Mnohé antivírusové firmy sa tak zladili, že svoje nové verzie ponúkali v predvianočnom období. Vyskúšali sme dve riešenia, ktoré majú komplexné portfólio funkcií. Ak ste doteraz používali nejaký antivírus zadarmo a oslovia vás funkcie v nami testovaných aplikáciách, bude voľba zložitejšia. Ak už niektorú z týchto dvoch bezpečnostných aplikácií používate, rozhodovanie bude asi jednoduchšie – ako sa vraví, zostanete verní a prejdete na novšiu verziu.

AVG Internet Security 2016

AVG má v ponuke na tento a ďalší rok novú produktovú líniu antivírusových riešení. Zjednodušil svoju ponuku a tiež používateľské rozhranie. Na to si treba zvyknúť a pochopiť, čo mysleli autori novým Zen modulom.

V zásade sa popasovali s problémom vyriešiť jednotný pohľad na ochranu rôznych zariadení. V tomto smere Zen ponúka prehľad ochrany na všetkých zariadeniach, pre ktoré je dostupný. Takže tu uvidíte aj svoje smartfóny. Na to je potrebný účet AVG MyAccount.

AVG_vyd5_nowat

Hlavné okno riešenia od AVG. Odtiaľto prejdete späť do Zenu, kde budete vidieť všetky iné zariadenia aktivované na licenčný kľúč

Prekážalo nám však vedenie licenčnej politiky. Kto pozná AVG, ten vie, že si zaviedlo oddelené licencie pre odkúpený nástroj na čistenie systému PC TuneUp. Je to v poriadku, no aj v platenej verzii Internet Security nemáte túto funkciu zahrnutú. Ak si totiž necháte skontrolovať systém na rôzne citlivé dáta a iné zvyškové súbory, nemôžete ich bez kúpy licencie na spomínaný program odstrániť (funguje to iba prvýkrát, na reálnu ukážku). Toto podľa nás patrí skôr do kategórie pochybných sharewarových riešení, nie do prostredia renomovaného antivírusu.

Páčilo sa nám kruhové znázornenie aktuálnosti aj zdravia systému a jednotlivých komponentov. Rovnaký prehľad je v Zen centre a rovnaký aj pre samotné okno pre antivírus.

Okrem Zenu je tu ďalšia novinka, a to v podobe kontrolovania všetkých zariadení na diaľku. Môžete spustiť kontrolu na mobilnom telefóne z počítača alebo naopak. Keď nie je telefón dostupný, začne sa kontrola len čo sa zariadenie pripojí do internetu a dostane príkaz na uvedenú činnosť. Pribudli aj aktualizácie v reálnom čase. Netreba sa teda starať o to, či je antivírus aktuálny. Vždy totiž bude a program si stiahne aktualizácie podľa toho, ako ich uvoľnia v dátovom centre výrobcu. Toto sa nám páčilo. Ide o veľmi dobrú vec, najmä z dôvodu pravidelnosti a veľkosti aktualizácií.

Rozpoznanie hrozby riešením AVG Internet Security 2016

Rozpoznanie hrozby riešením AVG Internet Security 2016

Ďalšie moduly ako Web TuneUp si treba následne doinštalovať, sú zadarmo. Je to dobrý nástroj pre tých, čo sa viac obávajú o svoju bezpečnosť. Nevýhodou ale je, že z pôvodného vyhľadávača sa stane AVG SecureSearch, ktorého sa zbaviť je potom dosť problém.

Hlásenia o činnosti sa zobrazujú v sekcii Výsledky a vždy máte prehľad o nájdených hrozbách ako aj o aktualizáciách. Vyskúšali sme reakciu na škodlivé kódy a program zachytil aj webové útoky špeciálne mierené proti zraniteľnosti na danú platformu prehliadača. Žiadne zaseknutie systému, zvýšenie záťaže CPU, no najmä okamžité hlásenie o hrozbe. V našom prípade teda išlo o informáciu o odstránených hrozbách. Toto sa nám páčilo, nakoľko niektoré bezpečnostné riešenia program zablokujú, no aj 10 sekúnd nezobrazia hlásenie. Používateľ potom nevie, čo sa dovtedy deje.

Anti-Spam je ďalší modul, ktorý býva v internet security riešeniach samozrejmosťou. Tu sme museli vykonať menšie úpravy firemných adries, keďže nám niektoré legitímne emaily končili v spamovom adresári. Nie je problém pridať vlastnú konfiguráciu či už na úrovni jednotlivých emailových, IP adries alebo krajín. Definujú sa schválené a blokované položky. Aj na náš problém s nesprávnou identifikáciou má tento modul riešenie. Stačí zaškrtnúť, aby všetci príjemcovia správ boli automaticky povolení. Jedna chybička krásy, najprv im musíte poslať nejaký email.

V rámci firewallu sa nám páčilo rýchle deaktivovanie zdieľania súborov a tlačiarní v sieti, tiež aj možnosť zmeniť kontrolu sieťovej prevádzky. Ideálny je automatický režim. Program nebude zobrazovať hlásenia pre všetky známe aplikácie a pre tie, ktoré nie sú podozrivé využívaním neštandardných portov alebo komunikáciou v sieti. Podľa potreby sa dá softvérovo vypnúť sieťové pripojenie a blokovať akúkoľvek prevádzku v sieti.

Hodnotenie
+ rôzne platformy v rámci jednej licencie, kontrola PC z mobilu a naopak, nízke systémové nároky po nájdení hrozby, zjednodušená aktivácia funkcií
– antispam treba používateľsky nastaviť

Cena: 44,99 EUR/1 rok
Link: www.avg.sk


ESET Smart Security 9

Komplexná ochrana od ESET-u teraz získala nový vzhľad, novú funkcionalitu a vylepšenie funkcií. Prvý pohľad na program hneď ukázal dizajnové zladenie a zmenu prvkov tak, aby boli lepšie dostupné pre dotykové ovládanie. Výrobca tiež garantuje kompatibilitu so systémom Microsoft Windows 10.

Hlavné okno programu ESET Smart Security 9

Hlavné okno programu ESET Smart Security 9

Hlavnou novinkou je špeciálny prehliadač na prácu s internetbankingom. Podobá sa na prehliadač Google Chrome. Na pracovnú plochu pribudne zástupca tohto prehliadača a jeho okno bude orámované zeleným rámikom. Takto rýchlo poznáte, že ide o zabezpečený prehliadač. Nie je určený na univerzálne surfovanie po internete. Má totiž blokované niektoré prvky a takisto do neho nenainštalujete žiadne rozšírenie, tak ako do bežného Chrome. Vďaka tomu je prehliadač imúnny voči útokom Man-in-the-middle alebo proti keyloggerom na rozpoznávanie stlačených klávesov. S takto modifikovaným prehliadačom si vieme predstaviť vykonať nevyhnutné platby aj na hotelovej Wi-Fi. Jednak ste chránený riešením Smart Security a potom ešte aj ďalšou vrstvou, ktorá predstavuje zabezpečený prehliadač. Je to výborné riešenie, ktoré môžete použiť aj na iné účely. Riskujete tým síce zníženú funkcionalitu webových stránok, no nebrali by sme to tragicky. Páčilo sa nám aj vytvorenie zoznamu stránok internetového bankovníctva, ktoré používame. V tomto prípade sa automaticky spustí chránená verzia prehliadača a na karte v pôvodnom prehliadači sa zobrazí informácia o tom, že táto stránka bola otvorená v novom prehliadači. Je to veľmi dobré na zautomatizovanie používania bankingu v chránenom prostredí. Netreba nič ručne zapínať, jednoducho používate svoj browser. Akonáhle potvrdíte zadanie bankovej stránky, automaticky ste presmerovaní do nového rozhrania.

Informácia zobrazená v prehliadači pri rozpoznaní hrozby z webu

Informácia zobrazená v prehliadači pri rozpoznaní hrozby z webu

Nové rozhranie sa farebne podobá na webovú stránku výrobcu, je aj prehľadnejšie. Nie vždy sa to totiž podarí, no tu sú jednotlivé nastavenia usporiadané tak, že veľmi jednoducho nastavíte blokovanie URL adresy alebo vykonáte úpravy v anti-spame.

Nové prostredie poskytuje zrýchlený prístup k všetkým funkciám. To sme ocenili najmä pri firewalle a potrebe nakonfigurovať niektoré zakázané weby. Súčasne je tu aj zlepšená ochrana proti botnetom. Firewall rozpozná nové siete, do ktorých sa pripojíte, rovnako tak aj VPN spojenia. Tu by sme ocenili, keby si spojenie VPN zapamätal podľa virtuálneho adaptéra a nezobrazoval zakaždým otázku, o akú sieť ide. Faktom ale zostáva, že práve toto je účelom zabezpečeného šifrovaného spojenia a zakaždým ide o novú sieť.

Smart Security 9 sleduje aj použitie záplat operačného systému. Ak sa objavia nové, upozorní na to. Výrobca hovorí o nízkych systémových nárokoch. Tie nie sú nijak vysoké a rozhodne kvôli nim netreba meniť počítač. Sú ale o niečo vyššie a je to cítiť. Najmä pri poštovom klientovi Microsoft Outlook, ktorý nám občas na niekoľko sekúnd „zamrzol“. V tomto smere bude treba ešte zapracovať. V štandardnom nastavení sa anti-spamový modul integruje do poštových klientov a kontroluje obojsmernú prevádzku vrátane už prečítaných správ.

Rodičovská kontrola je po inštalácii vypnutá, treba ju dodatočne aktivovať a priradiť k vytvoreným účtom vo Windows. A zostala tu aj správa zariadení, takže viete presne vybrať, ktoré flash disky alebo externé disky sa k počítaču nebudú dať pripojiť. Rovnako tak aj tlačiarne, monitory a iné USB zariadenia rôzneho typu.

Hodnotenie
+ naozaj jednoduché a sprehľadnené rozhranie, Anti-Theft, konfigurácia firewallu a anti-spamu, prístup k bankovým systémom cez zabezpečený prehliadač
– na optimalizácii systémových nárokov treba ešte zapracovať

Cena: 49,90 EUR/1 rok
Link: www.eset.sk

Verdikt touchIT

AVG Internet Security 2016 sa zmenil po stránke dizajnu, no výrobca potreboval pridať a využiť Zen centrum, ktoré spravuje inštalácie aplikácie. Na začiatok mätúce, no vo výsledku sa to podarilo. Získate prehľadnú správu všetkých zariadení, kde máte nainštalované zabezpečenie od AVG. Zostali nízke systémové nároky, tiež aj potreba dodatočne kupovať PC TuneUp (za toto naozaj body dole), ale aj dobrá konfigurovateľnosť pre pokročilých.

ESET Smart Security 9 je špičkový program, o tom niet pochýb. Zmenil sa vzhľad, všetky podstatné funkcie zostali a pribudli nové. Najvýznamnejšou je chránený prehliadač, my ho využijeme aj na iné stránky, než len tie bankovnícke. Ľahko nastavíte všetko potrebné a páčilo sa nám, že prichádza so správou pripojiteľných zariadení. To je unikátna vlastnosť a občas užitočnejšia ako zálohovanie, ktoré si mnohí riešia samostatne.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.