Najväčšou, resp. najviac inovovanou novinkou z dielne Apple sú tento rok inteligentné hodinky, ktoré ponúkajú množstvo zaujímavých funkcií so zameraním na zdravie používateľa, vrátene základného merania EKG a detekcie pádu, čo vám môže v prípade núdze pomôcť, možno aj zachrániť život.

Detekcia pádu v nových Apple Watch Series 4 pracuje na základe informácií z inovovaného gyroskopu a akcelerometra. Súčinnosť týchto dvoch senzorov je precízna a pomocou softvéru dokážu hodinky zachytiť, resp. vyhodnotiť, že používateľ spadol.

Ak k pádu náhodou dôjde a používateľ sa v časovom limite – 1 minúta nepostaví zo zeme, hodinky automaticky uskutočnia telefonický hovor na tiesňové číslo (112) a upozornia vaše núdzové kontakty, pričom im odošlú aj vašu presnú polohu (za predpokladu, že máte aktivované GPS alebo dáta).

Po ukončení hovoru sa na displeji hodiniek automaticky zobrazí vaše zdravotné ID. Samozrejme, iba za predpokladu, že ho máte vytvorené. Funguje to na podobnom princípe, ako funkcia SOS v iPhonoch. Nemáme presné informácie, ako funguje tento proces, ak náhodou používateľ vôbec nereaguje (je v bezvedomí a pod.), ale veríme, že to môže aspoň z časti pomôcť. 

Dôležité je však vedieť, že táto funkcia nie je v hodinkách/systéme natívne aktívna. V iOS, prostredníctvom aplikácie hodinky, ju musíte aktivovať samostatne. Ešte pred samotnou aktiváciou vás Apple upozorní, že – „čím viac ste fyzicky aktívni, tým pravdepodobnejšie je náhodné spustenie detekcie pádu. Zvýšená fyzická aktivita sa totiž môže javiť ako pád.“

Taktiež je dobré vedieť, že 4.generácia Apple Watch síce podporuje technológiu E-sim, ale nie u nás, zatiaľ. To znamená, že tiesňový hovor môže byť uskutočnený iba vtedy, ak sú hodinky spárované s iPhonom, resp. sú v jeho blízkosti/dosahu.

Práve na funkciu detekcie pádov sa pozreli dvaja aktéri z YouTube kanálu What’s inside, ktorý má viac ako 6 miliónov odberateľov. Vo videu je jednoducho demonštrované, ako táto funkcia v nových Apple Watch funguje. Test prebiehal v trampolínovom svete, kde boli simulované rôzne pády na mäkký, ako aj tvrdý podklad. Ak vás zaujíma celý priebeh testu, pozriete si video na konci článku. Ak video pozerať nechcete, prezradíme vám výsledok testu.

Počas fingovaných pádov na trampolínach a skokoch do penového mora sa nič neudialo, hodinky ani jeden pád na mäkší podklad nevyhodnotili ako rizikový. Zmeny v detekcii pádov sa udiali až vtedy, keď sa aktéri presunuli na tvrdší povrch, kde opäť simulovali náhodné pády. Tu boli výsledky podstate lepšie a Apple Watch sa pár sekúnd po páde používateľa opýtali, či je v poriadku, resp. či nepotrebuje pomoc. Ak neodpoviete na túto hlášku do jednej minúty, aktivuje sa núdzové volanie.

Je ťažko odhadnúť, či Apple Watch skutočne vedia rozpoznať pád na mäkký a tvrdí povrch, resp. rozlíšiť rizikový pád od nerizikového. Skôr si však myslíme, že akcelerometer a gyroskop reaguje iba na tvrdšie pády, resp. otrasy, ktoré takýto pád vyvoláva. Ak by hodinky reagovali na každý, aj menej výrazný podnet, tak by mohla byť táto funkcia z časti otravná.

Nič však nemení tú skutočnosť, že Apple Watch sa posúvajú výrazne dopredu a stále viac pomáhajú používateľom v rôznych situáciách. Detekcia pádov je skvelá novinka, ktorá dáva zmysel. Čo si o tejto funkcii myslíte vy? Napíšte nám dole do komentárov, aký je váš názor na 4.generáciu Apple Watch.

Zdroj: 9to5mac.com

Prečítajte si aj:

iOS 12 je oficiálne dostupný, pozrite si kompletný výpis všetkých noviniek

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE