Smartfón môže byť veľmi dobrým pomocníkom pri pozorovaní nočnej oblohy, stačí mať len správnu aplikáciu.

V tomto článku si predstavíme niekoľko „apiek“ pre operačné systémy Android a iOS, ktoré môžu pomôcť rozoznať a pomenovať rôzne hviezdy, súhvezdia, planéty a iné zaujímavé objekty nočnej oblohy. Prípadne o nich zistiť čo-to zaujímavé.

Odporučili nám ich samotní astronómovia, konkrétne vedúci sekretariátu Slovenského zväzu astronómov Pavol Rapavý a Karol Havrila, vedúci Hvezdárne Rimavská Sobota, ktorá je organizačnou súčasťou Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom.

Sky Map

Toto je jedna z najstarších aplikácií svojho druhu pre operačný systém Android. Kedysi bola známa ako Google Sky Map, dnes je to už len proste Sky Map. Jej používanie je jednoduché, stačí otáčať telefónom okolo seba a na displeji sa vám zobrazujú rôzne vesmírne telesá v tej časti oblohy, na ktorú namierite telefón.

Sky MapZdroj: TOUCHIT.SK

Dá sa však prepnúť aj do manuálneho režimu, keď sa o „pohyb“ oblohy na displeji nestará elektronický kompas a GPS, ale posúvate si ju ručne. Výhodou je, že si viete zapnúť, ktoré vesmírne telesá sa vám majú zobrazovať. Poteší tiež, že aplikácia je v češtine a úplne zadarmo, ako aj bez dodatočných nákupov, keďže ide o open source projekt. K dispozícii je ale len pre Android. Dobrou alternatívou však môže byť aplikácia Classic Sky Map 2 pre iOS.

Mobile observatory

Zatiaľ čo predchádzajúca aplikácia je úzko špecializovaná len na sledovanie nočnej oblohy, Mobile Observatory je komplexný program s množstvom funkcií a údajov (v angličtine). Okrem pohľadu na oblohu obsahuje napríklad 3D model Slnečnej sústavy, mapu so zobrazením dňa a noci na Zemi, podrobné informácie o vesmírnych telesách a veľa ďalšieho.

Mobile Observatory FreeZdroj: TOUCHIT.SK

Bohužiaľ, v bezplatnej verzii sú niektoré funkcie zamknuté a obsahuje otravné reklamy na celú obrazovku. Na odomknutie niektorých funkcií je možné pozrieť si krátke reklamné video. K dispozícii sú ale aj samostatné aplikácie Mobile Observatory 2 a 3, ktoré stoja každá 4,99 eura. Pre iOS táto aplikácia opäť nie je, preto ako alternatívu odporúčame Night Sky.

Stellarium

Túto aplikáciu je podľa astronómov lepšie využívať na zariadení s väčšou obrazovkou, teda na tablete či počítači. Je to dané tým, že súhvezdia sú tu vykreslené doslova umelecky a to najlepšie vynikne na veľkej obrazovke.

StellariumZdroj: TOUCHIT:SK

Inak ide o aplikáciu na štýl Sky Map. Zaujímavosťou je však, že súhvezdia si nemusíte zobrazovať len s ich názvami zo západnej civilizácie, ale zvoliť množstvo ďalších – kórejské, mongolské, sibírske, nordické či arabské. Základná aplikácia je zadarmo, niektoré encyklopedické informácie (v angličtine) sú však k dispozícii len v platenej verzii – buď s predplatným 1,49 eura na mesiac, alebo jednorazovo 14,99 eura.

Sky Safari

Vizuálnym štýlom ide o podobnú aplikáciu, ako je predchádzajúca. To znamená, že súhvezdia sú umelecky dokreslené, čo vyzerá naozaj pôsobivo. K dispozícii je aj databáza s rôznymi údajmi o vesmírnych telesách (v angličtine).

Sky SafariZdroj: Touchit.sk/Branislav Caban

Na niektoré ďalšie funkcie, ako napríklad trojrozmerné zobrazenie planét či audio komentáre, je potrebná platená verzia. Tá stojí 4,19 eura.

Na záver je ešte potrebné dodať, že všetky štyri mobilné aplikácie obsahujú takzvaný nočný mód, keď sa displej prepne do červeno-čierneho zobrazenia, ktoré potme tak veľmi nenamáha zrak.

Guide

Všetky štyri predchádzajúce aplikácie sú popularizačno-vedecké a určené pre širokú verejnosť. Na vedeckejší pohľad na vesmírnu oblohu slúži platený program pre Windows s názvom Guide. Ten nemáme vyskúšaný, ale podľa astronómov by po ňom určite mali siahnuť tí používatelia, ktorí to s pozorovaním kozmu myslia vážnejšie.

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.