Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť BMW Group podčiarkuje svoju spoločenskú zodpovednosť v oblasti trvalej udržateľnosti napríklad aj tým, že sa stáva ešte iba druhým výrobcom automobilov na svete, ktorý sa pripojil k iniciatíve Leather Working Group.

Cieľom neziskovej organizácie s mnohými členmi je zabezpečiť jednotné environmentálne a sociálne normy pre dodávateľské reťazce kožiarskych surovín na celom svete a certifikovať ich výrobcov. Leather Working Group zastupuje asi štvrtinu svetových výrobcov kože – od garbiarní cez kožiarsky priemysel a združenia až po maloobchodníkov a nákupcov.

„Ako líder v oblasti trvalej udržateľnosti dodávateľského reťazca je pre nás vstup do Leather Working Group ďalším logickým krokom,“ hovorí Nadine Philipp, šéfka spoločnosti BMW Group pre trvalú udržateľnosť v dodávateľskom reťazci a energiu. Zdôraznila, že: „V závislosti od regiónu si naši zákazníci kožené čalúnenie stále žiadajú a v prémiovom segmente ide o veľmi dôležitý materiál. Preto je pre nás prioritou podpora trvalo udržateľnej výroby a spracovania kože u našich dodávateľov. Zároveň stále chceme, aby si všetci naši zákazníci na celom svete mohli vybrať optimálny produkt, preto ponúkame aj možnosti výbavy vozidiel bez kože.”

Rozhodnutie pridať sa k iniciatíve Leather Working Group priamo súvisí s obchodným zameraním spoločnosti BMW Group, ktoré sa zameriava na trvalú udržateľnosť a efektívnosť využívania zdrojov. Jedným z cieľov spoločnosti BMW Group je vytvoriť najudržateľnejší dodávateľský reťazec v rámci celého automobilového priemyslu. Získavanie kože z certifikovaných zdrojov je dôležitým krokom na ceste k dosiahnutiu tohto ambiciózneho cieľa.

Okrem kože od overených dodávateľov ponúka BMW Group zákazníkom aj alternatívne materiály interiéru.

Spoločnosť BMW Group už získava všetok materiál na kožené čalúnenie v modeli BMW iX od certifikovaného výrobcu. Použitá prírodná koža sa spracúva procesom, ktorý je obzvlášť šetrný k životnému prostrediu a využíva extrakt z olivových listov. Spoločnosť BMW Group už ponúka aj  alternatívy čalúnenia interiérov vozidiel bez použitia kože, vrátane textilných doplnkov, ako sú Alcantara® a Sensatec. Spoločnosť tiež realizuje výskum alternatívnych náhrad kože, ktoré efektívne využívajú zdroje, ako je Deserttex®, ktorý je vyrobený z kaktusových vlákien, prípadne odolný a plne recyklovateľný materiál Mirum® založený na rastlinnej báze od startupu Natural Fiber Welding, v ktorom divízia BMW i Ventures získala podiel v roku 2021.

Značky: