Nová verzia operačného systému je už k dispozícii.

Po oneskorení zverejnenia Beta verzie Androidu 11 je spoločnosť Google konečne pripravená na jej postupné uvoľňovanie. Najnovšiu verziu softvéru je možné nainštalovať pre zariadenia Google Pixel 2 a novšie, pričom je potrebné počítať s chybami a menšou stabilitou.

Spustenie verejnej beta verzie systému Android 11 bolo pôvodne pripravené na 3. júna. Spoločnosť sa však rozhodla s predstavením počkať kvôli prebiehajúcim nepokojom v USA. Oficiálne uvedenie prebehlo pomerne nenápadne 10. júna a zaobišlo sa dokonca bez online prezentácie.

Android 11 Beta

Správa povolení sa v Androide 11 rozšíri, Zdroj: Google

Novinky zahŕňajú tri oblasti: Ľudia, Kontrola a Ochrana osobných údajov

Oblasť Ľudia zastrešuje komunikáciu. Konverzácie budú mať vyhradené miesto v sekcii upozornení, aby bolo možné sledovať notifikácie na správy z jedného miesta a priradiť im prioritu. Nová funkcia Bubbles uľahčí prístup k chatom, pokiaľ sa bude používateľ primárne venovať inej činnosti. Princíp je podobný ako v prípade aplikácie Messenger od Facebooku.

Aplikácie, ktoré sa rozhodnú používať rozhranie Bubbles API, teraz môžu túto funkciu používať. Vylepšenia prídu aj do pásu s návrhom klávesnice a hlasového ovládania, ktoré bude ešte intuitívnejšie.

Android 11 Beta

Funkcia Bubbles, Zdroj: Google

Android 11 prinesie vylepšenia týkajúce sa aj ovládania pripojených zariadení. Stlačením napájacieho tlačidla sa otvorí ovládacie centrum pre zariadenia, ako sú reproduktory, slúchadlá a televízory. Vznikne tak možnosť ovládať všetky médiá z jedného miesta.

Vďaka novej aktualizácii Google tiež uľahčuje kontrolu nad nastaveniami ochrany súkromia. Nový softvér namiesto toho, aby umožnil aplikáciám prístup napríklad k fotoaparátu, mikrofónu a polohe „Po celú dobu“ alebo „Iba pri používaní aplikácie“, prinesie možnosť “Jednorazového povolenia”. 

Aplikácia tak bude musieť pri ďalšom spustení znova požiadať o povolenie. Dokonca povolenia pre menej používané aplikácie sa po určitom čase automaticky obnovia do predvoleného stavu a tak sa odstráni ich už skôr povolený prístup.  

Android 11 Beta

Nové ovládacie centrum sa aktivuje stlačením napájacieho tlačidla, Zdroj: Google

V novej verzii Androidu je tiež dostupných veľa funkcií pre vývojárov, vrátane ľahšieho ladenia a strojového učenia, kvalitnejšieho testovania a vylepšeného nasadenia a nástrojov hier. Lepšia bude aj podpora pre 5G, ako aj odfiltrovanie robotických volaní za pomoci AI. 

Množstvo ďalších funkcií

Android 11 prináša veľa ďalších funkcií, napríklad pre videorekordér, aktualizovaný hlasový prístup, vylepšený výkon a vylepšenú ponuku zdieľania. Nové funkcie sú k dispozícii na smartfónoch Google Pixel 2 a novších.  Na ďalších zariadeniach bude nová verzia OS dostupná v nasledujúcich týždňoch.

Zdroj: BlogGoogle

Prečítajte si aj:

Používate iOS skratky? Ak nie, tak im dajte šancu, je to extra praktická súčasť systému (stiahnite si nami najpoužívanejšie)

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.