Konečne router, ktorý sa nebudete snažiť schovať za vašu televíziu či iný kus nábytku.

Bezdrôtové smerovače sú už roky bežnou súčasťou našich domovov a jednu vec majú spoločnú. Väčšina z nich je škaredá a preto sa ich snažíme pred našimi pohľadmi skryť.  V blízkej budúcnosti sa to však môže zmeniť. Prvým svetielkom nádeje môže byť router od taiwanského výrobcu Asus.

Asus Blue Cave je nový dvojpásmový Wi–Fi router s integrovanými anténami po jeho obvode, ktorý bol predstavený na domácom veľtrhu Computex. Jeho netradičný, no štýlový dizajn, je jedinečný vďaka diere, ktorá má podľa názvu pravdepodobne symbolizovať vchod do jaskyne. Novinka obsahuje sieťové čipy od Intelu a spadá do kategórie AC 2600. Podporuje teda štandardy Wi–Fi 802.11a/b/g/n/ac. Maximálne teoretické prenosové rýchlosti sú stanovené na 800 Mbit/s v 2,4 GHz pásme, respektíve 1733 Mbit/s v 5 GHz pásme.

Súčasťou firmvéru je technológia AiProtection vyvíjaná spoločnosťou Trend Micro, ktorá zabezpečí pokročilú kontrolu mobilných zariadení aj inteligentných prvkov domácnosti z oblasti IoT. Asus verí, že nový bezdrôtový smerovač vám umožní simultánne sťahovanie veľkých súborov spolu so streamingom videa v 4K rozlíšení bez akéhokoľvek „lagovania“. Plusom je tiež možnosť jednoduchého ovládania a nastavení routra prostredníctvom mobilnej aplikácie. Pomocou nej budete môcť sledovať spotrebu dát, kontrolovať ktoré aplikácie môžu internet používať či dostať notifikáciu v prípade, že sa na sieť pripojí nové zariadenie, ktoré by mohlo znamenať potenciálnu hrozbu.

Kedy sa dostane novinka do predaja? To zatiaľ Asus neprezradil. Treba sa však pripraviť na investíciu na úrovni približne 180 eur.

Zdroj: Engadget