individuálne a diskrétne stretnutie so psychológom aj spoločenská miestnosť a minikaviareň.

Otvorenia Klubu Machovisko sa zúčastnil aj minister školstva Branislav Gröhling. „V rámci spolupráce s viacerými neziskovými organizáciami sme sa mali možnosť dozvedieť, ako prežívajú posledné obdobie mladí ľudia a niektoré výsledky, ktoré nám boli prezentované, boli až hrozivé. Aj na základe toho si myslím, že online svet a problémy, ktoré v ňom riešia mladí ľudia by sme mali posúvať aj do reálneho sveta. Preto budeme svojou účasťou a ďalšími spôsobmi podporovať, aby na celom Slovensku vznikali inštitúcie, kde by mladí ľudia mohli anonymným spôsobom prísť riešiť svoje problémy,“ prízvukuje B. Gröhling.

„Len v roku 2020 sme s našimi psychológmi poskytli 3422-krát odbornú pomoc pri pokusoch o samovraždu a 4478-krát pri domácom násilí. Zarážajúce pritom je, že až v 83 percentách prípadov nás kontaktovali práve mladí ľudia do 30 rokov. Aj to nás primalo k tomu, aby sme vytvorili anonymný bezpečný priestor, v ktorom sa môžu mladí ľudia cítiť prijatí a získať tiež odbornú a bezplatnú psychologickú pomoc. Klub Machovisko je prvým kontaktným centrom svojho druhu na Slovensku a pevne veríme, že nie posledným,“ vysvetľuje prínosy Klubu Machovisko programový riaditeľ občianskeho združenia IPčko, Marek Madro.

„So svojimi starosťami a problémami sa mladí ľudia nemajú komu zdôveriť, pretože odborná psychologická a sociálna pomoc je v našej spoločnosti stále stigmatizovaná. Dlhoročné skúsenosti o.z. IPčko však potvrdzujú, že ak majú mladí ľudia k dispozícii útočisko, ktoré ich príjme bez predsudkov a poskytne im anonymný a bezpečný priestor, sú ochotní otvoriť sa a hovoriť aj o tých najintímnejších ťažkostiach, ktoré ich trápia. Sme veľmi radi, že Klub Machovisko má ambíciu stať sa takýmto miestom, a že ako Nadácia Orange sme myšlienku jeho vzniku mohli podporiť a zhmotniť,“ uviedla Andrea Ungvölgyi, správkyňa Nadácie Orange.

Klub Machovisko je možné nájsť na ulici Na vŕšku 6 v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto. Otvorený je pre všetkých mladých ľudí 5 dní v týždni medzi 15:00 a 20:00. O plánovaných spoločenských aktivitách, prednáškach a stretnutiach sa môže verejnosť dozvedieť priamo na stránke www.klubmachovisko.sk, ako aj na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Značky: