Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Čo sa v mladosti naučíš, v starobe akoby si našiel.

Známe príslovie platí pri nakladaní s financiami dvojnásobne. Deti, ktoré si do dospelosti odnášajú znalosti o tom, ako šikovne hospodáriť s peniazmi, z nich môžu len ťažiť. Čo urobiť pre svojich potomkov, aby peniazom a ich hodnote lepšie rozumeli? Prečítajte si 5 tipov, ktoré spracovala investičná platforma Portu.

Finančná gramotnosť pre najmenších

Vreckové, odmena za vysvedčenie, peniaze k narodeninám, od babičky a tak ďalej. Príležitostí, kedy sa deťom do ruky dostanú peniaze, je mnoho. Čo ale s nimi? V niektorých rodinách sa o peniazoch skrátka nehovorí, čo môže byť na škodu. Ako potom majú deti v dospelosti vedieť, ako s peniazmi zodpovedne zaobchádzať? Ako si ich ušetriť, zarobiť, ale aj múdro utrácať alebo ako sa pripraviť na menej úspešné obdobia a väčšie výdavky.

  1. Základom je byť príkladom a hovoriť o peniazoch otvorene. Každé dieťa rado napodobňuje svojich rodičov. Chodí s vami na nákup? Berte to ako príležitosť, kedy môžete vysvetliť, prečo danú vec kupujete, akú má hodnotu oproti ostatným a kde sa vzali peniaze, ktorými platíte. Čím skôr dieťa pochopí, že za peniazmi stojí nejaké úsilie a nerastú len tak na stromoch, tým lepšie. Môže mu to uľahčiť dobu, keď začne pracovať s vlastnými peniazmi. Otvorený prístup k téme peňazí môže pomôcť aj vtedy, keď dieťa narazí na finančné problémy v dospelosti. Pokiaľ bude zvyknuté, že hovoriť o peniazoch je úplne normálne, pravdepodobne nebude riešenie nepríjemnej situácie odkladať, ale naopak sa snažiť situáciu riešiť. Môže sa tiež vyvarovať nepríjemnostiam, ako sú nabaľujúce sa neuvážené pôžičky a s nimi prehlbujúce sa dlhy.
  • Pravidelné vreckové a príležitostné bonusy ako príprava na výplatu. Tento spôsob deťom umožní naložiť s vlastnými finančnými prostriedkami podľa svojich predstáv. Rozhodne nemusí ísť o závratné sumy – konkrétna suma by mala byť v súlade s individuálnymi možnosťami rodiča i vekom dieťaťa. Dôležitá je tu pravidelnosť, vďaka ktorej si deti natrénujú, ako s peniazmi naložiť v určitom časovom úseku. Systém vreckového môžete tiež spestriť bonusmi za špeciálne úlohy. Tu však treba dať pozor, aby si dieťa nezvyklo plniť povinnosti iba s motiváciou peňazí.
  • Pomôžte deťom zostaviť si vlastný rozpočet a motivujte ich k sporivosti. Teraz keď má dieťa k dispozícii pravidelnú čiastku v podobe vreckového, môže sa začať učiť, ako s peniazmi zaobchádzať a pripraviť sa tak na realitu dospelosti. Reč nie je o platbách za nájom detskej izby, ani príspevkoch na benzín za cestu do školy. Môžete ale deťom zjednodušene vysvetliť, ako pracujete s osobným či rodinným rozpočtom – čo všetko každý mesiac platíte, ako peniaze zarábate alebo napríklad aj to, či si sporíte na vysnívanú vec.
  • Inšpirujte ich k odkladaniu peňazí bokom. Tento návyk pomôže zdôrazniť, že pri hospodárení s peniazmi je dôležité brať do úvahy dlhodobý horizont a zodpovedne sa tak pripraviť na väčšie finančné výdavky alebo výpadky. Má dieťa vytúžený sen, ktorý si chce splniť? Berte to ako ideálnu príležitosť pre vysvetlenie toho, že namiesto minutia celého vreckové za sladkosti, je lepšie časť z neho pravidelne ušetriť alebo dokonca investovať (viac nižšie). Napríklad keď si pätinu vreckového odloží každý mesiac do pokladničky, môže si spočítať, za ako dlho dosiahne na potrebnú čiastku za vysnívané lego.
  • Naučte ich myslieť na budúcnosť a ukážte im, ako peniaze zhodnotiť investovaním. Staršie deti, ktoré majú k dispozícii nasporené peniaze nielen z vreckového, ale aj z brigád, z narodenín alebo od starých rodičov, si môžu sami odkladať peniaze bokom a nechať ich zhodnocovať na detskom investičnom účte. Investičným cieľom pre nich môže byť napríklad školné na vysnívanú vysokú školu. Túto formu investovania ponúka platforma Portu, kde je možné investovať veľmi jednoducho, s nízkym poplatkom 0,25%. Ak napríklad takto začnú potomkovi sporiť rodičia už od jeho narodenia 20 € mesačne, v 18 rokoch môže vstúpiť do dospelosti s 10 780 €. Túto čiastku môže samo dieťa ešte podporiť spomínanými vlastnými prostriedkami.

Zásadný rozdiel medzi investovaním a sporením

Rozmýšľate, aký spôsob odkladania peňazí pre deti zvoliť? Rozhodujete sa medzi sporením a investovaním? Pri sporení je riziko straty vložených prostriedkov minimálne a zodpovedá tomu aj nízky výnos, ktorý ani zďaleka nepokryje infláciu. S investovaním je síce spojené riziko – to však možno dlhodobým investičným horizontom minimalizovať – ale aj vyššie zhodnotenie. V dnešnej dobe už je navyše investovanie vďaka online platformám ako Portu dostupné pre každého, nielen pre bohatých a skúsených.

Ako funguje investovanie pre deti na Portu?

Chcete svojim deťom uľahčiť vstup do dospelosti? Odkladajte im peniaze pravidelne s detským účtom na Portu. Môžete im tak pomôcť s ich budúcimi nákladmi na vzdelanie, vlastné bývanie alebo napríklad svadbu. Celý proces je veľmi jednoduchý. Zákonný zástupca založí detský účet, kam potom môžu peniaze posielať všetci členovia rodiny. Na základe vyplnenia investičného dotazníka vám Portu odporučí vhodné portfólio na mieru. Účet je pritom vedený priamo na dieťa.

Značky: