Pestrofarebná jeseň je jedno z najfotogenickejších ročných období. Babie leto je ako stvorené na prechádzky prírodou, ktorá hrá všetkými farbami a ponúka nádherné obrazy.  Ak vám doteraz na zachytenie okolitej krajiny či detailov, ktoré počas prechádzky zbadáte stačil mobil, naučíme vás ako sa stať ( takmer) profíkom s fotoaparátom v ruke.

NikonJesen4_nowat

Foto: Karol Srnec

Na fotografovanie jesennej  krajiny môžete využiť kvalitnejšie kompakty a ultrazoomy. Ideálna je samozrejme zrkadlovka, ku ktorej je k dispozícii široká paleta objektívov a filtrov alebo mirrorless fotoaparát, ktorého obrazová kvalita je tiež veľmi dobrá.  Digitálne zrkadlovky Nikon disponujú najväčším dynamickým rozsahom, ktorý je dôležitý práve pri fotení krajiny. Vďaka nemu je ľahšie zvládnuť náročné svetelné podmienky. Najlepšie svetlo je krátko po východe slnka alebo naopak pre západom.

Foto: Karol Srnec

Foto: Karol Srnec

Je dobré, ak má fotoaparát možnosť používať filtre. Skúsený fotograf Karol Srnec hovorí: „ Mnohí fotografi si myslia, že typickým krajinárskym objektívom je superširokouhlý objektív. Je to len čiastočná pravda. Vďaka superširokouhlému objektívu dokážete zosnímať široký výrez krajiny. Neoceniteľný je na horách, kde nemáte možnosť poodstúpiť aby ste napr. odfotili celé pleso. Jeho nevýhodou je, že sa ním nedajú eliminovať rušivé prvky v krajine. Niekedy je toho na fotografii jednoducho priveľa, ťažko sa hľadá čistá kompozícia.“ Neodmysliteľným príslušenstvom je statív. Krajina vám neutečie, máte dosť času na to, aby ste spravili pre kvalitu maximum. Krajinársky statív by mal byť ľahký ale dostatočne pevný, pretože s ním budete chodiť kilometre. Nohy by mali byť polohovateľné, aby sa dal statív dobre nastaviť aj v členitom teréne. Pri fotení použite diaľkovú spúšť alebo samospúšť, u zrkadloviek aj predsklopenie zrkadla pre minimalizáciu otrasov. Fotoaparáty s WiFi môžete ovládať aj prostredníctvom inteligentného zariadenia. Bonusom je , že fotky z takýchto fotoaparátov môžete okamžite zdieľať na sociálnych sieťach.  Úplne ako mobil, len lepšie.

Nastavenia

Ak chcete maximálne využiť potenciál svojho fotoaparátu odporúčame fotografovať do formátu RAW. Vypnite si vtedy funkciu rozšírenia dynamického rozsahu (D-Lightning), môže ovplyvniť správnu expozíciu.

Foto: Karol Srnec

Foto: Karol Srnec

Aj keď sa pre fotenie pestrých farieb javí ako najvhodnejší obrazový profil Landscape, ja dávam prednosť profilu Neutral. Fotografie sú na prvý pohľad šedivé, ale dávajú väčší priestor pre úpravy. Veľkú úlohu má správne vyváženie bielej. Automatické vyváženie bielej môže spôsobiť studenšie podanie farieb, za slnečného počasia odporúčam prednastaviť WB na “slnečno”. Pri zamračenom počasí a vtedy ak chcete farby otepliť, použite WB prednastavené na “v tieni” alebo “zamračené“ radí Karol Srnec.

Školiteľ spoločnosti Nikon,  Micheal Jurák zhrnul niekoľko praktických rád, s ktorými  aj neskúsení fotografi vykúzlia nádherné fotky jesennej prírody:

  • Fotografujte v ideálnom svetle, to je v ranných a večerných hodinách (golden hour, magic hour, blue hour) . Tieto tri pojmy najlepšie vystihujú ideálne svetelné podmienky pre krajinársku fotografiu. Zlatú hodinku spoznáte podľa toho, že slnko už bude zapadať a krajina sa zaliala teplý zlatým svetlom, tiene sú dlhé, tvary nádherne modelované . O niečo neskôr , slnko už zapadlo , ale ešte nie je úplná tma , rozsvecujú sa svetlá v oknách horských chát a salašov, obloha je temne modrá a tiene sú tmavé, tajomné , magické . Tejto „hodinke“ sa hovorí modrá alebo aj magická. Hodina, ktorá však samozrejme nie vždy trvá hodinu. Tie najlepšie svetelné podmienky väčšinou trvajú len pár minút.
  • Experimentujte s vyvážením bielej farby ( WB ), aby vynikli farby jesene, je vhodné použiť voľbu “ zatiahnuté “ hoci svieti slnko
  • Nebojte sa malej hĺbky ostrosti – zvýraznite priestorový dojem krajiny , podporte najkrajší prvok v obraze
  • Pustite sa do protisvetla , magický zlatý závoj alebo skupiny farebných reflexov v obraze môže byť tou pomyselnou čerešničkou na torte
  • Buďte ako profesionálny fotograf prírody – používajte statív a polarizačný filter ( využite nízke hodnoty ISO , pracujte s dlhým expozičným časom )
  • Dbajte na kompozičné pravidlá, vedenie pohľadu pomocou línií a kriviek, vyskúšajte zlatý rez, rámovanie, rytmus i jeho porušenie. Ak je v prírode rieka s lesklou hladinou, stromoradie alebo horská cesta plná zákrut využite ju na fotke. Tieto línie vedú pohľad diváka.
  • Zakomponujte výrazné prvky ( napr . dominantné stromy, skalné veže , drevené chalupy ) v krajine tak, že budú mimo stredu vašej fotografie . Ak sa v krajine vyskytuje nejaký výrazný tvar alebo farba ( vrcholy hôr, trsy divokých kvetov, sfarbené jesenné lístie ), fotografujte tak, aby sa tento motív v zábere viackrát opakoval . To je pre ľudské oko veľmi príjemné .

Značky: