Fotoaparát, ktorý predáva smartfón? Nič nezvyčajné a ASUS má v ponuke jednu špecialitu. Je ním model Zoom S, ktorý ponúka optické priblíženie. To je hlavný argument na kúpu tohto modelu. Sme radi, že výrobca nezanevrel ani na ostatné vlastnosti a ponúka smartfón s parametrami vyššej strednej triedy. Dobre sa používa a ešte lepšie drží v ruke.

Má hliníkové telo, ktorého hrany sú zaoblené smerom k zadnému krytu. Takisto aj bočná hrana je oblá. Dizajnovo sa podobá na konkurenciu, a to aj dokonca s iným operačným systémom. Zadný fotoaparát je vystúpený a je umiestnený až príliš navrchu. Pri fotografovaní sme sa museli trochu učiť, ako držať Zoom v ruke.

Často sme si zakrývali prstami fotoaparát. Ocenili sme, že výrobca išiel viac-menej klasickou cestou, a tak tu nenájdete žiadne perličky ako starý microUSB konektor alebo absenciu 3,5 mm konektora. Na nabíjanie 5000 mAh batérie je tu USB-C konektor, no nabiť takú obrovskú batériu dá celkom zabrať. Len málokedy sme mali možnosť nechať ju nabiť do konca, jediná šanca bola cez noc.

Model telefónuASUS ZenFone Zoom S
Operačný systémAndroid 7.1.1, bezpečnosť 1. júna 2017
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
ProcesorSnapdragon 625, 8-jadrový, max. frekvencia 2 GHz
Displej, počet fariebAMOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 1080 × 1920
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 2 TB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2 LE, BGN, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video12 Mpx f/1.7 + 12 Mpx, / Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video13 Mpx f/2.0, / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 5000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]154 × 77 × 8 / 170
KonektorUSB-C
ZapožičalASUS
Cena [EUR s DPH]459
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score63217
PCMark for Android – Performance4806
3DMark Sling Shot Extreme – Total465
Graphic381
Physics2065
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť3/5
Výdrž5/5

Pochváliť chceme AMOLED displej, ktorý je nádherný a rovnako tak aj rozhranie smartfónu. Odporcovia môžu namietať, že je tu až príliš veľký zásah do pôvodného Androidu. To je pravda, ale nadstavba nie je taká invazívna ako v minulosti a funguje dobre a dostatočne rýchlo.

Aspoň tu máte také bonusy ako kalkulačku dostupnú priamo z roletového menu systému, možnosť nastavania zvuku a ďalšie klasické voľby. Systém umožňuje triediť aplikácie v hlavnom menu do priečinkov podľa ich typu. Toto sme vypli, nakoľko sme nechceli mať programy ešte v podadresároch.

Smartfón vám vydrží naozaj dva dni. Tu ale musíme podotknúť, že šetriace režimy boli až príliš šetriace. My síce oceňuje dlhšiu výdrž, no to znamenalo vypínanie aplikácií. Odporúčame teda upraviť toto šetrenie a pridať ich do výnimiek. No a samozrejme nechýba obrovská zásoba grafických tém pre celý systém.

Fotografovanie je niečo, čo si na tomto modeli naozaj obľúbite. Fotenie v protisvetle, použitie HDR alebo optické priblíženie. To všetko tu fungovalo na jednotku a keby sme mali na dovolenke fotiť s mobilom, s týmto by sme bohato vystačili. Optické priblíženie má 2,3-násobok bežnej fotografie.

Telefón má aj optickú stabilizáciu a zdokonalený digitálny zoom. Vyskúšali sme ho a toto je jeden z mála prípadov, kedy sme takémuto priblíženiu verili. Naozaj pomáha a má tu svoje opodstatnenie. Spokojní sme boli aj s fotkami pri slabom svetle. Dosahujú takmer kvalitu vlajkových lodí. Špeciálne upozorňujeme aj na super rýchle laserové zaostrovanie a možnosť fotografovania do režimu RAW.

Hodnotenie
+ vynikajúce fotky,
+ využitie optického priblíženia,
+ svižný systém,
+ podarený dizajn,
+ nadštandardná výdrž
– žiadne podstatné

Cena: 459 EUR
Zapožičal: ASUS

Verdikt

ASUS ZenFone Zoom S je super smartfón na fotografovanie. Je to model, ktorý je v stredne vyššej triede. Využijete ho na akúkoľvek činnosť a ešte má aj obrovskú batériu. ASUS má modely, ktoré zvyknú byť niečím naozaj výnimočné. Toto je jeden z nich.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 12/2017, ako súčasť testu smartfónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.