Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Je pre moje každodenné jazdenie vhodné elektrické vozidlo alebo hybridné vozidlo dobíjateľné zo siete? Aplikácia EQ Ready na základe analýzy individuálneho spôsobu jazdenia pomáha vodičom pri hľadaní odpovede na otázku, či je pre nich prechod realizovateľný.

Od uvedenia pred tromi rokmi bola aplikácia použitá viac ako 1,6-miliónkrát. Odteraz je dostupná aktualizovaná verzia aplikácie, ktorá ponúka nové funkcie ako 7-dňová výzva, virtuálna simulácia nabíjania, ako aj zlepšený používateľský zážitok vďaka novému dizajnu.

„Naša aplikácia EQ Ready pomáha vodičom pri hľadaní odpovede na otázku, či je elektrifikované vozidlo vhodné pre ich individuálne požiadavky – celkom nezávisle od značky vozidla, ktoré vlastnia. To je dôležité, pretože elektrické vozidlá a hybridné modely sú oveľa vhodnejšie na každodenné používanie, ako si väčšina ľudí myslí. S novou aplikáciou EQ Ready používateľ získa ešte viac funkcií vo väčšom počte krajín (približne 30 krajín na celom svete) a okrem iného sa môže presvedčiť, ako dobre je nabíjacia infraštruktúra už vybudovaná na mnohých trhoch. Aplikácia je teda pre používateľov prvým, zato dôležitým krokom smerujúcim k zmene na elektromobilitu,“ uviedla Sabine Scheunert, viceprezidentka pre digitálne systémy a IT na úseku marketingu a predaja divízie Mercedes-Benz Cars.

Sedemdňová výzva

Po spustení aplikácie sa začne individuálna 7-dňová výzva, v rámci ktorej sa so súhlasom používateľa analyzujú jeho každodenné trasy. Platí zásada sebaurčenia: personalizované údaje sa získavajú len vtedy, keď s tým zákazník vopred explicitne súhlasí. Aplikácia nakoniec na základe individuálneho profilu mobility zobrazí informáciu o tom, či je používateľ pripravený na hybridné vozidlo dobíjateľné zo siete alebo elektrické vozidlo od značky Mercedes-Benz. Počas tejto výzvy sa používateľovi každý deň zobrazujú nové informácie o jeho jazdách, ako aj informácie týkajúce sa elektromobility Mercedes-Benz.

Aplikácia EQ Ready okrem toho dokáže vopred vypočítať trasy vrátane potrebnej energie a individuálnej spotreby. Údaj o potrebnej energii pre zadanú trasu vyplýva z analýz trás od poskytovateľov dopravných údajov a z nich vychádzajúcich rýchlostných profilov. Okrem toho sa zobrazujú všetky možnosti nabíjania na trase. Na základe doterajších približne 1,6 milióna jázd, ktoré boli anonymizovane analyzované, bola vypočítaná priemerná dĺžka jázd. Výsledok ukazuje, že

  • 90 percent všetkých jázd je kratších ako 50 kilometrov
  • 96 percent všetkých jázd je kratších ako 100 kilometrov

Rozsah priemernej vzdialenosti jazdy používateľa sa na jednotlivých trhoch líši. Výsledok je sľubný a ukazuje, že 90 percent zistených jázd možno prejsť výlučne elektricky v aktuálnych hybridných modeloch dobíjateľných zo siete od značky Mercedes-Benz.

Aplikácia nielen overuje, či by ciele používateľa bolo možné dosiahnuť aj s elektrickým pohonom, ale každý deň informuje používateľa o potrebe elektrického prúdu, ako aj dostupnej nabíjacej infraštruktúre na jeho trase. Používateľ navyše môže simulovať časy nabíjania pre rôzne riešenia nabíjania.

Aplikácia už vo viac ako 30 krajinách pomáha pri zisťovaní dostupných nabíjacích staníc. Aplikácia EQ Ready všetkým záujemcom umožňuje maximálnu transparentnosť ešte pred prvou skúšobnou jazdou a možnosť zistenia individuálneho využitia modelov EQ Power ( teda hybridných modelov dobíjateľných zo siete). Prednedávnom bola aplikácia EQ Ready uvedená a je dostupná aj v Argentíne, Brazílii a Uruguaji.

Nová verzia aplikácie je ihneď k dispozícii v obchode s aplikáciami: eqready-app.mercedes-benz.com/appstore