Mali sme možnosť otestovať zariadenia SwitchBot, ktoré sme už v predstavovali v našom článku. Zaujímalo nás však reálne použitie v byte, ktorý nebol pôvodne vybavený ako inteligentná domácnosť.

Firma SwitchBot je známa tým, že vyrába zariadenia, ktoré majú pomôcť premeniť obyčajné zariadenia v domácnosti na inteligentné. V našom prípade ide najmä o vypínače osvetlenia, monitorovanie vchodových dverí kamerou a ovládanie stropného LED osvetlenia či ventilátora, ktoré podporujú IRDA.

Do testu sme dostali SwitchBot Hub Mini, vnútornú kameru, kontaktný senzor, snímač pohybu a tri zariadenia SwitchBot Bot, ktoré by sme mohli jednoducho popísať ako spínače.

Výhodou zariadení je ich spojenie do jedného ekosystému s podporou hlasových asistentov Google či Amazon. V domácnosti používame Amazon Echo Dot čo nám rozširuje možnosti ovládania a využitia.

Ekosystém zariadení

Vo vytvorení ekosystému nám pomohli tieto zariadenia SwitchBot:

SwitchBot Hub Mini – škatuľka, ktorú zapojíte do elektrickej siete a prostredníctvom aplikácie SwitchBot ju pripojíte ku domácej sieti Wi-Fi. Ak chcete využívať komplexne zariadenia SwitchBot, potom je tento hub nevyhnutnosťou.

SwitchBot Indoor Cam – vnútorná kamera, ktorá sníma vami vybraný priestor. Podporuje zaznamenávanie do cloudu alebo na microSD kartu a tiež dokáže rozoznať ľudský pohyb od pohybu domácich zvierať.

SwitchBot Concact Sensor – dverový/okenný senzor, ktorý dokáže okrem otvorenia a zatvorenia dverí rozoznať aj pohyb či svetelnosť v miestnosti a má tým rozšírenú funkcionalitu a využitie.

SwitchBot Motion Sensor – snímač pohybu, ktorému dokážete nastavovať citlivosť snímania. Zaznamenáva pohyb a správnym nastavením dokážete eliminovať zaznamenávanie pohybu domáceho zvieraťa. Tiež je vybavený senzorom zotmenia.

SwitBot Bot – malé zariadenia v podobe kvádra, ktoré majú jednoduchú funkciu spínača. Nalepíte ich na váš bežný domáci vypínač a motorček poháňaný batériou dokáže mechanickým pohybom zapnúť či vypnúť váš domáci vypínač.

Všetky zariadenia dokážu spolu komunikovať vďaka SwtichBot Hub Mini a môžete ich cez aplikáciu ovládať aj na diaľku, ak máte prístup do internetu. Na fungovanie niektorých komponentov však nepotrebujete vždy Hub. Napríklad SwitchBot Bot a SwitchBot Contact Sensor dokážu spolu komunikovať aj bez nutnosti Wi-Fi siete.

Zariadenia SwitchBotZdroj: TOUCHIT
Zariadenia SwitchBot, komunikujú medzi sebou

Ako to u nás reálne funguje

Kontaktný senzor sme nainštalovali na vchodové dvere, pričom na vypínač osvetlenia v chodbe je nainštalovaný zase SwitchBot Bot. Vytvorili sme scenár, že po príchode domov a otvorení dverí sa automaticky rozsvieti osvetlenie na chodbe, ktoré sa zase automaticky vypne po dvoch minútach, ak kontaktný senzor nezaznamenáva pohyb na chodbe.

Pohybový senzor je nainštalovaný v šatníku a na vypínači do šatníka je tiež spínač osvetlenia. Po zaznamenaní otvorenia dverí na šatníku sa automaticky zapne osvetlenie, ktoré sa po dvoch minútach nezaznamenania pohybu automaticky vypne.

Ďalší spínač osvetlenia je nainštalovaný v kuchyni a ovládame ho hlasovým asistentom, hlasovým povelom Alexa, turn on/off the kitchen. Kamera sníma vstupné dvere pre spustenie

SwitchBot Hub Mini ešte s podporou IRDA dokáže ovládať aj ventilátor, ktorý máme v domácnosti a tiež stropné svietitlo. Veľkou výhodou je, že takto dokážete ovládať každé zariadenie, ktoré má diaľkový ovládač (klimatizácia, audio systém, televízor), pretože Hub sa dokáže naučiť rôzne typy diaľkových ovládačov.

Verdikt

Zariadenia SwitchBotZdroj: TOUCHIT
Zariadenie SwitchBot Hub Mini vpravo, Amazon Echo Dot vľavo.

Ak patríte medzi tých, ktorí si radi automatizujú domácnosť, môže byť aj SwitchBot riešením, najmä pre domácnosti, kde by bolo obtiažne meniť vypínače za inteligentné s podporou Wi-Fi a podobne, hoci inštalovaný SwtichBot Bot nevyzerá na vypínačom najlepšie. SwitchBot dokáže poskytnúť riešenie aj pre tých, ktorí majú doma viacero zariadení s diaľkovým ovládaním a chceli by využiť potenciál ich ovládania cez smartfón či hlasového asistenta.

Zariadenia zakúpite tu:

SwitchBot Hub Mini –  33 eur

SwitchBot Indoor Cam – 25 eur (s kupónom 25TOUCHIT zľava 25 %)

SwitchBot Concact Sensor –  21 eur

SwitchBot Motion Sensor – 21 eur

SwitBot Bot – 25 eur

Všetky zariadenia zapožičal: SwitchBot

  • Zariadenia SwitchBotZdroj: TOUCHIT
  • Zariadenia SwitchBotZdroj: TOUCHIT
  • Zariadenia SwitchBotZdroj: TOUCHIT
  • Zariadenia SwitchBotZdroj: TOUCHIT
  • Zariadenia SwitchBotZdroj: TOUCHIT
  • Zariadenia SwitchBotZdroj: TOUCHIT
  • Zariadenia SwitchBotZdroj: TOUCHIT

Značky:

Tomas Buransky

Tomas Buransky
Mám rád nové veci a preto je skvlelé, že vďaka mojej práci sa môžem venovať marketingu v spojení s tými najnovšími technológiami.