Časť pôvodnej posádky sa už čoskoro vracia na Zem.

Štvorica astronautov v rámci misie spoločnosti SpaceX, nazvanej Crew-6, po zhruba 27-hodinovej ceste bezpečne dorazila na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Informoval o tom portál Digitaltrends.com.

Misia odštartovala z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride a zúčastňujú sa na nej dvaja astronauti NASA Stephen Bowen a Warren Hoburg, kozmonaut Roskozmosu Andrej Feďajev a astronaut zo Spojených arabských emirátov Sultan Al Neyadi.

Doplnili sedemčlenný tím, ktorý sa na ISS aktuálne nachádza. Trochu nezvyčajne je tak teraz na vesmírnej stanici až 11 ľudí. Tento stav však nebude trvať dlho, pretože štyria členovia predchádzajúcej misie Crew-5 majú stanicu opustiť o necelý týždeň. Na ISS strávili asi pol roka.

Bowen, Hoburg, Al Neyadi a Feďajev budú nasledujúcich šesť mesiacov na vesmírnej stanici pracovať na množstve vedeckých experimentov v podmienkach mikrogravitácie a zároveň plniť ďalšie úlohy, ako sú výstupy do otvoreného vesmíru, okrem iného na údržbu a modernizáciu stanice.

Pre všetkých členov tejto posádky je to ich prvá vesmírna misia, okrem Bowena, ktorý je už na svojej štvrtej ceste na obežnú dráhu. Al Neyadi je druhým astronautom zo Spojených arabských emirátov, ktorý sa dostal na obežnú dráhu, a prvým, ktorý sa vydal na dlhodobú misiu.

Zdroj: Digitaltrends.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.