Imigranti sa hrnú do Európy už viacero týždňov. Televízne, ale aj rozhlasové správy ustavične prinášajú aktuality v spojení s nimi, taktiež aj webové stránky. Asi vám neuniklo, že imigranti, či už v televízii, alebo na obrázkoch na internete sú vybavení aj modernými smartfónmi popredných značiek.
Utecenci9_nowatJe pravdou, že najväčšia časť uniká pred vojnou, no taktiež z ekonomických dôvodov. Majú sa skutočne migranti až tak zle, ak majú na relatívne drahé smartfóny? Pripomeňme, že väčšina populácie v Európe vlastní okrem telefónov aj notebooky, či stolné počítače.

Smartfón zahŕňa štandard všetkých týchto zariadení na úkor menšej zobrazovacej plochy. Mnoho imigrantov vlastní aj iPhony od Apple, či najnovšie smartfóny spoločnosti Samsung. V rámci humánnych zvykov v Európe sa rozhodli imigrantom pomáhať napr. aj televízne stanice, a preto imigrantom počas čakania napr. na železničnej stanici Keleti v Budapešti nabíjali ich smartfóny priamo v prenosových vozoch. Niektorí utečenci sú už vybavení power bankami.
Utecenci7_nowatVďaka mobilným telefónom sa imigranti môžu taktiež informovať o situácii na ich ceste naprieč Európou.
Utecenci4_nowatĎalšie fotografie z Calais poukazujú, že imigranti sa pohybujú aj po vrakoviskách, kde dokážu nájsť všetko, čo im pomôže ich zariadenia dobiť. Hľadajú napríklad rôzne elektrostanice fungujúce na benzín. Vzhľadom na to, že finančne netrpia, môžu si pri putovaní Európou náhradné batérie do zariadení aj dokúpiť v každom obchode s elektronikou.
Utecenci2_nowatVďaka zmluvám medzi operátormi sa môžu imigranti kedykoľvek kontaktovať či už hlasovým hovorom alebo SMS správou. Niektorí z nich si zakúpili aj nové SIM karty, aby boli hovory vrámci EÚ podstatne lacnejšie.
Utecenci3_nowatVďaka pokrytiu internetom môžu prezerať správy, aby sledovali situáciu, či už vo svojej krajine, taktiež aj v Európe. Môžu byť tak v určitej výhode, keďže vedia, ktorým miestam je nutné sa vyhnúť. Na železničnej stanici Keleti sa imigranti pripájali aj na Wi-Fi hotspoty, využívajú aj čerpacia stanice s voľným pripojením na Wi-Fi. Pri púti pomáha utečencom aj GPS technológia, ktorá je dnes už štandardne v každom smartfóne.
Utecenci5_nowatPri údajoch vrámci nových SIM kariet pomáhala aj agentúra UNHCR. Imigranti v rámci možností a dostupnosti internetu využívali aj komunikáciu so svojimi známymi prostredníctvom sociálnych sietí, ako Facebook (Messenger), Viber, či čoraz viac populárny Whatsapp na zasielanie textových správ.
Utecenci1_nowatPripomeňme, že smartfóny dnes už nie sú až také drahé, kúpiť sa dajú za 100 Eur. Starší model iPhonu dnes stojí osminu toho, čo kedysi. Je však paradoxom, že títo imigranti sú najmä zo Sýrie, ktorá vôbec nie je tak chudobná ako iné štáty v regióne. Hrubý domáci produkt na hlavu je napr. v Sýrii vyšší ako je tomu v Egypte. Pokiaľ sú schopní a ochotní zaplatiť prevádzačovi tisícky Eur, 100 Eur na telefón určite nájdu. Smartfóny preto utečenci zakúpili určite pred útekom a využívali ho ako každý iný bežný používateľ. Typickým telefónom utečencov je pravdepodobne iPhone 3 alebo 4 a Samsung Galaxy S3 a S4. Podľa viacerých vyjadrení utečencov je pre nich smartfón možno dôležitejší ako možnosť dosýta sa najesť. Je to ich spojenie s rodinou a známymi, navigačný prístroj a zdroj informácií.
Zdroje: http://www.topky.sk/gl/315149/1625163/Utecenci-so-smartfonmi–hlaska–ktora-vas-zhovadi-pred-priatelmi–Ste-idioti–pisu-Briti
http://www.cnbc.com/2015/09/11/how-smartphones-are-helping-refugees-in-europe.html
http://www.teraz.sk/zahranicie/v-budapesti-nabijaju-migrantom-mobily/153644-clanok.html

Autor: Martin Chlebovec, na článku spolupracoval Ondrej Macko

Značky: