Simulovaná realita sa stala bežnou súčasťou výcviku pilotov lietadiel i vrtuľníkov. Moderná technológia pomáha šetriť peniaze a navyše je pri výcviku bezpečná.

Vo výcvikovom stredisku Slovak Training Academy v Košiciach majú študenti k dispozícii až 5 rôznych typov leteckých simulátorov.  My sme sa na košickom letisku boli pozrieť, ako to funguje a trenažér sme si aj vyskúšali.

Skôr ako si študenti sadnú do skutočného lietajúceho stroja, majú možnosť si všetky predletové a neskôr aj letové procesy vyskúšať v simulátore. Simulátor bol pritom zfinalizovaný na Slovensku a s jeho autorom sme hovorili.

„Celkovo máme k dispozícii 5 simulátorov na rôzne typy vrtuľníkov. Študenti sa naučia všetky náíročné bezpečnostné postupy, ktoré si nemôžu vyskúšať pri reálnom lete vrtuľníkom. Počítač dokáže napríklad nasimulovať také situácie ako je zlyhanie motora. My ich naučíme ako aj vtedy bezpečne pristáť,“ vysvetľuje manažér prevádzky leteckých simulátorov v spoločnosti Slovak Training Academy Lukáš Rácz.

Pri rozhovore s Lukášom Ráczom

Pri rozhovore s Lukášom Ráczom

Tieto skúsenosti využijú študenti pri reálnych letoch, kde pilot nemá čas rozmýšľať nad postupom jednotlivých krokov a musí okamžite konať

V súčasnosti sa už takmer každý výcvik vrtuľníkového lietania zažína práve prípravou na takzvanom postupovom simulátore. Naštartovať a vypnúť správne tak zložitý stroj, akým je helikoptéra, je veľmi dôležité. „Každý náš študent musí v simulátore stráviť minimálne 11 hodín. Podľa našich učebných osnov si prejdú všetky konkrétne procedúry, pričom po každej nasleduje skúšobný test, kde to musia sami predviesť bez pomoci inštruktora,“ vysvetľuje Lukáš Rácz.

Zalietali sme si nad košickým letiskom

Zalietali sme si nad košickým letiskom

Profesionálny letecký simulátor je kombináciou výkonného počítačového hardvéru a na mieru ušitého softvéru. V súkromnej leteckej akadémii Slovak Training Acdemy (STA) napríklad využívajú presné grafické rozhranie a mapy košického letiska. Postupový simulátor na vrtuľník typu MD-530 postavili celkom na zelenej lúke na základe požiadaviek klienta. „Nebolo to jednoduché. Museli sme vyladiť hardvér so softvérom. Všetky dotykové obrazovky presne kopírujú rozhranie ovládačov v pilotnej kabíne,“ dodáva Rácz.

Počítač v spolupráci s  inštruktorom dokáže pripraviť budúcich pilotov aj na rôzne situácie, ako je napríklad hasenie lesných požiarov či úhybné manévre. Rozdiel medzi profesionálnym simulátorom a počítačovou hrou je priepastný. „Hra nedokáže garantovať presné rozhranie a umiestnenie ovládacích prvkov ani presný postup štartovacej sekvencie. Letové vlastnosti vrtuľníkov pri hre rovnako nezodpovedajú realite,“ konštatuje Lukáš Rácz.

Spoločnosť Slovak Training Academy je školiacim strediskom ma výcvik pilotov vrtuľníkov. Vo flotile majú k dispozícii vyše 20 helikoptér vrátane 4 legendárnych amerických strojov UH-60 BlackHawk. Príprava na simulátoroch štartovacích postupov, letu a navigácie sa v súčasnosti stala základom pre akýkoľvek letecký výcvik. „Dokážeme sa prispôsobiť požiadavkám našich klientov a upraviť simulátory podľa potreby. V súčasnosti disponujeme modernou technológiou pre prípravný výcvik na vrtuľníky typu Bell 206, UH-60 Blackhawk, AS 350 a MI17,“ dodáva konateľ spoločnosti STA Lukáš Halás.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.