Samotný Microsoft povoľuje aktivovanie Windows cez voľné kľúče.

Nie je to trvalý stav a získate tým možnosť použiť niektorú z edícií systému Windows 10, podľa zadaného aktivačného, no možno lepšie povedané inštalačného kľúča.

Oplatí sa to vtedy, keď potrebujete vyskúšať systém napríklad na virtuálnom stroji. Vtedy je celkom prirodzené, že nebudete kupovať nový licenčný kľúč systému.

Nasledujúce kľúče môžete použiť aj na to, aby ste nainštalovali systém Windows 10 a neskôr ho plne aktivovali. Teda aj na bežnom počítači. Nie je rozdiel, či inštalujete na virtuálny alebo skutočný počítač. Tieto licenčné čísla platia pre Windows 10 v2004, je ale možné, že budú fungovať aj na inej verzii zostavenia systému.

Windows 10 Home YTMG3-N6DKC-DKB77-7M9GH-8HVX7

Windows 10 Pro VK7JG-NPHTM-C97JM-9MPGT-3V66T

Neskôr, keď budete chcieť aktivovať vašu kópiu operačného systému Windows 10, je potrebné pôvodný, inak nazývaný aj generický kľúč, vymeniť. Spravíte to cez Príkazový riadok, ktorý pod týmto názvom nájdete v ponuke Štart. Do neho vpíšete príkaz:

slmgr.vbs -ipk 11111-11111-11111-11111-11111

Jednotky zameníte za váš licenčný kľúč.

V prípade, že máte problémy s aktiváciou operačného systému, je vhodné využiť Poradcu riešenia problémov. Toho nájdete v okne Nastavenia – Aktualizácia a zabezpečenie – Riešenie problémov – Ďalší poradcovia pri riešení problémov alebo priamo v časti Aktivácia. V tejto časti ho nájdete len vtedy, keď nemáte plne aktivovaný systém.

Odporúčame ho zapnúť pre prípad, že by systém našiel digitálnu licenciu k vášmu počítaču. Tento postup zvykne pomôcť. Ak ale v minulosti nebol k danému počítaču aktivovaný systém, poradca príliš nepomôže. Sú ale prípady, kedy práve tento postup pomôže aktivovať operačný systém.

Prečítajte si aj:

Ako zistiť heslo do Wi-Fi na počítači s Windows?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.