S príchodom jesene sa už tradične objavili aj nové verzie mobilných operačných systémov iOS a Android. Obe platformy prinášajú tento rok najmä systémový tmavý režim, avšak pod kapotou sa nachádza aj viacero ďalších vylepšení.

O novinkách v systéme iOS 13 od Apple si môžete prečítať na našej webovej stránke touchit.sk, na ktorej bolo publikovaných viacero článkov s dojmami z testovania betaverzií. V prípade Androidu 10 si všimnete prvú zmenu pri pohľade na názov. Google sa rozhodol zrušiť vymýšľanie slovných názvov a tak najnovší Android je iba Android 10 a o rok bude Android 11. Zabudnite teda na minulosť a Android Pie, Marshmallow atď.

Hlavnou novinkou Androidu 10 je tmavý režim. Človek by si povedal, že ide o jednoduchú zmenu a stačí iba invertovať farby. Faktom je, že prispôsobenie používateľského rozhrania pre tmavé zobrazenie vyžaduje viac času a optimalizácie, ako by sa mohlo zdať. Vďaka tomu, že Android 10 ponúka tmavý režim, dostanú túto funkciu aj viaceré nadstavby výrobcov tretích strán. Príkladom je napríklad Huawei a jeho EMUI – táto nadstavba v minulosti podporovala tmavé zobrazenie, avšak iba pre telefóny s OLED displejmi a rozhranie nebolo úplne optimalizované. EMUI 10 však prináša tmavý režim pre všetky Huawei telefóny a bez vizuálnych nedostatkov, ako je biele vyhľadávacie pole.

Systémový tmavý režim tiež znamená, že aplikácie tretích strán dokážu komunikovať so systémom Android 10 a zvoliť si také zobrazenie, ktoré je v súlade s vaším systémovým nastavením. V prípade niektorých aplikácií totiž chýba možnosť manuálne si zvoliť svetlé alebo tmavé zobrazenie, takže automatické prispôsobenie motívu je praktická funkcia. A pokiaľ sa pýtate, čo je na tmavom režime také úžasné – subjektívne ho preferujeme z toho dôvodu, že menej unavuje oči.

Tmavý režim a upravený dizajn notifikácií sú viditeľnými novinkami systému Android 10

Ovládanie gestami a lepšia ochrana súkromia

V prípade systému Android je niekedy náročné písať o novinkách, pretože niektoré vlastnosti pre vás nemusia byť nové. Je totiž možné, že ich v minulosti zakomponoval výrobca do svojej nadstavby a Google to následne použil vo svojom systéme. Presne to sa stalo aj s ovládaním pomocou gest. Huawei a Xiaomi už dávnejšie experimentovali s potiahnutím ľavého alebo pravého kraja displeja – toto gesto funguje ako tlačidlo Späť. A presne tak je to teraz aj v čistom Androide 10. Okrem ovládania gestami si môžete v nastaveniach aktivovať pôvodný spôsob ovládania pomocou troch tlačidiel v spodnom riadku.

Android 10 ponúka väčšiu kontrolu nad prístupom aplikácií k vašej lokalite. Podobne ako v iOS môžete aplikácii udeliť povolenie, aby zisťovala vašu aktuálnu polohu iba počas aktívneho používania aplikácie. Nebude vás teda špehovať na pozadí, ak to nechcete. Lepší prehľad o jednotlivých nastaveniach súkromia tiež získate v novom nastavení Súkromie, ktoré má teraz samostatnú položku.

Takto vyzerá žiadosť aplikácie o prístup k lokalite

Ďalšie malé vylepšenia

Android 10 prináša viacero malých vylepšení. Jedným z nich sú bubliny, ktoré fungujú podobným spôsobom ako četové hlavičky v Messengeri. Na displeji sa objaví vznášajúca sa bublina a tá umožňuje aktivovať vybrané funkcie. Bubliny aktuálne podporuje napríklad aplikácia Telefón od Googlu, pričom z bubliny môžete ukončiť hovor alebo aktivovať reproduktor. Je to praktické, keď chcete počas telefonovania používať telefón aj na iný účel.

Ďalšou drobnou novinkou je možnosť zdieľať heslo k Wi-Fi sieti cez QR kód, čo je funkcia, ktorú niektorí výrobcovia už v minulosti priniesli. Google tiež do Androidu 10 zakomponoval funkciu Live Caption. V slovenskej verzii sa nazýva Popisy a nájdete ju v nastaveniach Uľahčenie prístupu. Koncept tejto funkcie spočíva v tom, že umelá inteligencia generuje titulky v reálnom čase pre ľubovoľné video, ktoré práve sledujete. Táto funkcia však počas nášho testovania nefungovala korektne.

Skontrolujte si dostupnosť aktualizácie

Aktualizácia na Android 10 je dostupná pre telefóny Pixel. Ostatní výrobcovia pracujú na aktualizácii pre svoje telefóny. Ak vás zaujíma dostupnosť Androidu 10 pre vaše zariadenie, odporúčame skontrolovať webové stránky výrobcu alebo jeho sociálne siete. Výrobcovia totiž často informujú o tom, pre ktoré smartfóny pripravujú aktualizáciu a niekedy uvádzajú aj približný dátum jej vydania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit