Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Prierez výsledkov Veľkého audioknižného prieskumu spoločnosti Audiolibrix ukazuje posun k lepšiemu – Slováci čítajú každým rokom viac kníh. A pomáhajú im v tom audioknihy.

V uponáhľanej dobe predstavujú audioknihy možnosť návratu k čítaniu pre jedincov, ktorí sa inak tejto činnosti pomaly vzdali. Či už v noci s knihou v ruke zaspávali v polovici stránky, alebo si skrátka čas na čítanie doteraz nenašli. Audioknihy umožňujú čítanie súbežne s činnosťami, ktorým sa inak nevyhneme – ako je varenie, upratovanie, cestovanie, venčenie…

Kým v roku 2014 odpovedalo 55% respondentov, že si v priemere vypočuje 1- 5 audiokníh ročne, v roku 2019 sa toto číslo zmenšilo na úkor väčších objemov vypočutých audiokníh.

Vlaňajší ročník prieskumu odhalil, že 28% respondentov si vypočuje 6 -10 audiokníh ročne, 23% ľudí vypočuje 11 – 20 audiokníh a takmer pätina poslucháčov si zvládne vypočuť v priemere 21 a viac audiokníh ročne. Pričom v roku 2014 si viac ako 21 audiokníh nevypočulo ani jedno percento účastníkov prieskumu.

Podiel na tom určite má aj dostupnosť audiokníh v podobe digitálneho downloadu. Ako tiež vypovedá správa o audioknižnom trhu, ktorú v posledných dňoch vydala Asociácia vydavateľov audiokníh, v tomto roku digitálne predaje prvýkrát prevýšili predaje CD nosičov.

Podľa odpovedí v prieskume Audiolibrix si v roku 2014 na počúvanie vyberalo mobilnú aplikáciu 29% respondentov. V minulom roku už špecifické audioknižné aplikácie používalo 48% poslucháčov a ďalších 19% používalo iné mp3 prehrávače na svojich mobilných zariadeniach. Počúvanie na mobilných telefónoch a tabletoch tak dnes preferuje nadpolovičná väčšina.

„Viac cestujeme, užívame si život. Mať pri sebe mobil, na ktorom zvládneme zariadiť rezervácie, v lietadle si vypočuť hudbu, nájdeme zaujímavosti a dôležité informácie, zostaneme v kontakte s rodinou a zároveň sa aj zabavíme, je atraktívnejšie než balenie hŕby vecí do kufra. Audioknihy sa stávajú samozrejmosťou každého aktívneho človeka,“ dodáva Ivan Sabo, CEO spoločnosti Audiolibrix.

Zvýšili sa aj celkové objemy prečítaných kníh. V roku 2014 odpovedalo 44% respondentov, že vďaka hovorenému slovu čítajú viac. Toto číslo sa v roku 2019 posunulo na 54%.

Poslucháči audiokníh kombinujú spôsoby čítania aj s tlačenými knihami a e-knihami. Aj počet celkovo prečítaných kníh podľa odpovedí v prieskume neustále stúpa. Viac než 21% respondentov vlani potvrdilo, že ročne v priemere prečíta viac ako 21 kníh, čo je už celkom obdivuhodné číslo.

Audiolibrix je jedným z najväčších digitálnych distribútorov audiokníh, ktorý prevádzkuje rovnomenný e-shop s možnosťou výhodného predplatného a komplexným vernostným programom. Veľký audioknižný prieskum realizuje už od roku 2014.

Výsledky jednotlivých ročníkov prieskumu nájdete na stránke Audiolibrix pre médiá.

Značky: