Komunikačné bariéry sa stanú minulosťou.

BabelOn je startup zo San Francisca, ktorý sa pokúša vyvinúť naozaj unikátnu technológiu. Jej výsledkom má byť aplikácia, ktorá preloží vami vyslovené slová do akéhokoľvek cudzieho jazyka. To, či ním aj v skutočnosti viete hovoriť, nebude v tomto prípade podstatné.

BabelOn to chce docieliť kombináciou softvéru a špeciálneho hardvéru vytvoreného na mieru, ktoré dokážu detailne analyzovať váš hlas. Následne získané informácie BabelOn použije na vytvorenie novej reči, avšak váš prirodzený hlas zachová a rovnako tak aj emócie vychádzajúce z vašej pôvodnej reči.

Spočiatku bola technológia vyvíjaná s cieľom zlepšiť dabované filmy alebo ju aplikovať na videohry, no vízia jej využitia sa rozšírila aj za tieto hranice.

Predstavte si, že by ste viedli pracovný rozhovor cez Skype s klientom, s ktorým by ste sa normálnych okolností bez tlmočníka nedohovorili. BabelOn chce dosiahnuť to, aby bola vaša reč počas rozhovoru prekladaná do vybraného cudzieho jazyka v reálnom čase. To, že by bol hlas stále váš a nie napríklad Sirin alebo Cortanin, by celý dojem z viacjazyčného rozhovoru udržiaval v stále osobnej sfére.

BabelOn momentálne pracuje na vytvorení jazykových profilov. Na začiatok si vybral anglický, francúzsky, španielsky, nemecký, portugalský, japonský jazyk, mandarínsku čínštinu a hindčinu.

Technológia by mala zachytávať okrem hlasu aj ľudský dych, to, ako vychádza váš hlas z hrude a hrdla, spôsob ako sa pri komunikácii pohybujú vaše ústa a mnoho ďalších kľúčových faktorov. Po detailnej analýze by mal BabelOn vedieť zreplikovať váš hlas do iného jazyka za použitia rovnakého emočného výstupu.

Tu však nastupujú obavy z prípadného zneužitia hlasových údajov hackermi. To, aby sa predišlo situáciám, kedy by hackeri ľuďom vložili do úst slová, ktoré v skutočnosti nikdy nevyslovili, má vyriešiť vysoko šifrovaný hlasový offline trezor.

To, či sa technológia stane populárnou aj v bežnom svete, je stále otázne. Ak vás tento startup zaujal, podporiť ho môžete na portáli Indiegogo.

Zdroj: Engadget

Značky: