Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Možno vás prekvapí, že bielenie zubov ľudia praktizujú už tisícky rokov. Dnes si ho často spájame len s hollywoodskymi hviezdami, modelkami a všetkými, ktorí túžia po bezchybnom úsmeve. Ako sa však bielenie zubov vyvíjalo počas rokov?

Túžba po žiarivom úsmeve je tak stará ako samotné ľudstvo.

Vínny ocotZdroj: elements.envato.com
Vínny ocot

Ako si ľudia bielili zuby v minulosti?

Bielenie zubov pomocou bieliacej pasty určite nie je novinkou. Už starovekí Egypťania považovali biele zuby za symbol mužnosti a bohatstva. Faraónov fascinovala predstava o žiarivom chrupe, a preto vyrábali špeciálnu zubnú pastu z vínneho octu, pemzy a býčích kopýt. Bežní obyvatelia v tomto období vytvorili prvé zubné kefky, čo boli v podstate len rozžuté paličky.

Obyvatelia starovekého Ríma sa vášnivo starali o zdravie a vzhľad svojich zubov. Na čistenie zubov a udržiavanie úst bez zubného povlaku používali špeciálnu žuvaciu tyčinku.

Nové technológie bielenia zubov v 19. a 20. storočí

Koncom 19. storočia začali zubári používať chlór ako bieliaci prostriedok na odstránenie žltkastého odtieňa zubov. Tento prístup bol populárnou metódou bielenia zubov približne do roku 1900. Potom sa začal používať peroxid vodíka. Okolo roku 1960 vynašiel zubný lekár William Klusimer rôzne bieliace prostriedky na báze peroxidu, ktoré sa široko používali až do roku 1970.

LED svetlo na zubyZdroj: elements.envato.com
LED svetlo na zuby

Dnešné technológie

V súčasnosti existuje na trhu množstvo výrobkov, ktoré uľahčujú bielenie zubov. Medzi ne patria bieliace pásiky, bělící pasty, bieliace ústne vody atď. Okrem toho sa ľudia dnes stále častejšie rozhodujú pre profesionálne bielenie u vyškolených technikov.

Novinkou je aj bielenie pomocou LED svetla. Na aktiváciu bieliaceho roztoku sa používajú LED svetlá, vďaka ktorým sa zuby vybielia rýchlejšie. Navyše je bezpečné, rýchle a pohodlné – ideálne pre tých, ktorí chcú rýchle a viditeľné výsledky.

Značky: