Už tento týždeň sa uskutoční 15. ročník GLOBSEC 2020 Bratislava Forum. Za umelou inteligenciou je firma zo Slovenska. 

Tento rok ho však bude sprevádzať rad prísnych opatrení súvisiacich so zhoršujúcou sa pandemickou situáciou. Monitorovanie dodržiavania nariadení bude zabezpečené platformou AInalytics od slovenskej firmy Optima Ideas, ktorá je podporným nástrojom pre zvýšenie bezpečnosti konferencie GLOBSEC.

Na splnenie pandemických nariadení krízového štábu je potrebné monitorovať maximálny počet návštevníkov v jednotlivých sálach. Toto bude zabezpečené pomocou slovenskej firmy Optima Ideas s využitím jej AI produktu AInalytics.

“Vzhľadom na množstvo návštevníkov a s prihliadnutím na požiadavku redukcie ich pohybu v interiéri sme navrhli využiť  jednu z funkcionalít platformy AInalytics – rozpoznávanie a počítanie osôb v reálnom čase na vstupoch do sál,” povedal Richard Hollý, inovátor a zakladateľ spoločnosti Optima Ideas. “Tieto informácie sú počas celej doby k dispozícii ako organizátorom, tak aj pracovníkom hygieny, ktorí tak dokážu okamžite zareagovať a zariadiť tak nápravu.” dodáva Richard Hollý.

Platforma AInalytics využíva HW akcelerované “machine learning” a “computer vision” algoritmy na dosiahnutie odozvy v reálnom čase pri súčasnom spracovávaní a analýze video streamov vo FullHD, resp. 4K rozlíšení. HW Nvidia Jetson s vysokým výkonom a zároveň kompaktným dizajnom, predstavuje v súčasnosti top produkt pre Edge AI nasadenia a špecifická konfigurácia použitá aj v platforme AInalytics získala ocenenie Tiwan Inovation Award 2020.

AInalytics vznikol s cieľom priniesť cenovo dostupnú vysokovýkonnú “Edge AI” analytickú platformu postavenú na neurónových sieťach a tiež zvýšiť efektivitu a kvalitu spracovávania informácií jednotlivých prípadov. Vďaka využitiu umelej inteligencie je AInalytics schopný vytvárať metadata o objektoch a ich správaní, predpokladať a detegovať rôzne typy neštandardných udalostí ako napríklad násilie v uliciach či poškodenie majetku bez toho, aby mestské kamery musel niekto fyzicky sledovať. Vďaka dátam a algoritmom dokáže platforma v prípade potreby upozorniť najbližšiu policajnú hliadku, záchrannú službu či iné kompetentné orgány, ako aj nariadiť zmenu správania zákazníckej fyzickej infraštruktúry.

“Využitie riešenia slovenskej firmy Optima Ideas vidím vo viacerých odvetviach a v rôznych situáciách. Významnú úlohu bude zohrávať pri monitorovaní letísk, obchodných centier, miest, obcí či dopravných uzlov, napríklad z pohľadu atypického správania ľudí či objektov. Aktuálne je riešenie prínosné aj v kontexte kontroly dodržiavania nariadení súvisiacich s pandémiou. ” zhodnotil Ivan Golian, expert na informačné technológie a inovácie dlhodobo pôsobiaci v oblasti ICT a IoT.