Firebase je platforma pre vývojárov, ktorá vďaka svojim funkciám zaujala samotný Google.

Ten spoločnosť v minulosti podporil investíciou a neskôr ju kúpil. Služba je od roku 2014 súčasťou internetového giganta a ten robí všetko pre to, aby Firebase ponúkal vývojárom čoraz viac funkcií a pridanej hodnoty.

Pokiaľ nie ste vývojárom, funkcie služby Firebase pravdepodobne nevyužijete. V prípade záujmu si ju však môžete vyskúšať. Na oficiálnom webe firebase.google.com nájdete hotovú aplikáciu s integrovanou službou, takže nepotrebujete mať skúsenosti s programovaním. Jej plný potenciál však využijete v prípade, že vyvíjate vlastné aplikácie.

Všetko, čo vývojári potrebujú, je zadarmo

Google má so službou Firebase jasný cieľ. Chce ponúknuť vývojárom kombináciu funkcií, nástrojov a infraštruktúry. Teda takmer všetko, čo potrebujete k tomu, aby ste vyvíjali a vylepšovali vaše aplikácie. Firebase podporuje aplikácie pre iOS, Android aj webové aplikácie a tvrdenie „Máme radi platformu iOS“ sme počas našej návštevy vývojárskej konferencie Firebase Dev Summit v Berlíne počuli viackrát, a to aj z úst zamestnancov spoločnosti Google. Nie je na tom nič čudné, ako vravia, množstvo vývojárov, ktorí vyvíjajú pre Android a/alebo používajú Firebase, vyvíja aj pre iOS. Aj samotný Google má svoje služby vo forme iOS aplikácií a je to logické – zariadenia od Applu používajú aj používatelia Google služieb.

To, že Firebase zjednodušuje vývoj aplikácií pre rôzne platformy však neznamená, že vytvoríte aplikáciu pre Android a Firebase vám automaticky vytvorí verziu aplikácie pre iOS. Nie, táto služba má iné zameranie, avšak jej prínos ocenia vývojári bez ohľadu na spomenuté platformy.

Firebase obsahuje všetko, čo vývojári potrebujú k nasadeniu a zlepšovaniu mobilných a webových aplikácií

Firebase v sebe kombinuje množstvo užitočných funkcií a nástrojov, ktoré pomáhajú vyvíjať a vylepšovať aplikácie. Aby ste nás zle nepochopili, Firebase za vás aplikáciu nenakóduje. Služba však obsahuje hosting, úložisko, realtime databázu a nástroje, ktoré zjednodušujú autentifikáciu a prihlasovanie používateľov do aplikácií alebo zjednodušia testovanie aplikácie na rôznych zariadeniach (Firebase Test Lab). Takisto je k dispozícii nástroj, ktorý výrazne uľahčuje vylaďovanie aplikácie a odstraňovanie chýb (Firebase Crash Reporting).

Výhodou je, že Firebase ponúka aj bezplatné konto. Za službu v takom prípade nič neplatíte, avšak máte prístup k všetkým funkciám. Niektoré z nich obsahujú určité obmedzenia, napr. z hľadiska počtu virtuálnych zariadení, na ktorých môžete aplikáciu testovať. Väčšine začínajúcich vývojárov však bezplatné konto bohato postačuje pre ich potreby.

Prepracovaná analytika

Firebase vyniká aj z hľadiska poskytovania analytických informácií o tom, ako používatelia využívajú aplikácie. V Berlíne sme videli prezentáciu funkcie StreamView, ktorá v reálnom čase zobrazuje informácie o tom, kto a kde aplikáciu používa. V praxi to znamená, že ak ste vývojár a prihlásite sa do svojho účtu, k dispozícii máte mapu sveta. Na nej vidíte, koľko používateľov práve používa vašu aplikáciu a kde. Informácie si môžete filtrovať podľa jednotlivých štátov či miest a v prípade záujmu si v reálnom čase zobrazíte anonymizované dáta o tom, čo presne používatelia robia. Firebase krok za krokom zobrazuje každú interakciu, či už je to ťuknutie na konkrétne tlačidlo alebo vykonanie určitej akcie.

Analytika je vo Firebase skutočne prepracovaná a okrem informácií v reálnom čase umožňuje prístup k množstvu dát, z ktorých sa dá napr. zistiť to, kedy používatelia najčastejšie umierajú (ak ste vyrobili hru) alebo kedy sú najviac náchylní k vykonaniu nákupu v aplikácii. Je zrejmé, že optimalizácia vašej aplikácie na základe týchto údajov môže viesť k tomu, že aplikácia bude viac zarábať.

Neviete programovať? Naučte sa to cez Udacity

Pokiaľ vás láka programovanie, na portáli Udacity nájdete množstvo užitočných kurzov

Vyššie uvedené nástroje môžu byť pre vývojárov skutočným prínosom. Pokiaľ však spadáte do kategórie používateľov, ktorí nevedia programovať, ale chceli by sa to naučiť, Firebase ako taký vám nepomôže.

Do pozornosti však dávame portál Udacity, ktorý je dostupný na stránke udacity.com a vo forme mobilných aplikácií pre Android a iOS. Tento portál dnes predstavuje pravdepodobne najlepší odrazový mostík pre začínajúcich vývojárov. K dispozícii je množstvo kurzov, ktoré sú zamerané na rôzne programovacie jazyky a platformy. Súčasťou Udacity je aj nový kurz, vďaka ktorému využijete službu Firebase naplno. Potenciálnym vývojárom však odporúčame začať s úplne fundamentálnymi základmi.

Google Play
App Store

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. Nevyhnutné náklady na dopravu a ubytovanie hradila spoločnosť Google.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit