Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Určite to poznáte – prišla jeseň, vonku je ešte príjemne teplo, no večer sa už skoro stmieva a turistika, na ktorú ste sa vybrali, je razom kratšia. Bezpečnú cestu domov nielen v jeseni a zime však pomôže osvetliť kvalitná čelovka. V tomto článku si priblížime, na čo sa zamerať pri jej výbere. 

LED čelovky s vysokým výkonom 

Samotný svetelný výkon je bezpochyby najdôležitejším parametrom. Aký vysoký by však mal byť? Možno budete prekvapení, ale na turistike nebudete často používať najvyšší svetelný režim. Čelová baterka má osvetliť primárne priestor okolo Vás a ak by ste takýto blízky priestor osvetlili silným svetlom, zbytočne by ste si namáhali oči a riskovali nepríjemné oslnenie.  

To však neznamená, že sa na výkon nemáte zamerať. Budete ho potrebovať pri krátkodobom osvetlení dlhšej cesty pred Vami alebo na rozoznanie okolia či signalizáciu Vašej polohy. To znamená – výkon áno, ale nie počas celej cesty.  

A aký vysoký by teda mal byť? Parametrov, podľa ktorých sa riadiť, je veľa, no základným je jednotka Lumen, v skratke lm. Udáva množstvo emitovaného svetelného toku, inak povedané, koľko svetla čelovka vydá. Takzvaným odrazovým mostíkom pri výbere, čo sa týka najvyššieho svetelného režimu výkonnej čelovky, je 1000 lm. Mierne nižšie výkony sú stále v prírode dobre použiteľné. Všetky vyššie výkony sú pre kvalitné turistické čelovky plus, ktorý oceníte v náročných chvíľach. 

Ako vybrať profesionálnu čelovku na turistiku? Zdroj: OUTDPRO
Profesionálna čelovka na turistiku príde vhod aj počas kempovania

Nabíjateľná alebo na baterky? 

Malé LED čelovky s nižším výkonom sú často napájané vstavaným akumulátorom alebo jednorazovými baterkami, zväčša typu AAA alebo AA. Takéto kvalitné, tzv. tužkové baterky, poskytujú spravidla o niečo dlhšiu výdrž oproti akumulátorom, no mnohí turisti napriek tomu siahnu po nabíjateľnej čelovke kvôli jej praktickosti. 

Naproti tomu, výkonná nabíjacia čelovka poskytuje ešte neporovnateľne dlhšiu výdrž, keďže pri týchto typoch býva už štandardom používanie externých (nezabudovaných) akumulátorov. Tie môžete nosiť na hlavovom popruhu alebo často pomocou predlžovacieho káblu napríklad v turistickom batohu. Pri týchto modeloch by už jednorazové tužkové baterky nedokázali držať krok s výkonom čelovej baterky a bola by potrebná ich častá výmena. Takéto externé akumulátory môžete taktiež vymieňať za náhradné a tak docieliť extrémne dlhú dobu svietenia. Navyše, čelovka na nabíjanie poskytuje vysoký komfort, môžete si ju pohodlne nabiť už doma a pripraviť ju aj na plánovanú dlhú trasu.   

Otázka zo začiatku a teda, či siahnuť po modeli na baterky alebo akumulátor, závisí od očakávanej dĺžky pobytu v prírode. Ak plánujete nenáročnú turistiku so skorým návratom domov, postačí Vám tá, ktorá je napájaná baterkami. Ak však idete do náročného terénu, kde hrozí riziko uviaznutia alebo plánujete veľmi neskorý návrat domov, kedy budete čelovku používať dlhé hodiny, práve na tieto situácie je vhodné vybrať model s napájaním na akumulátor. Na trhu sú aj čelové svietidlá, ktoré umožňujú napájanie buď baterkami alebo akumulátorom a tak si podľa dĺžky predpokladanej trasy môžete zvoliť preferovaný zdroj energie. Takýchto modelov je však na trhu málo. 

Ako vybrať profesionálnu čelovku na turistiku? Zdroj: OUTDPRO
LED čelovka poslúži aj počas šera

Aké funkcie očakávať? 

Pri profesionálnych modeloch to nekončí len vysokým výkonom. Takéto čelovky poskytujú množstvo užitočných funkcií, ktoré Vám pomôžu osvetliť priestor čo najefektívnejšie.  

Niektoré modely majú možnosť zužovania a rozširovania svetelného kužeľa, vďaka čomu dokážete koncentrovať viac svetla na miesto pred sebou alebo osvetliť široký priestor okolo seba. Dokonca je zvykom aj používanie viacerých reflektorov a tak poskytnúť osvetlenie aj diaľky, aj okolia súbežne. Priekopníkom tejto technológie je nemecká značka Ledlenser.  

Svetlo však môže fungovať aj autonómne a prispôsobovať sa podľa aktuálneho smerovania, kedy sa pri sklonení hlavy, napríklad pri potrebe pozerania do mapy, svetlo automaticky rozšíri, aby Vás neoslňovalo. Takúto technológiu ponúka aj švédska značka Silva

Veľmi užitočnou funkciou je tzv. zámok čelovky. Ak kráčate prírodou cez deň a ešte len smerujete do cieľa Vašej cesty, čelovku pravdepodobne nesiete so sebou v turistickom batohu. Tam sa však môže nechcene zapnúť pri kontakte s ostatným vybavením a tak poľahky vybiť. Aby ste tomu predišli, jednoducho ju uzamknete a zabránite tak jej spusteniu. Po vybratí z batohu ju odomknete a môžete okamžite používať. 

Vybrané profesionálne čelovky poskytujú dokonca možnosť ovládania a nastavovania cez smartfón alebo diaľkový ovládač, ktorý môžete nosiť na ruke.  

Ako vybrať profesionálnu čelovku na turistiku? Zdroj: OUTDPRO
Výkonná čelovka pomôže bezpečne osvetliť cestu z turistiky

Ktoré sú najlepšie čelovky na turistiku? 

Akú si teda vybrať? Na trhu sú široké možnosti nielen značiek, ale aj modelov od tých pre príležitostných turistov až po aktívnych turistov, ktorí trávia v prírode, nadnesene povedané, celý svoj život. Vybrať tú najlepšiu čelovku pre Vás si musíte Vy podľa svojich preferencií, avšak medzi turistickými nadšencami je veľmi obľúbená napríklad značka Silva alebo Ledlenser. Tieto dve značky majú dlhoročné skúsenosti pri vývoji čeloviek a svietidiel práve pre turistiku a kemping, vďaka čomu ich modely ponúkajú okrem výkonu aj špeciálne funkcie a technológie, ktoré ocenia práve outdooroví nadšenci. 

Tento článok a rady pri výbere tej správnej turistickej čelovky Vám priniesol internetový obchod zameraný na profesionálne outdoorové vybavenie, OUTDPRO.sk. S dôverou sa na nás obráťte pri výbere kvalitného vybavenia do prírody. 

Značky: