Štart rakety je veľkej časti verejnosti dobre známy z rôznych videí a fotografií. Prakticky vždy však ide o zábery zo Zeme.

Tentoraz s členom posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) podarilo zhotoviť pár fotografií rakety Sojuz, keď štartovala z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Na ISS viezla astronauta agentúry NASA Franka Rubia a kozmonautov spoločnosti Roskosmos Sergej Prokopjeva a Dmitrija Petelina.

Poloha ISS bola v čase štartu Sojuzu taká, že umožnila členom posádky ISS Bobovi Hinesovi a Samanthe Cristoforettiovej odfotografovať raketu, keď sa vzniesla k oblohe. Snímky zverejnili na sociálnej sieti Twitter a zobrazujú počiatočné štádiá spomínanej misie, ktorá dopravila na ISS nových členov posádky.

Zdroj: Twitter.com/Bob 'Farmer' Hines

Na záberoch vidieť samotný štart a potom stopu výfukových plynov Sojuzu, ako sa raketa postupne dostávala do vesmíru. Atmosféru až romanticky dokresľuje východ slnka na obežnej dráhe. Jedna fotografia zobrazuje kozmickú loď v čiernote vesmíru a posledná jej pripojenie k ISS.

Trojica nových členov vesmírnej stanice, ktorí aktuálne pricestovali Sojuzom, sa pripojila k doterajším siedmim ľuďom na tejto orbitálnej základni. Počas najbližšieho polroka majú pracovať na množstve vedeckých experimentov a snáď dôjde aj na nejaké výstupy do otvoreného vesmíru.

Zdroje:Twitter.com, Digitaltrends.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.