Operačný systém Android postupuje aj do iných zariadení než len do smartfónov alebo tabletov. Testovali sme aj televízor Sony KD-43X8307C. Je to úžasne štíhly televízor s uhlopriečkou 43 palcov a okrem IT výbavy nás zaujal svojím obrazom. Zatiaľ sme sa s takto kvalitne podaným obrazom nestretli, poskytol presné farby, jasné a žiarivé. Je to televízor s podporou 4K obrazu a celkom dobrým zvukom.

Android TV Sony KD-43X8307C vám poradí pri výbere relácií a poskytne kvalitný obraz

Android TV Sony KD-43X8307C vám poradí pri výbere relácií a poskytne kvalitný obraz

Jeho inštalácia je jednoduchá, nenatrápite sa ani s montážou podstavca. Hneď po zapnutí máte na obrazovke logo Androidu a nasleduje úvodná konfigurácia, ktorá obsahuje aj pripojenie na sieť Ethernet alebo Wi-Fi. Je to niečo ako pri telefóne s tým, že máte navyše otázky o ladení TV kanálov. Sony KD-43X8307C je vybavený jedným tunerom pre terestriálne vysielanie (analógové a digitálne) a jedným satelitným tunerom, pričom v hornej časti je aj šachta pre kódovaciu kartu. Využili sme oba tunery, pripojili na systém Skylink a asi po minúte sme mali naladených vyše 100 kanálov. Televízor nám ešte ponúkol možnosť inštalácie aplikácie TV Side View a mohli sme ho začať plnohodnotne používať.

Samotná obsluha televízora sa nijako nelíši od toho, čo už poznáte. Máte diaľkové ovládanie, volíte kanály, nastavujete hlasitosť a ďalšie tradičné funkcie. Navyše však máte Bluetooth prepojenie s mobilným telefónom, ten bude vaším diaľkovým ovládačom, ale aj poradcom pri výbere programu. Pri inštalácii aplikácie TV Side View si totiž vyberáte svojho poskytovateľa TV signálu a aplikácia vám na základe vaši preferencií oznamuje, aký program by vás mohol zaujímať. Robí to tak jednak pri sledovaní TV, ale na vhodnú reláciu vás upozorní tak jeden až dvakrát počas dňa.

Aplikácia TV SideView slúži aj ako diaľkové ovládanie a aj ako poradca pri výbere vhodných relácií

Aplikácia TV SideView slúži aj ako diaľkové ovládanie a aj ako poradca pri výbere vhodných relácií

Ďalej máte možnosť využiť aplikácie v televízore. Tie si inštalujete z obchodu Google Play. Priamo z výroby tu ale máte YouTube, Google Music, niekoľko hier s možnosťou prepojenia na PlayStation, internetový prehliadač Chrome a fotoalbum. Čokoľvek máte na svojom Android smartfóne, to si na tomto televízore aj zobrazíte. Hlavne prehrávanie videí je jednoduché, je to doslova na jeden klik. Z ďalších aplikácií sme si počas testu nainštalovali TED videá, Vimeo a Voyo.

Do televízora inštalujete aplikácie z obchodu Google Play

Do televízora inštalujete aplikácie z obchodu Google Play

Android v tomto televízore je možné využiť aj na vyhľadanie obsahu, a to v celom dosahu televízora – teda v TV programe, rôznych platených požičovniach filmov, na YouTube, na pripojenom USB kľúči alebo smartfóne. Vyhľadávanie môžete realizovať textovo, čo je pri tradičnom diaľkovom ovládaní nepohodlné, ale presné. Vyhľadávať môžete aj hlasovo s tým, že existuje aj diaľkový ovládač, ktorý má v sebe zabudovaný mikrofón. Stačí potom vysloviť napr. slovo „Belmondo“ a televízor vám vyhľadá obsah súvisiaci s týmto hercom. Na jednoduchšie zadávanie textu sa dá využiť smartfón, ale k televízoru pripojíte aj tradičnú USB klávesnicu.

Televízor je v hornej časti tenší ako mobilný telefón

Televízor je v hornej časti tenší ako mobilný telefón

Sony KD-43X8307C je vybavený troma USB portami (dva s podporou napájacieho prúdu 500 mA a jeden s podporou 900 mA) a štyri HDMI vstupmi. Ďalej je tu optický výstup zvuku a tiež staršie zvukové systémy. Našli sme aj Scart vstup. Pri teste sme namerali priemernú elektrickú spotrebu 102 W a televízor sa sám vypne, pokiaľ sa dlhodobo neprejavuje zmena napr. hlasitosti alebo kanálu. V nastavení si môžete detailne určiť ako (ne)má byť podsvietené logo výrobcu.

Všimnite si tenké vyhotovenie a výbornú kvalitu obrazu

Všimnite si tenké vyhotovenie a výbornú kvalitu obrazu

Poznatky z testovania sú pozitívne, tento televízor poskytuje naozaj efektný obraz, problém mu nerobí ani nočný ohňostroj. Skúšali sme dynamické zábery, ako aj videá v pôvodne veľmi nízkej kvalite. Zázraky sa ani tu nekonajú, z mizernej kvality 4K neurobíte, ale tento televízor si poradil so všetkým, čo sme mu ponúkli. Operačný systém Android v televízore sa nám páčil, lebo funguje podobne ako na smartfóne.

Cena: 1219 EUR
Zapožičal: Sony

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.