Táto funkcia vám poskytne spätnú väzbu a užitočné informácie, ako zlepšiť kvalitu spánku.

Doplnené 12. marca 2024: Pôvodný článok zo septembra 2021 som zaktualizoval, aby odzrkadľoval aktuálny stav v roku 2024.

Väčšina inteligentných hodiniek, ktoré sú dostupné na trhu, analyzuje spánok veľmi jednoducho. Povedia vám, kedy ste šli spať, kedy ste sa zobudili a ako dlho ste spali v jednotlivých fázach, čiže aký dlhý bol ľahký a hlboký spánok a REM fáza. Tam však informačná hodnota končí a používateľ často nevie, ako s danými informáciami naložiť.

Počas testovania Garmin hodiniek som ocenil funkciu pokročilého monitorovania spánku, ktorá ide ďalej v hodnotení kvality vášho spánku. Okrem základnej analýzy (čas zaspatia, zobudenia, doba v jednotlivých fázach) hodnotí kvalitu spánku aj tzv. spánkovým skóre na stupnici od 1 do 100. Spánkové skóre sa určuje analýzou viacerých premenných a dáva vám informáciu o tom, ako dobre ste sa vyspali (podľa hodiniek) a ako dobre ste regenerovali počas noci.

V minulosti bolo pokročilé monitorovanie spánku a vyhodnocovanie spánkového skóre dostupné iba v niektorých Garmin hodinkách. V roku 2024 však platí, že túto funkciu nájdete vo všetkých nových modeloch a v takmer všetkých Garmin hodinkách, ktoré prišli na trh od roku 2021 – až na jednu či dve výnimky. Je teda takmer isté, že keď si dnes kúpite Garmin hodinky, tak budú túto funkciu obsahovať – kompletný zoznam hodiniek s touto funkciou si môžete skontrolovať na webe Garminu.

Je dôležité upozorniť aj na fakt, že Garmin v posledných mesiacoch zaktualizoval a zlepšil algoritmus na analýzu spánku, ktorý už po novom vyhodnocuje aj zdriemnutia počas dňa (táto funkcia je dostupná v niektorých hodinkách) a lepšie analyzuje spánok pre používateľov, ktorí pracujú počas noci a spia cez deň.

Garmin hodinky: Analýza spánkuZdroj: TOUCHIT
Garmin hodinky: Analýza spánku s faktormi spánkového skóre a spánkovými parametrami

Skóre a popis s užitočnými tipmi aj v slovenčine

Spánkové skóre berie do úvahy viaceré faktory spánku počas danej noci – dĺžku spánku, stres počas noci (ten sa vyhodnocuje na základe pokojového tepu počas spánku a variability srdcového tepu), hlboký, ľahký a REM spánok a takisto aj bdelý čas a nepokojnosť (to je napríklad to, ako často sa prehadzujete v posteli). Garmin hodinky všetky tieto informácie vyhodnotia a výsledkom je analýza, ktorá vám môže poskytnúť užitočnú spätnú väzbu.

Na obrazovke s informáciami o spánku si môžete pozrieť detaily o vyššie uvedených faktoroch v sekcii Faktory spánkového skóre. Užitočné informácie však nájdete aj v sekcii Spánkové parametre, ktorá sa nachádza pod ňou. Zobrazuje číselné hodnoty tepu, dýchania, variability srdcového tepu a chvíľ nepokoja počas noci. Tieto parametre vám môžu poskytnúť užitočné informácie, ak ste si už medzičasom odsledovali, aké sú cca vaše štandardné hodnoty.

Garmin hodinky: Analýza spánkuZdroj: TOUCHIT
Aplikácia Garmin Connect obsahuje podrobné informácie o jednotlivých faktoroch a parametroch analýzy spánku

Čo vám prezradí monitorovanie spánku

Na analýze oceňujem aj stručný popis a fakt, že všetky informácie sú dostupné aj v slovenskom jazyku. Garmin hodinky používam viac ako 2 roky a to, ako sa cítim ráno, často s veľkou presnosťou zodpovedá spánkovému skóre a hodnoteniu, ktoré mi vygenerovali Garmin hodinky. Niekedy mi dajú Garmin hodinky nižšie skóre, ako sa reálne cítim. Vďaka spánkovým parametrom však viem vyhodnotiť, v čom môže byť problém.

Niektoré Garmin hodinky ponúkajú aj novú funkciu Spánkový koučingich zoznam nájdete TU. Jej cieľom je odporučiť vám optimálnu dĺžku spánku. Tá závisí od vášho veku a pohlavia. Mne odporučili spánok s dĺžkou 7 hodín a 50 minút. Hodinky následne môžu tento čas upraviť na základe niekoľkých parametrov, ako je história spánku, história vašich aktivít, hodnota variability srdcového tepu počas noci a zdriemnutia. Po behu Telekom Night Run mi odporučili spánok dlhý 8,5 hodiny, v nedeľu po dlhšom zdriemnutí mi skrátili odporúčanie na 7 hodín.

Osobne sa v rámci analýzy spánku zameriavam najmä na hodnoty stresu a variability srdcového tepu počas noci. Tie mi vedia dať spätnú väzbu o tom, či som to (ne)prehnal s večerným cvičením (príliš neskoré alebo príliš intenzívne cvičenie) alebo či mi (ne)zapasovalo nejaké jedlo, prípadne alkohol. Zvýšený stres a pokles HRV počas noci môže súvisieť aj s prípadnou chorobou, ktorá je v úvodnej fáze, ale aj so ženským cyklom v prípade žien.

Garmin hodinky využívajú spánkové dáta aj na vyhodnotenie toho, koľko telesnej batérie ste nabili počas noci. O funkcii Body Battery som detailnejšie písal TU a pripravil som aj video na túto tému:

Garmin hodinky už vedia zaznamenať aj zdriemnutia a teplotu pokožky počas noci

V súvislosti s analýzou spánku je potrebné upozorniť na dve nové funkcie, ktoré dostali Garmin hodinky v priebehu roka 2023 – analýza zdriemnutí a meranie teploty pokožky počas noci.

Kompatibilné Garmin hodinky (ich zoznam si môžete pozrieť TU) dokážu zaznamenávať zdriemnutia automaticky alebo manuálne. V prípade automatického záznamu sa vyžaduje, aby bolo zdriemnutie kratšie ako 3 hodiny a zároveň by malo začať viac ako 1 hodinu po prebudení a skončiť aspoň 1 hodinu pred obvyklým časom spánku. V prípade manuálneho záznamu si môžete zdriemnutie zaznamenať cez widget zdriemnutí.

Hodinky so senzorom tepu Garmin Elevate 5. generácie (ich zoznam nájdete TU) ponúkajú aj funkciu merania teploty pokožky počas noci. Zmeny teploty si viete skontrolovať v aplikácii Garmin Connect na obrazovke s informáciami o spánku. Prípadné zmeny teploty pokožky môžu byť ovplyvnené nedávnou aktivitou, prostredím, v ktorom spíte, prípadnými chorobami a ďalšími faktormi.

Meranie teploty pokožky počas spánku je užitočný faktor aj z hľadiska analýzy ženského zdravia. Zatiaľ nie je známe, či Garmin berie do úvahy aj túto premennú alebo ešte nie. Keď sa tak stane, sledovanie cyklu pomocou Garmin hodiniek bude ešte presnejšie.

Garmin hodinky: Analýza spánkuZdroj: TOUCHIT
Garmin hodinky: História analýzy spánku za obdobie štyroch týždňov

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit