Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Európa zaznamenala dramatický nárast mladých investorov, keďže generácia Z začína investovať v skoršom veku ako ktorákoľvek generácia pred ňou.

Interné údaje Revolutu, globálnej finančnej superaplikácie s viac ako 45 miliónmi zákazníkov na celom svete, odhaľujú preferencie mladých investorov a investičné trendy na Slovensku a v celej Európe. Investičné služby v EHP poskytuje spoločnosť Revolut Securities Europe UAB (Revolut).

Nedávny reprezentatívny prieskum, ktorý pre Revolut na Slovensku uskutočnila spoločnosť Dynata, ukázal, že 69 % Slovákov a Sloveniek z generácie Z sa venuje investovaniu, zatiaľ čo vo vekovej skupine nad 55 rokov to bolo iba 55 %. Okrem toho sa ukázalo, že investori z generácie Z sú pri investovaní ochotní podstúpiť väčšie riziko v porovnaní s ostatnými generáciami. Každá štvrtá osoba zo Slovenska (25 %) vo vekovej skupine 18 – 24 rokov uviedla, že je ochotná podstúpiť väčšie riziko, aby na investovaní zarobila čo najviac, zatiaľ čo vo vekovej skupine nad 55 rokov to potvrdilo len 9 % respondentov.

Podľa prieskumu mladším generáciám pri výbere poskytovateľa investícií najviac záleží na nízkych a transparentných poplatkoch (47 %). V prípade slovenských investorov vo veku nad 45 rokov zohráva najdôležitejšiu úlohu uznávaná a dôveryhodná spoločnosť. Možnosť investovať prostredníctvom telefónu a jednoduché ovládanie najviac preferovali tiež respondenti vo veku 18 – 34 rokov (20 %), naopak vo vekovej skupine nad 55 rokov majú tieto preferencie klesajúcu tendenciu (9 %).  

Skupina mladých investorov vo veku 18 – 34 rokov tvorí v súčasnosti 60 % celkovej základne používateľov investičných služieb Revolutu na Slovensku, čo je mierne pod priemerom Revolutu v celom EHP, a to 62 %. Pričom najväčší podiel mladých investorov investuje prostredníctvom Revolutu v Belgicku (72 %), Holandsku (70 %) a Taliansku (69 %). Každý štvrtý európsky zákazník, ktorý začal investovať s Revolutom v prvej polovici roka 2024, uviedol, že s investovaním ešte len začína.

Investície do fondov peňažného trhu prostredníctvom flexibilných peňažných fondov Revolutu tvoria dve tretiny (65 %) slovenských investičných portfólií osôb vo veku od 18 do 34 rokov, 22 % tvoria akcie, 10 % ETF fondy a 2 % dlhopisy. Priemerná hodnota investičného portfólia na Slovensku je viac ako 4 600 €, pričom najmladší investori (18 – 25 rokov) začínajú s nižšími sumami a priemernou hodnotou portfólia 580 € a tí, ktorí sa blížia k veku 35 rokov, investujú sumy vyššie ako 2 100 €.

Ak sa pozrieme na najobchodovanejšie aktíva vo vekovej skupine 18 – 34 rokov, v júli tohto roka bol najobchodovanejšou americkou akciou (na čele rebríčka najpredávanejších a najkupovanejších aktív) americký technologický gigant Nvidia, výrobca GPU, ktorý je hnacou silou pokroku v oblasti umelej inteligencie. Najviac predávaným a kupovaným ETF fondom bol Vanguard S&P 500, ktorý sleduje výkonnosť akcií 500 popredných spoločností kótovaných na amerických burzách. Na európskom akciovom trhu sa najviac darilo nemeckému výrobcovi batérií Varta AG.

Rolandas Juteika, riaditeľ sekcie Majetok a obchodovanie (EHP), hovorí:

„Bezprecedentná miera zapojenia mladších generácií do investovania znamená zmenu finančnej panorámy. Táto generácia sa viac angažuje a kladie veľký dôraz na vzdelávanie. Revolut slúži ako šikovný nástroj na budovanie vedomostí a investičnej sebadôvery vďaka našim kurzom a kvízom, personalizovaným upozorneniam, informáciám o výkonnosti spoločností a aktuálnym trhovým správam. To všetko je k dispozícii v aplikácii Revolut.

Pre tých, ktorí nemajú dostatok času alebo odborných znalostí na správu svojich investícií, môžu využiť služby Robo-poradcu od Revolutu, ktorý pomocou analytických nástrojov vytvára a spravuje investičné portfóliá na základe finančnej situácie a cieľov zákazníka. Tešíme sa na stretnutie s ďalšou vlnou investorov a na ich podporu.“

Revolut ponúka svojim zákazníkom v EHP širokú škálu investičných možností, pričom v aplikácii Revolut je k dispozícii viac ako 3 000 finančných aktív (akcie z USA a EHP, ETF fondy, podnikové a štátne dlhopisy). Investovanie do akcií a ETF fondov je v rámci povoleného limitu programu bez poplatkov. Môžu sa však účtovať iné poplatky.

Revolut ponúka aj službu investovania s Robo-poradcom, ktorá je najvýhodnejšia pre zákazníkov s obmedzenými alebo žiadnymi skúsenosťami s obchodovaním alebo tých, ktorí jednoducho nemajú čas na rozsiahly prieskum trhu. Pre aktívnejších zákazníkov v oblasti obchodovania spoločnosť zaviedla doplnok Trading Pro – predplatné, ktoré okrem iných benefitov ponúka aj výhodnejšie ceny (ako napr. nižšie provízne poplatky a vyššie limity na výšku pokynov) a ďalšie analytické funkcie.

Investičné služby v EHP poskytuje Revolut Securities Europe UAB, investičná spoločnosť, ktorá je autorizovaná a regulovaná Národnou bankou Litvy. Tieto informácie nie sú investičným poradenstvom, odporúčaním ani ponukou na prijatie akéhokoľvek investičného rozhodnutia a slúžia iba na informačné účely.  Všetky investície sú spojené s rizikom a výnosy nie sú zaručené. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcich výsledkov. Hodnota investícií môže stúpať aj klesať a výnosy môžu byť ovplyvnené kolísaním meny. Ďalšie informácie nájdete v zmluvných podmienkach obchodovania, na stránke s najčastejšími otázkami o poplatkoch, a v popise rizík.

Značky: