Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nie všetky kovy sú rovnaké. Zlato a platina nemenia farbu – tieto kovy sú známe ako nepodliehajúce skaze, čo znamená, že nehrdzavejú ani nezmenia farbu. Práve preto sa zlato často používa aj v elektronike. Nemusíte sa báť, že by vaše zlaté náušnice (z čistého zlata) podľahli oxidácii.

Na druhej strane mosadz, meď, striebro a bronz podliehajú zmenám farby. Je spôsobená chemickými reakciami na oleje a pot z vašej pokožky a všeobecnou reakciou na chemické látky vo vzduchu a vode.

Skladovanie šperkovZdroj: elements.envato.com
Skladovanie šperkov

Ako predísť zafarbeniu (oxidácii) šperkov?

Vyhýbajte sa vlhkosti

Najrýchlejším spôsobom, ako sa vaše šperky znehodnotia, je kontakt s vlhkosťou a vodou. Patrí sem nanášanie krémov, umývanie rúk, kontakt s parfumom a potenie. Dokonca aj oleje na vašej pokožke môžu časom opotrebovať materiál šperku. Ak šperky náhodou namočíte, čo najrýchlejšie ich osušte, aby ste predišli akejkoľvek reakcii.

Správne skladovanie

Keďže sa šperky opotrebujú aj vystavením bežným vplyvom (vzduch, vlhkosť) je dôležité ich správne skladovať. Spolu so šperkom väčšinou dostanete aj vrecúško alebo krabičku. Nie je to len spôsob ako šperk zabaliť, kým ho donesiete domov. Tieto ochranné prvky treba využívať vždy, keď šperk nenosíte.

Vyskúšajte ochranný sprej na šperky

Poskytnite svojim šperkom ochranný štít, ktorý bude bojovať proti prvkom, ktoré prispievajú k opotrebovaniu. Nielenže dokáže vaše obľúbené kúsky ochrániť dlhšie, ale niektoré spreje vás môžu ochrániť aj pred kožnými reakciami, ak máte mimoriadne citlivú pokožku.

Nenoste jeden šperk stále dokola

Skúste striedať rôzne šperky a nenoste jeden a ten istý stále dokola. Tiež si ich skladajte na noc a počas sprchovania, športu a pri manuálnej práci.

Snažte sa predísť problému, skôr ako sa objaví. Starajte sa o svoje šperky s láskou. Ten najlepší výber kvalitných šperkov z rôznych materiálov nájdete na amawell.sk.

ŠperkyZdroj: elements.envato.com

Značky: