Bosch to nie je len kvalitné náradie. Je to nemecká firma, ktorá je popredným vývojárom v oblasti Internetu vecí (IoT). Spolupracuje napr. s firmou NVIDIA, Intel, viacerými automobilkami, zástupcami miest a pod.

IoT mení mobilitu zásadným spôsobom. Dnes tak máme inteligentné kuchyne, ale aj celé domácnosti či mestá, dokonca aj továrne. Na stretnutí Bosch ConnectedWorld 2019 zameranom na IoT predstavil Bosch riešenia pre prepojený svet. Doma, pri práci alebo na cestách teraz prežijete aj obyčajný deň komfortnejšie, bezpečnejšie a efektívnejšie.

Move #LikeABosch: produkty a riešenia z oblasti prepojenej mobility

Zastávky na dobitie elektromobilu sa stávajú zážitkom. Integrované dobíjacie a navigačné riešenie Convenience Charging od Bosch ponúkne totiž presnú prognózu dojazdu, ale aj automatické plánovanie trasy okolo nevyhnutných zastávok na dobitie, zároveň je tu jednoduché nabíjanie, ale aj samotné platenie za odobranú energiu.

Všetko bez toho, aby ste vôbec vystúpili z elektromobilu. S novými službami vzťahujúcimi sa na konkrétne miesto urobí teraz Bosch zážitok aj zo zastávky na dobitie a pomáha zmysluplne prežiť čas pri dobíjaní elektromobilu.

Cez rezervačnú platformu integrovanú do plánovania trasy je možné v priebehu niekoľkých sekúnd zarezervovať aj reštauráciu v okolí nabíjacej stanice. Centrom spomenutej technológie je firemný Cloud. Táto služba pritom pozná už raz uložené vaše záujmy vodiča a navrhne aj v cudzom meste pre vás vhodné reštaurácie, bary alebo kaviarne.

Bosch navyše prináša aj službu mobilného nabíjania. Vodiči si tak dobijú svoj elektromobil aj bez nabíjacieho stojanu v ich blízkosti. Bosch v tejto súvislosti spolupracuje napríklad aj s berlínskym startupom Charger. Tento poskytovateľ ponúka okrem iného služby, kedy sa elektrický prúd dostane priamo k autu pomocou tzv. cargo kolesa.

Bežne sa štandardné auto používa 15 rokov aj dlhšie. Aby nedochádzalo k zastaraniu softvéru vozidla, využíva čoraz viac výrobcov aktualizáciu softvéru z cloudu. Takto sa dá softvér dôležitých riadiacich jednotiek aktualizovať rovnako jednoducho ako pri smartfóne – bez návštevy servisu. Bosch v tejto súvislosti vyvíja riadiace jednotky a komunikačnú infraštruktúru v automobile a pokračuje až po moderné kódovacie technológie a IoT Cloud Bosch. Už vyše päť miliónov automobilov sa bezdrôtovo aktualizuje pomocou softvéru IoT Suite Bosch.

Bosch napr. vyvinul na priamu komunikáciu Vehicle-to-Everything. Je to inteligentná prepojovacia jednotku, ktorá je schopná komunikovať so všetkými prenosovými technológiami založenými na WLAN a mobilných telefónoch. Vozidlá tak môžu komunikovať medzi sebou navzájom a tiež s dopravnou infraštruktúrou a to nad rámec jednej krajiny a tiež nad rámec jedného výrobcu. Zaisťuje tak permanentné spojenie vozidiel, takže do auta dostanete spoľahlivé varovania pred nehodami, blížiacou sa zápchou alebo klzkou vozovkou.

Vivatar je váš digitálny anjel strážny na cesty. Či už idete pešo alebo idete v aute, postará sa o rýchlu pomoc. Za týmto účelom Bosch skombinoval aplikáciu Vivatar s novým konektorom Vivatar Telematics. Tento adaptér tiesňového volania eCall sa jednoducho zasunie do zapaľovača v aute a prepojí so smartfónom. Vivatar drive rozpozná dopravné nehody a v závažných prípadoch automaticky privolá pomoc prostredníctvom asistenta pre tiesňové volanie Bosch – bez ohľadu na to, či ide o jazdu po odľahlej okresnej ceste alebo o jazdu po diaľnici.

Bosch po novom školí servisy na komplexné opravárske práce na vozidlách, okrem iného aj s rozšírenou realitou (AR). Transparentné znázornenie s podporou AR umožňuje detailné nahliadnutie do konštrukcie a funkcie súčiastok. Ako partner spoločnosti Microsoft je Bosch jedným z prvých spoločností na svete, ktorá môže svoje vlastnými silami vyvinuté riešenia AR použiť na nové HoloLens 2. Vďaka výrazne väčšiemu zornému poľu okuliarov vidí napríklad zamestnanec servise viac informácií naraz a môže sledovať tiež väčšie objekty na menšiu vzdialenosť.

Kvalita ovzdušia sa v súčasnosti meria väčšinou len bodovo pomocou veľmi veľkých a drahých stacionárnych zariadení, pričom sú výsledky z jednej monitorovacej stanice často považované za reprezentatívne pre celkovú kvalitu ovzdušia v meste. Pre ešte lepšie pochopenie súvislosti medzi rôznymi zdrojmi emisií a životným prostredím vyvinul Bosch nový systém merania imisií. Kompaktné boxy je možné flexibilne používať na území mesta, napríklad na stĺpoch verejného osvetlenia alebo na autobusových zastávkach. Meria pevné častice (jemný prach) a oxid dusičitý, ako aj teplotu, tlak a vlhkosť vzduchu v reálnom čase. Na tomto základe Bosch vytvára mapu kvality ovzdušia a radia mestám pri plánovaní a riadení dopravy. Na najviac vyťaženom nemeckom dopravným uzla v Stuttgarte Bosch predviedol, ako možno posilnením dopravy znížiť emisie škodlivín existujúceho vozového parku až o 20 percent.

Live #LikeABosch: produkty a riešenia pre lepší život

Všetky domáce spotrebiče môžu byť prepojené pomocou Home Connect. Od práčky, cez rúru až po kávovar alebo vysávač. S touto aplikáciou majú používatelia prístup ku všetkým dôležitým informáciám o svojich domácich spotrebičoch a môžu ich nielen zapínať a vypínať, ale tiež voliť programy, upravovať časovač, uviesť spotrebič do úsporného režimu a pod.

Prostredníctvom napojených partnerských služieb máte navyše k dispozícii neustále sa rozrastajúci ekosystém Home Connect. K tomuto ekosystému sa pridal tiež Fitbit ako výhradný partner v oblasti nositeľných zariadení. S použitím aplikácie Home Connect pre Fitbit je možné pomocou inteligentných hodiniek „Versa“ a „Ionic“ sledovať všetky spotrebiče vhodné pre Home Connect. Poklepaním na zápästí je navyše možné napríklad spustiť kávovar alebo predhriať rúru.

Manufacture #LikeABosch: produkty a riešenia súvisiace s prepojenú výrobou

Nový ActiveShuttle od Bosch Rexroth bezpečne prepravuje vo výrobe predmety až do hmotnosti 260 kg. Vozíky naložené prepravkami na drobný náklad sa plne automatizovane nakladajú a vykladajú pomocou integrovanej zdvíhacej platformy. ActiveShuttle tak umožňuje rozmanité koncepty prepravy.

V umelej inteligencii sa skrýva veľký potenciál na zlepšovanie kvality a produktivity vo výrobe. ViPAS Bosch je systém na vizuálnu kontrolu kvality založený na umelej inteligencii (AI – artifical intelligence). Je vybavený upínacím ramenom, kamerovou technikou a s inteligentným softvérom kontroluje ViPAS najrôznejšie konštrukčné prvky – od skrutiek až po čerpadlá. Zhotovené snímky sa porovnávajú s uloženými informáciami a diely sa potom klasifikujú stavmi V poriadku alebo Chybné. Vďaka Deep Learning je možné systém trénovať naučením vzorových obrázkov. ViPAS tak možno použiť na rôzne úlohy vizuálnych skúšok.

Bosch a dodávateľ 3D tlačiarní spoločnosť BigRep spolupracujú na vytvorení objektov pomocou 3D tlače a túto technológiu využívajú ako priemyselnú výrobnú technológiu. Automatizovaná aditívna výroba potom môže byť použitá nielen na rýchlu a efektívnu výrobu prototypov a modelov, ale technológiu možno použiť aj na sériovú výrobu. Preto spoločnosti vybavili tlačiarne BigRep riešeniami Bosch IoT. Zariadenie IoT, softvér a inteligentné senzory monitorujú všetky prevádzkové podmienky a pomáhajú optimalizovať kvalitu procesu.

Softvér Nexeed harmonizuje, analyzuje a vizualizuje obrovské množstvo dát v rámci prepojenej výroby. To môže pomôcť zvýšiť produktivitu v jednotlivých lokalitách až o 25 % a znížiť zásoby až o 30 %. Potvrdzujú to interné analýzy spoločnosti Bosch. Okrem toho môže Nexeed zvýšiť flexibilitu v pretekoch: stroje môžu byť rýchlejšie dodatočne rozšírené a prispôsobené pre zákazkovú výrobu – až na úroveň jednej výrobnej série.

Mobilná robotická platforma Bosch predstavuje inovatívne softvérové ​​riešenie na vývoj a prevádzku autonómnych mobilných robotov v priemyselných aplikáciách. Počas krátkej doby sa roboty môžu naučiť, ako sa zorientovať, rozpoznať prekážky a vyhnúť sa im, alebo ako naložiť a vyložiť predmety, ako sú palety alebo krabice. Prostredníctvom cloudu môže tiež operátor zistiť, kde je robot umiestnený a aké úlohy práve vykonáva, resp. mu prideliť nové.

Prístup je založený na modulárnej platforme umožňujúcej rýchlo a individuálne vybaviť a obsluhovať rôzne roboty aj celé skupiny robotov. Medzi možné aplikácie patria čistiace roboty, ktoré autonómne zaisťujú čistotu vo veľkých budovách, ako sú vlakové stanice alebo letisko. Ďalej sú to logistické roboty, ktoré prepravujú položky v rámci veľkých skladísk, alebo vonkajšie stroje pre poľnohospodárske alebo stavebné účely.

Produkty a riešenia pre prepojené poľnohospodárstvo

Na poliach, kde rastie kukurica alebo pšenica je veľkým problémom burina. Aby bolo možné účinne bojovať proti nežiaducej burine, používajú sa prevažne na veľkých plochách herbicídy a tiež sa poľnohospodárska pôda a plodiny postrekujú pesticídmi. Spoločnosti BASF a Bosch však rozvinuli technológiu inteligentného postreku, ktorá využíva senzory kamier na spoľahlivé rozlíšenie plodín od buriny. Prípravky tak môžu byť cielene aplikované len na burinu, čím sa chráni životné prostredie.

Bosch celkovo v Berlíne ukázal, že má veľa technológií pre internet vecí a tiež veľa partnerstiev. Jeho cieľom je zefektívniť výrobu, zlepšiť kvalitu života a tiež ochrániť životné prostredie. Vývoj firmy budeme naďalej sledovať.  Z akcie Bosch ConectWorld 19 pripravujeme tiež video a ďalšie informácie.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.